Annons

Strapping Young Lad - Devin Townsend behöver en paus

1995 släppte STEVE VAIs "gamle" sångare debutverket "Heavy as a Really Heavy Thing" med sitt ett år gamla projekt STRAPPING YOUNG LAD. Bandet, som snarare skulle bli ett soloprojekt för mästersinnet Devin Townsend, transformerades istället till ett helgjutet metalband som bara växte och växte. Nu släpper bandet "The New Black", som är den femte utgåvan i ordningen och troligen den sista. Metalcentral fick en lugn stund tillsammans med en trött Devin, som omedelbart lade korten på bordet.

På Musiklandet kan man läsa att STRAPPING YOUNG LAD krossade allt motstånd på Hultsfredsfestivalen med en sällan skådad energi, men den frontman som promenerade i backstage-området såg snarare less ut.
- Jag är trött och jag tar en paus efter den här plattan oavsett vad som händer. Jag har släppt 20 skivor på tio år och vissa klarar inte att släppa 10 plattor på tjugo år. Jag hatar att turnéra och stannar hellre hemma med min familj just nu, men plikten kallar och tillåter dessvärre inte det.
    Innebär din paus slutet för SYL?
- Jag skrev under ett kontrakt för fem plattor med Century Media och detta är femte plattan. Jag vill inte ljuga med Strapping. Jag är gammal och trött och jag vill inte fortsätta som SLAYER och släppa hatfull och cynisk musik när jag inte känner det på samma sätt som jag gjorde förr. Så jag tänkte att jag skriver plattan och försöker få den att fungera för att sedan göra något annat. Man måste vara ärlig med musiken och just nu har jag inget mer att säga med det här bandet.

För er som följt bandet flitigt sedan starten så kanske inte detta kommer som en chock. Den föregående plattan, "Alien", kändes nästan som en bonusplatta då det spekulerades flitigt i huruvida SYL skulle släppa ifrån sig något mer eller inte. Kanske kan man då ta detta kalla påstående med en nypa salt?
- Vem vet vad som kommer att hända i framtiden? Målet var att göra fem Strapping-plattor och nu har vi släppt den femte. Om man släpper fem kanonskivor för att sedan släppa fem skitskivor kommer alla att glömma de första fem.
Devin fortsätter"
- Jag är glad över att kunna ge musikindustrin kvalitetsmusik, Men om jag fortsätter kommer jag bara att skapa skitmusik och göra skitspelningar. Det är jag inte intresserad av. Jag vill inte sluta som METALLICA - ett gäng rika snubbar som lirar covers. Jag vill vara vital och viktig, så jag vill göra något annat nu.

The New Black
Efter en något bitter och melankolisk inledning känner jag att det är dags att börja snacka ny musik, vilket resulterar i tongångsskifte på karl'n.
- "The New Black" låter skitbra och jag tror att folk kommer att gilla den! Den bästa Strapping-plattan är fortfarande "City", men den nya är fortfarande bra. Anledningen till att den inte låter som "City" är att jag inte är 25 år gammal längre. Jag är 34, skallig och fet.

Om man jämför "The New Black" med föregångaren "Alien", kan man tydligt höra en skillnad i både låtstruktur och produktion. "Alien" kändes som en vägg av ljud och kaos som våldtog skallen hårt och länge, medan den nya plattan känns mer lättillgänglig.
- Den är enklare att lyssna på och kanske även roligare att lyssna på. Den är inte lika krävande på vissa plan. Ljudmässigt är den riktigt solid och man kan spela plattan på hög volym utan att skada öronen! Under den tillmötesgående ytan är skivan fortfarande ful och cynisk. Det är en gemensam nämnare för alla Strapping-plattor.
    Hur tror du att hardcore-fansen kommer att reagera på förändringen? Trots allt har ju STRAPPING YOUNG LADs signum alltid varit extremismen och kompromisslösheten"
- Med tanke på att det förmodligen är den sista Strapping-plattan så tror jag att våra största fans kommer att inse att ändringen är en del av en helhet som förenar hela vår diskografi. Hela katalogen är det som STRAPPING YOUNG LAD handlar om. Från "Heavy as a Really Heavy Thing" fram till "The New Black" är det nästan som en berättelse, som ett enda stort "dra åt helvete!" och anledningen till att den här skivan är mer lättillgänglig är en del av det.
- Vissa kommer säkert att klaga på att musiken inte är lika kaotisk, men jag tror att hardcore-fansen kommer att inse att det är ett nödvändigt steg i utvecklingen. Jag ville summera Strappings karriär på det här sättet istället för att avsluta på ett supernegativt sätt eller superpositivt sätt. Jag ville lämna det på ett neutralt plan. Det är en blandning.

Den här gången har man valt att slänga med den tematiska klassikern "Far Beyond Metal" som vi först kunde ta del av på liveplattan "No Sleep till Bedtime" från 1998, något som länge varit en önskan från fansen.
- "Far Beyond Metal" handlar om mig och vad vi gör. För att summera bandet får man gå tillbaks till temat och STRAPPING YOUNG LAD ÄR "Far Beyond Metal" helt enkelt.
    Varför har ni valt att ha med gästsångare den här gången? Så vitt jag vet har ni aldrig gjort det förut.
- Jag ville plocka ihop hela familjen. Bif Naked och jag har varit i scenen samtidigt i 15 år och vi hade aldrig träffats tidigare. Hon hade sin karriär och har gjort en miljon prylar. Hon är ett rock 'n' roll-offer, precis som jag. Jag ville inte ha en LACUNA COIL eller NIGHTWISH-brud på plattan - jag ville ha någon som såg ut som en hårdrockare! Hon sa "ALLRIGHT!!" och sedan var saken biff.
    Vem är då Cam som gastar på låten "You suck"?
- Cam har jag känt i evigheter och han är Genes (Hoglan, trummor) rumskamrat,  så jag frågade honom: Cam, du är ju en arg snubbe. Häng med och skrik "Hell yeah you fucking suck!" med oss, vilket gav ett jakande svar.

Ett maskerat samarbete
Den kanske mest otippade gästen på "The New Black" torde dock vara Oderus (GWAR). Oderus härskar över micken i en av verserna på dunderkängan "Far Beyond Metal" och är en bekantskap sedan en gemensam turné som SYL gjorde med GWAR förra året. GWAR imponerade på Devin så mycket att han erbjöd sig att producera sången på bandets kommande platta.
- Nya skivan låter kanon! GWAR har släppt många skivor och vissa av dem är väldigt experimentella och kanske inte det lättaste att lyssna på, men de är SÅ bra live så jag ville göra en platta med dem som påminde om deras liveshower. Jag jobbade hårt med att få fram allt Oderus har att säga, för snubben har mycket roligt att säga. Han är trots allt en stor punkare i monsterkostym! LORDI borde skämmas över att de inte ger GWAR mer cred!
    Hur var det då att jobba med en av metalscenens mest excentriska profiler?
- Jag ville helt enkelt jobba med Oderus. Han är helt hysterisk! "Hej Devin!!! Hur står det till!?!?! Blah blah blah!". När jag tittade på datorskärmen såg jag Oderus men när jag tittade upp såg jag Dave vid micken. Det blev lite för mycket för min hjärna.

"Ozzfest är inte alls viktigt för oss."
På nya plattans promo-omslag står det att läsa att en av plattans inspirationskällor var att få spela på Ozzfest, vilket man kommer att göra i augusti. Det låter ganska vridet och egendomligt med tanke på bandets anti-allt"attityd. 
- Ozzfest är inte alls viktigt för oss. Men eftersom vi kommer att spela där så är Strapping inte ett källarprojekt längre. Helt plötsligt är vi ett korkat band som har t-shirtar i affärer, förstår du?. Jag ville bara göra en platta som är som en sing-a-long för folket på Ozzfest, även om texterna handlar om hur korkat det är. Vi är alla idioter! Ni stinker! Vi stinker! Alla stinker! Du är en idiot! Jag är en idiot! Ozzfest är korkat! Stora festivaler är korkade och vi är ett korkat band! Dra åt helvete och vi med! Tack och god natt!, skrattar Devin.
Något som genomsyrar textmaterialet på "The New Black" är just detta, men även en direkt kommentar på det rådande musikklimatet. Vad är musikbranschens största problem tycker du?
- Folk som låtsas att de är rockstjärnor. Folk som tror att de är rockstjärnor bara för att de sålt 30 000 plattor. Dra åt helvete" och ditt band med! Jag bryr mig inte och folk bryr sig inte. Folk kommer att gå på festivaler även om inte ni är där. Kliv av piedestalen för rockstjärnan är död!
Det är en något uppgiven och klart irriterad snubbe på andra sidan tråden som skanderar vidare"
- Det är så patetiskt" Folk gnäller över sina kravlistor backstage och att dom inte har nog med ost på sina ostburgare. Ta vad du erbjuds, spela dina fåniga låtar och dra sen åt helvete.
Det tar aldrig slut. Folk tror att de har rätten att vara svin för att dom spelar i ett korkat band. Alla band kan dra åt helvete, även Strapping. Vi är alla svin!
Utbudet på musikkanalerna gör ju inte saken bättre precis"
- Nä, exakt! Man ser dom där killarna med kort hår och eyeliner som sjunger "jag är så förbannad på min flickvän! Du krossade mitt hjärta!" (nu skrålar Devin så mycket i telefonen att jag måste flytta luren en meter från skallen!). Det finns väldigt mycket trender inom metal nu och metal ska inte vara vackert. Metal ska vara fult och personligen tycker jag att STRAPPING YOUNG LAD är ett av världens fulaste band! 

MESHUGGAH " Världens bästa metalband
Devin Townsend verkar inte ha speciellt mycket till övers för dagens metalscen, vilket i sin tur är anledningen till bandets existens överhuvudtaget.
- Jag gillar heavy metal men heavy metal-scenen är efterbliven. Dagens metal är ofta konservativ och lam. Men visst finns det undantag. Svenska MESHUGGAH är ett av de undantagen! MESHUGGAH är världens bästa metalband.
Nog har jag hört detta uttalande förut, men vad är det med MESHUGGAH som faller honom så mycket i smaken?
- Dom snackar om sådant som är intressant och har intressanta koncept. Deras musik är intelligent med fantastiska gitarrer och fantastiska trummor. Deras musik får hjärnan att funka medan andra metalband mest försöker få kuken eller nacken att funka. Det är mycket ovanligt och jag har inget annat än respekt för dem. "Catch 33" är världens bästa metalplatta!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.