Annons

Within Y kan själva

Svenska Within Y släppte i maj sin andra fullängdare  "Portraying Dead Dreams". En elva spår lång utsökt metallmacka som inte gör vänner av svensk västkust-thrash besvikna. Metalcentral ringde upp Andreas "Andy" Solveström som sköter de vokala sysslorna i bandet för att kolla läget i Within Y.

"Portraying Dead Dreams" som nu funnits ute i handeln ett tag innehåller precis som sin föregångare "Extended Mental Extentions" från 2004 klassisk dödsthrash som vi är vana att höra från Göteborg. Materialet är dock lite mer varierat och förfinat i en jämförelse med förstlingen. Och trots att man stod skivbolagslös och att men inte hade råd med en producent lyckades bandet skapa den platta som man hade ambitionen att göra.
- Plattan var ju i stort sett färdigskriven när vi gick in i studion. Så tanken var ju att göra en jävligt tight inspelning med ett bra ljud. Det vi har lärt oss sen förra gången är nog att man faktiskt inte behöver någon fet studio för att få ett bra ljud. Sen måste man tänka lite mer objektivt på låtarna. Det är nyttigt att lyssna på någon annan som säger att vi kanske skulle göra si eller så. Även om man gör musiken för sig själv så är det bra om man kan vara lyhörd för förslag. Vi har ju inte haft någon producent utan gjort allting själva.
    Hur har det varit? Saknar man inte någon som kan vara objektiv? 
- Jo ibland så har vi känt så. Men när vi spelade in den här plattan så stod vi utan skivbolag så vi hade ju inte direkt någon budget att röra oss med heller så det var ju inte aktuellt att ta in någon heller. Nu har det inte direkt inneburit några problem eftersom vi har vänner som ställt up med lokaler och vi har ju riggat allting själva och spelat in. Dessutom hade vi Mattias (Wänerstam) med i bandet då som är utbildad studiotekniker.
- Vi funkar så att det är positivt om vi är lite stressade när vi skriver och spelar in. Då blir man tvungen att jobba hårt och pressa framåt. Det har kommit ganska bra saker ur det faktiskt. Så var det när vi spelade in förra skivan då vi hade press på oss och jag tycker att några av de bästa låtarna blev till då.

WITHIN Y jämförs nästan alltid med AT THE GATES. En jämförelse som kanske kan vara en boja men som faktiskt också kan ses som en komplimang. Sämre band finns det ju att bli jämförd med. Göteborg som stad är ju som bekant en bra kompost för band att gro i. Vi behöver knappast ägna oss åt någon exercis i att räkna upp alla band som kommer från Sveriges framsida. Men detta kan ju också innebära ett problem för mindre band som vill ta sig uppåt. Det är lätt att man blir inknuffad i facket tillsammans med alla de andra banden och drunknar. Jag frågar Andy om han har märkt av att det skulle ha hjälpt eller ställt till problem för bandet att komma från Göteborg?
- Nä det vet jag faktiskt inte. Jag tycker snarare att man blir placerad i ett fack när man säger att man kommer från Göteborg. Och då spelar det ingen roll. Hör man tvåtakt och någon form av melodi på gitarren vare sig den är snäll eller elak så blir slutsatsen att man kommer från Göteborg och kopplingen till AT THE GATES på en gång.
- Det känns ibland inte som folk lyssnar ordentligt på musiken innan de uttalar sig. Så det har nog inte direkt hjälpt oss. Men det var någon som sa det till mig att om det nu är så tabu att spela musik som låter som AT THE GATES så borde det ju vara lika tabu att relatera till det i en recension. Jag kan förstå att folk gör liknelsen men jag håller inte alls med.

Nu är ju den krassa verkligheten för de flesta svenska band så att det inte går att välja och vraka mellan erbjudandena om spelningar. När den här intervjun görs så har bandet precis repat inför en spelning för ABF i Göteborgs medlemmar. Men det är större spelningar på gång. Bland annat på Metal Meet i hemstaden som går av stapeln i slutet av juli och i september så öppnar man för NEVERMORE.
-  Vi har precis börjat jobba med vår bokare som försöker boka in så många spelningar som möjligt. Dessutom försöker vi fixa egna spelningar. Och till hösten blir det lite fler spelningar som det ser ut. Allt är inte spikat än men spelningar blir det, lovar Andy avslutningsvis.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.