Annons

Stormcrow - albumdebuterande svenskar

STORMCROW hör hemma i Norrköping och bildades 2001. Efter diverse medlemsstrul har gruppen nu fått ordning på grejerna och är aktuella med sitt debutalbum "No Fear of Tomorrow". Metalcentral ringde och störde sångaren Anders Hjärtström mitt i flyttstädningen för att prata lite musik.

För att bekanta mig lite med mitt intervjuoffer ställer jag några personliga frågor. Anders berättar att han är 32 år (1973 verkar vara en bra årgång: Peter Forsberg, Markus Näslund, Anders Hjärtström, undertecknad...). Hans sångkarriär inleddes i en barnkör. I band började han sjunga för ca 10 år sedan. Anders behärskar både trummor och kompgitarr och vägen till STORMCROW har gått via så vitt skilda musikstilar som punk och techno, men nu är det
100 % hårdrock och STORMCROW som gäller.

Ert debutalbum "No Fear of Tomorrow" har blivit försenat. Har du något nytt releasedatum åt oss?
- Nej, men vi hoppas få ut skivan under februari.

Ni ligger på norska Edgerunner Music. Hur kommer det sig och hur tycker ni att det fungerar?
- Vi var med på en samlingsskiva som de gav ut. Sedan var det de som hörde av sig och var intresserade av ett samarbete. Det har på det stora hela fungerat bra. Går allt smärtfritt är det något som är fel...

Jag upplever STORMCROWs musik som väldigt varierad. Hur vill du själv beskriva musiken?
- Ha ha ha, jag bara väntade på den frågan. Vi spelar väl melodisk metal, helt enkelt. Musiken reflekterar vad vi lyssnar på och det är allt från 70-tal till nutid, så det blir en stor spännvidd.

Vad skiljer STORMCROW från övriga band? Varför ska man köpa just "No Fear of Tomorrow"?
- Jag tycker inte att det idag finns några band som skiljer sig särskilt mycket från andra. Alla band är hybrider. Allt har redan gjorts förut. Vi urskiljer oss inte heller. Vi gör bara det vi tycker är kul och vi gör det förhållandevis bra. Vi är inte innovativa, men vi har duktiga musiker i bandet.

Du är ju i högsta grad involverad i låtskrivandet. Hur ser den processen ut i STORMCROW?
- Det skiljer sig ganska mycket. Ibland kommer någon med en färdig låt. Ibland är alla involverade. Ett motto vi har är att aldrig förkasta någon idé.

Eftersom det är Anders själv som står för alla texter är det ju lämpligt att be honom utveckla ämnet.
- Jag försöker skriva ganska rakt. OM jag har något speciellt budskap försöker jag vara tydlig. Ibland skriver jag ändå så folk får tänka själva. Kul att se hur andra tolkar det.

Hur lång tid tog det att göra "No Fear of Tomorrow"?
- Själva låtarna var klara redan innan vi fick kontraktet, men inspelningen tog lång tid eftersom vi inte hade möjlighet att spela in allt i ett sträck utan spelade in lite då och då. Det blev mycket dötid. Ibland gick det flera veckor utan att vi spelade in något.

Namnet STORMCROW, hur uppstod det?
- Som vanligt när man ska komma på ett namn så har man en miljon idéer, men vi hittade inget som vi var nöjda med. En dag när jag satt och lirade gura kom jag helt plötsligt på STORMCROW och att vi kunde ha en kråka som symbol. Uffe (Helander, gitarr) tyckte det var en kul idé och sedan blev det så.
Anders förklarar vidare att namnet åsyftar ett järtecken, ett omen.

Jag såg på er hemsida att ni fått bra kritik för ert debutalbum. Eller är det så att ni bara har lagt upp de positiva recensionerna...? Anders drar lite på svaret.
- Nja, några negativa recensioner och några "medel" har vi väl fått, men då har de inte förstått vad det är vi gör eller så är det såna som tycker att det ska vara 10 låtar som låter likadant.

Hmm, undrar om det där var en känga till undertecknad som "bara" gav 7/10 till "No Fear of Tomorrow" och som tyckte att "det hela känns något splittrat"? Nåväl, det måste kännas bra med all positiv kritik?
- Självklart är det jättekul att folk uppskattar det man gör. Jag tror inte folk alltid förstår hur mycket jobb det ligger bakom.

Förutom black metal-bandet MARDUK kan jag så här på rak arm inte komma på något annat band från Norrköping. Hur är egentligen "Peking" som musik/metalstad?
- Det finns många bra band, men det är svårt att lyckas om man inte kommer från storstadsregionerna. Det vore kul om vi kunde slå igenom så att kommunen fick upp ögonen och kunde hjälpa till att få fram fler band.

Hur ser då framtiden ut för STORMCROW? Några livespelningar?
- Vi håller just nu på att bombardera festivalarrangörer och så för att få till några spelningar. Vi har en kille, Thomas Ragnarsson, så hjälper oss att fixa sånt. Vi har några grejer på gång, men det är inget jag vill gå ut med innan det är klart. Vi vill verkligen komma ut och spela. Vi var förresten förband till HELLFUELED när de spelade här i Norrköping i lördags (28/1).

Vad har ni för mål/drömmar med STORMCROW?
- Grundmålet är ju naturligtvis att kunna leva på musiken. Oavsett om man är konstnär eller vad man nu är så vill man ju kunna leva på det man gör. Vi står ändå med fötterna på jorden och inser att det kanske inte blir så. Jag skulle vara nöjd om jag kunde få ihop en lön som motsvarar ett vanligt kneg. Kan man komma ytterligare ett snäpp högre så är ju det bara bonus.

Jag vet inte om jag själv skulle klara det, men slutligen ber jag Anders svara på några snabbfrågor med villkoret att han bara får ange ETT svar per fråga:

Favoritsångare?
- Svårt, men det får bli David Coverdale.

Favoritband?
- När jag ändå är inne på Coverdale får det bli WHITESNAKE.

Favoritskiva?
- Ingen speciell. Det finns så många.

Favoritlåt?
- Det finns många, men en låt jag alltid kommer tillbaka till är "Still of the Night" (WHITESNAKE).

Favoritlåt med STORMCROW?
- Det får bli "Million Miles".

Bästa musikrelaterade minne?
- Det var när jag såg BLIND GUARDIAN i Stockholm och de körde "The Bard's Song". Det var en häftig upplevelse. Publiken sjöng så högt att man knappt hörde bandet.

Till sist får Anders ordet fritt.
- Jag hoppas att ni vill ge oss en chans. Vårt material är ganska varierat, så alla borde kunna hitta någon låt de gillar. Besök gärna vår hemsida (www.stormcrow.se) och lyssna på oss. Laddar ni hem vår musik illegalt må det också vara hänt, men köp gärna skivan sedan. Jag vill önska alla en trevlig sommar med mycket hårdrock!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.