Annons

Pär Johansson - Satariel

Har människan en fri vilja eller är det Ödet som bestämmer allt som sker? Det är en av frågeställningarna som SATARIEL tar upp på sitt tredje opus "Hydra" (Regain). Om undertecknads fria vilja hade fått råda hade ni fått läsa denna artikel redan i mitten av juni, tyvärr ansåg de högre makterna att världen inte var redo för den och kraschade min hårddisk strax efter att intervjun gjordes. En viss deja vu-känsla uppstår därför när jag för andra gången pratar med SATARIELs sångare Pär Johansson.

Under de två månader som gått sedan förra intervjutillfället har Pär och hans medbrottslingar Mikael Granqvist (gitarr), Magnus Alakangas (gitarr, programmering), Mikael Granbacke (bas) och Robert Sundelin (trummor) redan börjat fila på nya låtar. Dessutom är vokalisten på gång med ett nytt alster med TORCHBEARER, ett lite mangligare death/black/thrash-alternativ till huvudbandet. Om allt går enligt planerna ska Regain släppa skivan i oktober.

Men åter till "Hydra" " det mest välproducerade, melodiska och refrängstarka material som Norrlandssönerna presterat hittills. Om man tvunget måste leta referenspunkter känns inte tidiga IN FLAMES och annan melodisk årgångsdöds helt avlägsen, men även CANDLEMASS tycks ha satt sina spår i materialet. Självaste Messiah Marcolin sjöng på några bitar på förra plattan "Phobos and Deimos", något som fått Per att själv anamma en renare sångstil i större utsträckning än tidigare. När jag frågar om vilken musik som kan tänkas ha influerat "Hydra" blir svaret något tvekande.

" Det minns jag knappt! Men jag vet att jag tyckte att öppningsspåret "The Freedom Fall" lät som BATHORYs "Hammerheart" när jag skrev det. Mikael och Magnus har lyssnat mycket på softare prylar, som A PERFECT CIRCLE och ett emoband som heter OURS. Fast det hörs aldrig i musiken vad vi lyssnar på privat, det händer så mycket när man sitter och pillar med musiken i studion. Vad jag har i cd-spelaren just nu? EDGE OF SANITY, skulle jag tro.

Att pumpa Pär på detaljer om vad till synes science fiction-inspirerade titlar som "For Galaxies to Clash" och "Scattering the Timeweb" är inte det lättaste. Upphovsmannen är noga med att poängtera att texterna är väldigt öppna för tolkning och att han inte vill servera några färdiga lösningar, bara intressanta frågeställningar som läsaren får reflektera själv över.

" Tanken är att texterna ska fungera som en abstrakt tavla. Alla ska kunna utläsa vad de själva ser. Albumets tema är baserat kring vilja, även om det inte ursprungligen var intentionen. Texterna skrevs under en period, sen upptäckte jag i efterhand att det fanns en röd tråd. Även om de behandlar olika saker i sig så finns det en röd tråd. Den enda gången jag gör ett direkt ställningstagande är i "Vengeance Is Hers", som " bland annat " handlar om våldtäkt, som jag tycker är det värsta brott man kan begå mot en annan person.

Som nämnts tidigare berör vissa av frågeställningarna ödestro och människans självständiga vilja. Föga överraskande säger sig Pär inte tro på ödet.

" Nej, jag är inne på Aleister Crowleys "Thelema"-lära om viljan, även om jag inte köper hans filosofi till fullo. Jag skulle kunna ägna resten av kvällen åt att förklara vad den går ut på, men enkelt uttryckt kan man säga att han menar att människan har en fri vilja men att man får kämpa för att finna den egna sanna viljan. Ofta intalar man sig själv, medvetet eller omedvetet, att man vill saker fast man egentligen inte gör det. Jag råkar också ut för det emellanåt, men oftast är jag man över min egen hydda. Crowley lyckades väl inte fullt ut, han föll ju offer för sina egna demoner, det vill säga sitt heroinmissbruk.

Tror du på Gud?

" Ja och nej. Ifrån en konventionell synvinkel nej, det skulle en traditionellt kristen nog inte anse. Epitetet Gud är likgiltigt, men jag tror på någon typ av entitet eller energi. Varför? Jag skulle vara korkad om jag inte gjorde det, med tanke på mina erfarenheter inom ceremoniell magi. Men jag är nog mer skeptisk till övernaturliga fenomen än gemene man. Det är så många som köper de romantiska aspekterna av religion och ockultism, med demoner, änglar, helvetet och liknande, men sådant hyser jag en sund skepsis mot.

Vi diskuterar även vikten av att ha en egen vilja som individ och att sätta upp personliga mål för sig själv. Pär ser sig själv som hyfsat målmedveten, men tillägger att han "ändå bara är människa". Några konkreta mål för SATARIEL finns inte direkt i nuläget.

" Vi är ganska nöjda med att kunna spela och göra det vi vill och nå ut till en ansenlig mängd människor. Några aspirationer på världsherravälde finns inte. SATARIEL är mer än ett hobbyband, men vi kan inte leva på musiken.

Vad betalar då herr Johanssons hyra? Jo, bland annat " Vägverket!

" Jag jobbar som illustratör och grafisk formgivare och gör en hel del metalkonvolut, men eftersom budgeten för sådant brukar vara väldigt begränsad får jag ta en hel del uppdrag av diverse företag och myndigheter också. Det blir företagslogotyper, tidningar, allt möjligt. För Vägverkets räkning illustrerade jag en folder om trafiksäkerhet. STRAPPING YOUNG LAD och SCAR SYMMETRY är de senaste skivomslagen jag gjort, näst på tur står BEWITCHED. Det är enbart målat, vilket är väldigt ovanligt i dessa tråkiga Photoshop-tider.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.