Annons

Burst utan rötter

Vem bestämmer vilken genre ett band spelar i? Vågar man verkligen vara sig själv utan att kritikerna påstår att man vänder kappan efter vinden? BURST släppte sin senaste platta "Origo" i oktober. Metalcentral fick lite frågor besvarade av Jesper Liveröd.

Deras historia inleddes 1993, och de fick snart ett kontrakt på två skivor via Melon Records. Men det var först 1998 när gitarristen Robert Reinholdz kom med i bilden som de själva anser att de började bli riktigt seriösa.

På senaste skivan "Origo" som släpptes i slutet av oktober via Relapse gav bandet sig in för att bara göra bra låtar utan att bry sig om något koncept, och eftersom de jobbat med dessa låtar under två års tid så har de varit mycket omsorgsfulla med låtuppbyggnaden. De ville inte chansa och släppa igenom någonting utan ville ha det perfekt för deras öron. Man valde även att gå in i en, för genren, lite ovanlig studio, nämligen Studio Music-a-matic i Göteborg, där band som KENT, SATOR, D.A.D. och MILLENCOLIN spelat in skivor. Bandet hade bara hört bra saker om studion, och när de var där på ett studiebesök blev de mycket nöjda då de såg att mycket av utrustningen var analog.

" Jag hoppas att alla kollar upp den [skivan] och lyssnar på den rejält, för det finns mycket att upptäcka på den. Första inlyssningen är inte alltid det självklara, det kan nog ta lång tid att lyssna in sig på den här skivan. Det är många som säger att den är rätt svårlyssnad, bland annat Relapse. Jag personligen tycker att det här är en mycket lättare platta, dels med produktionen, och dels att Roberts röst gör så mycket. Det är mer dynamik i låtarna berättar bandets basist Jesper Liveröd.
 
BURST är just nu ute på en längre Europaturné som förband till OPETH, detta är ett speciellt tillfälle för bandet då de tidigare bara turnerat med mer hardcorerelaterade band som REFUSED, MASTODON och THE DILLINGER ESCAPE PLAN, och de ser fram emot att spela inför en mer metalintresserad publik.

" För oss är det exemplariskt, det är ingen i vårat band som har så mycket med hardcorescenen att göra längre. Vi har bara blivit inkastade i den genren, vi började ju 94-95 med en slags hardcore, men det var ju bra länge sedan. Så det här skall bli jäkligt kul!

Turnén med OPETH innebär att de blir tvungna att avboka en egen turné där de själva skulle vara huvudbandet, och detta grämer dem lite då de ju redan gjort många rundor som förband, och ibland som uppvärmare som tredje akt.

" Vi har gjort de här förbandsturnéerna, man får ingen soundcheck och får knappt spela, det blir alltid kaos. Fan, jag vill bara åka ut på en egen turné och visa hur bra vi kan vara.

   Just nu är det ju stor åtgång på akter som ovan nämnda band, så vad är det som gör att BURST sticker ut från mängden?

" Jag vet inte. Vi har väl kanske inte några rötter någonstans i vår musik, vi kan väl ta och blanda i lite vad som helt egentligen. Det kommer alltid att låta BURST om våra låtar, det kommer man aldrig ifrån. Men från varje skiva kommer konceptet att förändras mycket. Vi har inga som helst regler om hur man skall skapa en låt. Vi är ofta mer intensiva än de band vi ofta förknippas med.

Bandet är nu kontrakterat till det klassiska metalbolaget RELAPSE, och där stormtrivs de, då de tycker att bolaget är hyfsat stort men att de fortfarande har fötterna kvar i underjorden. De har fortfarande den respekten att de inte försöker tjäna pengar på undergroundband utan släpper bara musik med band de verkligen gillar utan att försöka ändra på banden. Den nu nästan obligatoriska DVD:n är dock inte inplanerad då bandet tydligen inte har en enda konsert inspelad på video. Efter Europaturnén skall de dock hem och göra ströspelningar, så vem vet.

Undertecknad läste någonstans att BURST påminner om "RADIOHEAD möter AT THE GATES", och det tycker bandet stämmer in då de har stor bredd på sin musik och ser det som en bra sammanfattning. För att inte tala om när vi börjar diskutera drömturnéer, då band som SLAYER, THE MARS VOLTA, LOGH och KILLING JOKE kommer fram.

Så till den svåra frågan för kvällen: Bandet startade som en hårdslående hardcoreakt i början av nittiotalet, för att nu ha utvecklats till att spela mörkt och djuplodande. Hur ser de på belackare som påstår att bandet vänder kappan efter vinden och anpassar sig till den musik som är aktuell för dagen?

" Vi har aldrig fått den beskyllningen, man kan ju vända på det, för när vi spelade "metal/HC" 1994 så var det inne med old school, vi hittade inte riktigt våran grej innan 1998 när vi började komma på hur vi skulle skriva låtar och ens hur vi skulle använda våra instrument. Vill folk kalla det för att vända kappan efter vinden, så får de väl göra det... men då har de väl inte riktigt förstått någonting.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.