Annons

Lita Ford bjuder på rock'n'roll-historia

Lita Ford är den tidigare THE RUNAWAYS-medlemmen som under 80-talet etablerade sig som soloartist och hade flera hits samtidigt som hon turnerade flitigt. Framtiden verkade utstakad för den London-födda artisten men i mitten av 90-talet beslutade hon sig för att satsa sin tid och energi på familjelivet och drog sig undan från rampljuset. Nu efter en längre tids frånvaro är hon tillbaka med sina memoarer ”Living like a runaway” samt en ”nygammal skiva”, ”Time Capsule”.

– Det är underbart att vara tillbaks i Sverige! Det är en av mina favoritplatser i världen, utbrister Lita.
Ja, Lita är ingen främling i vårt avlånga land. Redan 1977 besökte hon Sverige för första gången, då med bandet THE RUNAWAYS. Minnen som etsat sig fast ordentligt.  
– Oh jösses!! Jag skriver i min bok om Sverige och en kille jag dejtade som bodde här. Han var en sexig journalist med massor av häftiga rock'n'roll-berättelser. Vi träffades efter ett midsommarfirande i Stockholm och höll kontakten en lång tid efteråt.

39 år senare är Lita tillbaka för en spelning på Sweden Rock Festival. En festival som hon konstigt nog bara spelat på en gång tidigare och just det giget, 2009, minns hon särskilt väl.
– Då var jag var på väg att gå igenom en fruktansvärd skilsmässa och hade problem hemma så det var ingen bra tid för mig. Men nu har jag ett fantastiskt band med Bobby Rock på trummor, Patrick Kennison (gitarr), och Marty O'Brien på bas. Vi är ett helt annat djur nu med mycket hög energi. När vi spelar festivalgig som här på Sweden Rock så anpassar vi vår setlista och spelar de mest populära låtarna och rockar loss så hårt som möjligt. Men det är inte som när vi headlinar; då kan vi spela så länge vi vill och bjuda på gitarr och trumsolon som får ansikten att smälta. Det är ändå fantastiskt vilken musikalisk katalog man får efter att ha verkat i musikbranschen under 40 år.

Finns det då en viss låt som den svenska publiken tycker speciellt mycket om?
– Åh, antingen ”Kiss me deadly” eller ”Close my eyes forever”, duetten jag skrev med Ozzy. Även vissa RUNAWAYS-låtar kanske. Vi spelar ”Cherry Bomb” i vår liveshow när vi har tillräckligt med tid.

Nyligen spelade Lita in låten ”Wild Thing” tillsammans med en annan hårdrockslegend, Ace Frehley, för dennes album ”Origins Vol. 1” och Lita är märkbart nöjd med det samarbetet.
– Ace är en stor talang. Jag var så hedrad att få spela gitarr och sjunga på ”Wild Thing”. Jag tycker att Ace och jag tar låten till en annan nivå genom att ge den en annan känsla. Det hörs verkligen hur kul vi hade när vi spelade in den.

De två spelade faktiskt in låten tillsammans istället för att skicka ljudfiler till varandra vilket blivit lite av ett signum för många musikaliska samarbeten.
– Ace och jag spelade in den tillsammans i en studio i Los Angeles. På väg in mötte jag John 5 i dörren så jag visste att jag var i gott sällskap. Det var en bra dag.

Det nya albumet "Time Capsule" som släpptes nyligen är en samling låtar med över 30 år på nacken. Lita fann dessa gamla inspelningar från 80-talet i sina gömmor där gästartister som Gene Simmons, Billy Sheehan, Dave Navarro, Jeff Scott Soto samt Rick Nielsen och Robin Zander från CHEAP TRICK återfinns.
– Folk måste förstå att skivan spelades in i slutet av 80-talet. En del tror att låtarna är helt nya inspelningar, men det är de inte. Det är en massa fantastiska låtar och människor med på albumet. I grund och botten är det jag med mina vänner i studion, vilket är anledningen till titeln ”Time Capsule”. Det är bokstavligen en liten bit av rock'n'roll-historia i en tidskapsel. Jag har sparat på den i årtionden.
Är den här skivan med dess sound där du vill vara musikaliskt och där du känner dig mest "hemma"?
– Ja, det är det verkligen. Jag älskar den eftersom den är rå och äkta. Låtarna var inspelade på analog tape och sedan överförde vi dem digitalt, mixade och mastrade dem bara. Inget är ändrat eller pålagt. Låtarna är precis som vi lämnade dem för länge sen.
Känner du fortfarande att du har några fler album i kroppen? Med andra ord kan vi förvänta oss mer ny musik från Lita Ford i framtiden?
– Absolut ja!! Jag har redan några nya låtar på gång Det låter mörkt och tungt.

Intervjun börjar så sakteliga rundas av men Lita vill gärna skicka en sista hälsning till alla sina svenska fans:
– Tack så mycket för en underbar intervju. Jag älskar och saknar er och vi ser fram emot att smälta era ansikten igen (skratt)!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.