Annons

Manimal vill ta nästa steg i karriären

MANIMALS senaste plattan, ”Purgatorio”, har hyllats av en i det närmaste enig kritikerkår och bandet sätter nu planer för att ta ytterligare steg framåt i karriären. Metalcentrals Henrik Halvardsson fick en pratstund med sångaren Samuel Nyman och pratade om musikalisk kontroll, var den mest hängivna publiken finns och JOHNNY CASH.

Det är en glad och uppslupen sångare jag når på telefonen och det kanske inte är så konstigt. Efter att ha släppt studioalbumen ”The Darkest Room” (2009) och ”Trapped in the Shadows” (2015) så har det tredje albumet i ordningen, ”Purgatorio”, hyllats av såväl kritiker som fans. Exempelvis gav Metalcentrals Stefan Lejon skivan hela 9 av 10 poäng och kallade den ”mästerlig”. Samuel Nyman är märkbart nöjd med responsen.
-Som musiker kan man tycka att ens platta är det bästa man har gjort, men man vet aldrig ändå hur den ska tas emot av folk.  Men än så länge har det varit helt fantastiskt, berättar Samuel. Vi har känt att de har låtarna har varit speciella, och det ända sedan demostadiet faktiskt. Sedan när slutmixen föll på plats kände vi definitivt att det här är bättre än något vi gjort tidigare.

Vad exakt är det som är bättre när det gäller den här plattan jämfört med de två tidigare albumen tycker du?
-Jag tycker framförallt att vi har höjt oss ytterligare ett snäpp när det gäller låtskrivandet. Både när det gäller riff, melodier och låtstrukturer. Men även enskilt som musiker har vi utvecklats på alla plan och jag tycker att det hörs.

Var det ett självklart val att producera ”Purgatorio” själva, precis som ni gjort med de tidigare albumen?
-Vi inser att det finns en risk med att producera själva, absolut.  Det kan vara lätt att låsa sig vid att göra saker på ett speciellt vis och risken finns att man upprepar sig. De ”fällorna” finns definitivt där. Men samtidigt vet vi vad som funkar för oss som band och har en väldigt klar bild av hur vi vill låta. Vi är kontrolfreaks och gillar att ha kontroll. Samtidigt leker vi med skräckblandad förtjusning kring tanken på att lämna över producentbiten till någon annan någon gång. Någon som kan ge oss andra infallsvinklar och se vart det kan leda. Men vi känner också att med erfarenheterna som vi har samlat på oss efter att ha producerat flera album, så har vi höjt oss ett snäpp även när det gäller produktionen. Vi gillar vårt sätt att arbete och det funkar för oss.

Att ni själva producerar, blir det enklare att skapa en röd tråd genom era skivor och hitta just ert specifika sound som kännetecknar MANIMAL?
-Ja, jag tycker definitivt att vi har börjat att hitta vår egen ”grej” som band. Man kan hitta tydliga influenser i våra låtar och produktioner från andra band och artister. Trots det så tycker jag att vi gör det med en egen touch. Det finns ett sound som återkommer. Det finns ett ”Manimal sound” och det blir tydligare med varje skiva, tycker jag.

Är det svårt att hitta balansen mellan att låta sin musik påverkas av andra band och artister och samtidigt hitta sin egen stil och undvika att låta som en kopia av andra?
-Vi står för att vi lånar friskt från andra band i branschen, det gör ju de flesta andra också. Vi har aldrig haft som självändamål att vara originella, men vi gör musik som vi själva hade gillat att lyssna på. Det skäms vi inte för utan ser det snarare som en hyllning till våra idoler. Vissa saker plockar man upp helt omedvetet. Det kan gå lång tid innan man kommer på att ”just ja, det här låter som den låten”. Andra gånger lyssnar man på en låt och tänker ”det här skulle man vilja ha gjort själv!”. Då handlar det mer om hur man kan återskapa samma känsla utan att kopiera rakt av. Slutresultatet blir en blandning av olika influenser. Inte en direkt kopia av något annat, utan något som låter hyfsat eget.Hur har låtskrivarprocessen sett ut inför den här skivan? Vem gör vad i bandet så här nio år efter debutskivan?
-Henrik är vår huvudsakliga låtskrivare och han lägger ofta fundamenten i varje låt. Det brukar börja med att han har en idé. Det kan vara ett riff, en rytm eller en melodi. Sedan skickar han den till mig och så bollar vi den mellan oss och utvecklar den. I början är det mycket lösryckta idéer som man plockar ihop. Det är egentligen det svåra arbetet: att se till att det inte spretar för mycket utan känns naturligt. Men alla i bandet bidrar och sitter och var och en på sitt håll och skickar idéer. Att producera en skiva i en professionell studio kostar väldigt mycket pengar. Det är mycket mer kostnadseffektivt att göra det mesta självt och spela in på egen hand, vilket vi har gjort. Vi spelar in all bas, gitarr och sång själva hemma, vilket också är möjligt med dagens teknik. På det sättet kan vi även lägga ned mer tid på varje låt. Undantaget är trummorna som vi spelade in i Top Floor Studios tillsammans med Jakob Herrmann. Han är själv trummis samt en duktig trumtekniker och det blev jäkligt bra.

Idag består MANIMAL förutom Samuel även av Henrik Stenroos (gitarr), Kenny Boufadene (bas) och André Holmqvist (trummor). Enligt Samuel har alla i bandet en ganska brokig preferens när det kommer till musik och de lyssnar alla på väldigt olika genrer. Är det månne det som bidragit till att ”Purgatorio” känns som en uppvisning i hur man flätar samman metal med snygga och starka melodier?
-Henrik är ganska enkelspårig i sin musiksmak och kör på med sin metal (skratt!). Men han gillar även JOHNNY CASH och BJÖRN AFZELIUS. Vi andra har en väldigt spretig musiksmak: Kenny lyssnar gärna på modern pop och rock, jag gillar singer-songwriter genren och André gillar faktiskt hårdare musik än det vi gör själva. Det är nog ganska positivt och säkert en anledning till att vi låter som vi låter. Alla tar med sig sitt sätt att spela och sitt sätt att skapa rytmer och melodier.

Hur kommer ni att arbeta framöver för att marknadsföra plattan?
-Vi har släppt tre singlar digitalt hittills. Det började med ”Black Plague”, sen ”Manimalize” och efter det släppte vi titelspåret ”Purgatorio” som vi även spelade in en video till. Det var den vi bedömde skulle kunna nå en bredare publik. Nu är det skivbolaget som sköter marknadsföringen, men vi själva vill göra ytterligare en musikvideo och få ut den innan årsskiftet. Idag är det så viktigt i sociala media att ha videos och annat material som folk kan dela. Det snabbaste sättet att nå ut till en större publik på, och även på ett ekonomiskt sätt, är ju om man kan få en viral succé. Samtidigt kan man inte sitta och vänta på att det ska hända bara, utan vi vill ut och turnera så mycket som möjligt. Man märker att när vi är ute och spelar skapas det ett ”surr” kring bandet vilket sprider sig snabbt. Vi hoppas komma ut på en större turné som förband till en större akt och spela för större publiker, men ingenting är spikat ännu. För nästa år har vi olika alternativ som vi överväger, bland annat ett par festivalbokningar som inte är officiella ännu, men vi hoppas på ännu fler.

Apropå spelningar, var får ni bäst respons när ni är ute och giggar?
- I Tjeckien har vi fått ett fantastiskt bra mottagande, men även i Holland, Österrike, Schweiz, och Ungern. I fjol spelade vi i England tillsammans med FIREWIND och det gick långt över förväntan. Fantastiskt bra faktiskt. Vi var även över i USA och lirade på festivalen ProgPower USA XIX nyligen. Vi var första bandet ut på fredagen och stället var i stort sett fullt. Det hade vi aldrig kunnat tro. Men Tyskland är nog där vi har starkast fäste ute på kontinenten känns det som. Det är en klassisk marknad för metal och det är inte ovanligt att det är fullsatt redan när förbanden går på. I Sverige kollar ingen på förbanden, så i Tyskland är det väldigt tacksamt att spela.

På hemmaplan då?
-Vår största publik finns ju hemma såklart. Procentuellt är ju exempelvis de flesta av våra lyssnare på Spotify från Sverige. Tyvärr har vi bara spelat live här typ tre gånger de senaste tre åren medan vi har giggat 32 gånger utanför landet. De turnéförfrågningar vi fått har inte inkluderat Sverige tyvärr. Det har bara blivit så, men självklart vill vi spela mer på hemmaplan. Jag är helt övertygad om att det generellt finns en stor marknad för vår typ av musik.


/Henrik Halvardsson

 

 

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.