Annons

Crashdïet om festande, självmord och konflikter

Kanske hör det till genren att ett band av CRASHDÏETs typ ska präglas av ständiga skandaler och tragedier. Men att bandet skulle drabbas av en så pass stor tragedi som ett självmord var det nog ingen som hade trott. Inte ens bandet själva. För när Dave Lepard, eller David Hellman som hans riktiga namn var, beslutade sig för att ända sitt liv för egen hand en dag i januari 2006 så hade ingen i hans närhet misstänkt någonting. Det fanns inga varningssignaler som skvallrade om att Dave var i så pass dåligt skick att han gick med dessa tankar. Så här i efterhand så medger trummisen Eric Young att bandet visste att Dave inte mådde jättebra psykiskt men de kände aldrig någon oro för Lepards liv. Bandet hade just fått sitt stora genombrott och en uppföljare hade börjat diskuteras i bandet. Självmordet satte naturligtvis käppar i hjulet.
- När allting hände så trodde vi naturligtvis aldrig att det skulle bli en skiva till. Men varefter tiden gick och vi började lira ihop igen så kände vi ju att det här var roligt. Det hade vi glömt bort på vägen. Och när vi satte upp forumet som var en hyllning till David så märkte vi ganska snart att det fanns stöd för en fortsättning på bandet. Det fanns ett sug att höra mer av oss resterande medlemmar. Beslutet att fortsätta som CRAHDÏET växte fram samtidigt som vi skrev nya låtar och pratade med Davids familj och hade alla på vår sida. Det här var för bra för att kasta bort. Första steget var naturligtvis att på allvar börja leta efter en ny sångare.
    Fungerade det som en terapi för att hantera sorgen?
- Absolut! Musik är det jag sysslar med i mitt liv och det är det som ger utlopp för min kreativitet och det är musiken jag relaterar till när jag ska uttrycka känslor. Det var en enorm hjälp när vi började spela ihop igen.
    Nu med lite perspektiv, har ni fått någon klarhet i varför han begick självmord?
- Han mådde väldigt dåligt helt klart. Det fanns saker som pekade på att han behövde hjälp. Men det var aldrig så att vi trodde att han skulle gå så långt. Men nej jag vet inte varför och det kommer alltid att vara ett mysterium varför han tog det extra långa steget. 

Ny start
Jakten på en ny sångare resulterade i Olliver Twisted från Finland som tidigare spelat i bandet RECKLESS LOVE. Skivan "The Unattractive Revolution" spelades in med alla medlemmar närvarande under hela processen vilket inte var fallet förra gången. Det resulterade i en mycket råare och mer levande skiva konstaterar Eric. Och nu tar historien om CRASHDÏET en intressant vändning. En dag får bandet veta av sitt skivbolag att en viss gitarrist från MÖTLEY CRÜE har hört det svenska sleazehoppet och sagt att han gärna skulle skriva några låtar ihop med bandet.
- Han har ett förlag som han använder när han skriver sin musik och nu ville han skriva musik som inte var avsedd för MÖTLEY CRÜE, vilket han aldrig gjort tidigare. Så han började leta efter passande band som var tänkbara kandidater för ett eventuellt samarbete och då dök vårat namn upp. Så hans killar kontaktade våra killar som berättade det för oss. Och det var enkelt att svara ja på den frågan eftersom att han är en stor idol för oss alla.
    Det måste ha känts helt bisarrt...
- Ja det är klart. Det var Martin som fick det första samtalet och han tackade ju glatt ja men tänkte väl som vi andra att det där kommer aldrig att bli av som mycket annat i den här braschen. Men det blev det och de satt ihop en hel dag och harvade riff och skrev låtar helt enkelt. Och av tre låtidéer som sattes på pränt så skrev Martin ihop två kompletta låtar som kom med på skivan.
    Har man läst boken "The Dirt" om MÖTLEY CRÜE så får man intrycket av att han är en rätt kufisk person. Vilket intryck fick ni?
- Han är en pigg människa i sinnet men rätt trött på grund av sin sjukdom (Ankyloserande spondylit också kallad Bechterews sjukdom som gör att benen i kroppen förtvinar förf. anm.) men han satt en hel dag och bara spelade gitarr utan att äta eller något sådant. Det enda han gjorde var att dricka kaffe hela tiden. Men han var trevlig, ödmjuk och hade fötterna på jorden. En skitcool kille helt enkelt.

Rykten och konflikter
Nyligen cirkulerade ett rykte om att Olliver hoppat av bandet. Ett rykte som dock endast visade sig vara just det. På något sätt har en e-postkonversation mellan medlemmarna läckt ut där sångaren yttrat åsikter om hur saker och ting borde vara för att han skulle fortsätta i bandet. Men att det var frågan om ett avhopp förnekar Eric med bestämdhet. Han säger att CRASHDÏET alltid varit ett struligt band och att det alltid kommer att vara det. Konflikter uppstår hela tiden.
- Vi hade en diskussion i bandet där vi pratade om vad som skulle hända och Olliver tyckte att allting hade gått väldigt fort och i hans ögon hade vi lite problem. Men dagen efter var det hela löst. Jag vet faktiskt inte hur det där läckte ut. Det intressanta är ju att få reda på hur vår e-postkorrespondens kom ut. Men som sagt det löste sig snabbt. Vi är ett struligt band och kommer alltid att vara ett struligt band. Så det där var bara ett nytt strul i bagaget. Det är inte värre än det varit innan.

Nu är det dags igen för bandet att dra ut på turné, något som Eric ser fram emot väldigt mycket. Intrycket man får av CRASHDÏET är att det festas rätt rejält. Och det handlar möjligen om att leva upp till myterna om sex, droger och rock'n'roll när man har den image som bandet har. Men Eric tror inte att CRASHDÏET dricker mer alkohol eller tar några andra droger mer än vad den ordinäre snubben i kostym gör egentligen. Skillnaden är bara den att bandets medlemmar oftare fastnar på bild när de väl festar loss.
- Vi ska ut på en Skandinavienturné som sträcker sig in i november. Därefter ska vi till Tyskland typ samma dag som den första delen slutar. Så vi ska vara ute på vägarna fram till julafton. Det ska bli skitkul att få komma ut och spela nya låtar för det är alltid roligt att spela färskt material. Och fansen har ju reagerat positivt på det nya så det ska bli enormt roligt att möta dem ute på scen.
    Och hur går det att leva upp till rock 'n'roll-myten då?
- Det roliga med det där är att man alltid vinklar det så att rockband tar mer droger och dricker mer sprit än annat folk. Jag kan säga att jag tar samma droger som du och dina kollegor på vilken firmafest som helst. Vi är inte värre än er egentligen. Det är ett roligt fenomen att vi blir sammanlänkade till det där bara för att vi är ett rockband. Men det beror kanske på att det finns fler bilder på mig när jag är packad ute i medierna än på Medelsvensson antar jag, konstaterar Eric med ett skratt avslutningsvis.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.