Annons

Tobias Sammet - Edguy

Nya skivan är inte en konceptskiva på något sätt, det är enskilda låtar med olika teman. Vissa låtar har liknande meddelanden, men det är allt. Det finns roliga låtar, nonsens, och sans, skrattar Sammet. På så sätt är det ett typiskt Edguy-album. Angående texterna så är de bara ett logiskt steg från Mandrakeskivan. - Jag skulle inte kalla Mandrake en dålig skiva, vi var alla mycket nöjda med den, och jag anser själv att det är den bästa skivan fram till dess fortsätter Tobias.
Den här skivan har inga större förändringar, utan fortsätter i ett givet mönster och tar det ett steg längre, detta är även helt klart det tyngsta albumet hittills. Den är till exempel fyra gånger så dyr som Mandrake, alla instrument är inspelade på analogband i en väldigt välkänd tysk studio och det finns många små detaljer där de utvecklats och blivit bättre, och överlag är Hellfire Club ett bra komplement till den förra plattan. En stor skillnad mot de tidigare skivorna är att denna gång har bandet arbetat med en riktig orkester, hur var då detta?
- Det var coolt, typ som två världar som möts. Du vet, ett rock'n'rollband med långt hår, ylande gitarrer, dubbelkaggar och allt sådan skit... Det var en väldigt lärande upplevelse. Å andra sidan hade vi denna gång budget att vara arroganta nog att hyra in en stor orkester men inte ha med den i förgrunden under varje låt, utan lägga den i bakgrunden istället. Det går aldrig att jämföra den känsla och dynamik man får genom att ha en levande orkester att arbeta med istället för keyboards. Det var en slags dröm som gick i uppfyllelse.
När ni lyssnar igenom Hellfire Club kommer ni snart till, enligt undertecknad, den mest galna Edguy-låten någonsin; "Lavatory Love Machine". Historien bakom låten är minst lika tokig som titeln, Sammet förklarar:
- Det är svårt att förklara idén bakom sången, men okej. Jag satt på ett flygplan på väg till Brasilien, jag gillar inte att flyga och tänkte "Om planet skulle krascha nu, vad är den sista saken du skulle vilja göra i livet"? Givetvis var svaret: "Sätta på flygvärdinnan". Textrader som "If I've got to die I've got a stiff and a smile until I crash", det kändes så otroligt löjligt att jag bara var tvungen att skriva en låt om det. Vi visste först inte vad vi skulle göra av låten, skulle den bli ett bonusspår? Men vi kände att låten var så bra att vi inte ville gömma den, för alla som lyssnat på den tycker att refrängen är en typisk catchig Edguylåt. Om inte vi kan göra en sådan låt, så vem?

Tyvärr finns det även ett litet svart moln på horisonten: Internet, mer specifikt att det ryktas att Hellfire Club redan finns ute för nedladdning ens innan den givits ut i butikerna. Men Sammet ser inte rött för det.
- Det är inget jag kan göra något åt, men vi har en stor fördel i att våra fans är mycket trogna. De är precis som jag; När en ny Kissplatta kommer ut går jag till skivaffären och köper den. Jag vill ha originalet, kunna läsa texterna och så...

Det är även många som sitter och väntar på en DVD från Tysklands främsta metalband, och den som väntar på något gott kanske kommer få se godbitar som inspelningar från bandets tredje konsert någonsin, med en 14årig Tobias Sammet vid micken! Även en proffsinspelning från en tävling för Årets nykomling. Förhoppningsvis kommer de att spela in material under den stundande turnén, och Sammet ser redan nu fram emot att få gå igenom högarna med videoband. På tal om turné så kommer vi att få se stora statyer och rörliga delar på scen, mer än så vill inte Sammet säga, då scenen byggs i skrivande stund.

Jag har personligen alltid sett Edguy som ett lite galet och skojfriskt band, och det märks även när man snackar med Tobias. Jag frågar om de någonsin kommer känna att de har gjort allt de hoppats:
- Vi känner redan nu att vi kommit mycket längre än vi någonsin hoppats, ta i trä! Vi får väl hoppas att det kommer att fortsätta såhär, det kommer att bli såväl motgångar som toppar, jag lever min dröm just nu! Men visst, jag vill sätta på Shakira, spela förband till AC/DC och skriva låtar med Paul Stanley! (Asgarv) men, du vet, händer inte det så kommer jag väl att sätta på AC/DC, skriva låtar med Shakira och spela förband till Paul Stanley (Vore det så illa då? /MC). Nä, men allvarligt: Det vore arrogant att påstå att vi inte vore nöjda om vi inte gjorde "det, eller det"... Jag är mycket nöjd med dagsläget.
Sammet berättar även att bandets attityd faller sig helt naturlig för dom.
- Jag började hela den här grejen för skojs skull. Jag började spela musik för att jag älskar det, och detta [Edguy] är inte bara seriösa saker, det kan lika gärna vara roliga eller aggressiva ämnen vi skriver om, min musikaliska rang är väldigt bred när jag skapar. I slutändan är det alltid en Edguy-låt, oavsett hur den än låter. Jag tar däremot kvaliteten på musiken väldigt allvarligt, när ett fan lägger ut 200 kronor på en skiva vill jag att de skall få kvalitet. Men det finns så mycket andra allvarliga saker i livet att jag inte behöver ta mig själv på så mycket allvar. Vi är bara ärliga, ta till exempel ett skitstyggt black metalband som går på scen i corpse paint och är förbannade 24/7, jag tror inte att de är på riktigt. Vi är glada personer och vill dela med oss av vår glädje. (Pusta ut)

Många fans har säkert undrat vad som kommer hända med Sammets soloprojekt Avantasia, tyvärr har jag dåliga nyheter: Enligt Tobias kommer det nog inte bli något mer album, och inte heller någon turné. Han vill även klargöra att han inte är en person som säger "Nej", för att sedan om ett par tre år ge ut något nytt.
- Men saken är den, fortsätter Sammet, att om jag skulle komma på en idé om 20 år, kan jag inte nu sitta och säga att jag aldrig någonsin kommer att göra en till skiva, jag är nu 26 år gammal och hoppas blir 120! Vad jag menar är att jag inte kan veta var jag är eller vad som kommer att hända om 20 år eller så. Om jag skulle komma på en idé är livet för kort för att inte göra något av den.

Okej, vår intervjutid börjar på att närma sig sitt slut och jag frågar Sammet vad han vill säga till Edguys alla svenska fans?
- Tack för allt stöd under åren, förhoppningsvis gillar ni nya skivan. Ge den bara en minuts lyssningstid så har vi era kulor i ett skruvstäd! Vi ses på turné i Stockholm, Umeå, och Göteborg. Rawk On! Stockholm kommer bli skitbra, vi skall spela på Arenan, och kommer att kunna göra en gigantisk scenshow!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.