Annons

En ny era för Nightwish

Det skulle kunna ha varit ett av hårdrockshistoriens mest korkade drag att sparka operasångerskan Tarja Turunen. Säg namnet NIGHTWISH och nio av tio säger "jaha det där operametalbandet?" tillbaka. Hennes röst är lika intimt förknippad med NIGHTWISH som Paul Stanley och Gene Simmons med KISS. Många hade nog svårt att se hur bandet skulle gå vidare efter uppsägningen av Tarja. Men situationen i NIGHTWISH 2005 var ohållbar. Sångerskan började ställa krav som resten av bandet hade svårt att acceptera. Hon ville inte turnera lika mycket i framtiden och ville flytta spelningar så att de inte kolliderade med hennes egna soloplaner. I längden skulle det aldrig ha fungerat och bandet var tvungna att söka en ny sångerska. Så lyder i alla fall den officiella förklaringen från NIGHTWISH sida.

Efter ett år av sökande bestämde sig till slut bandet för svenska Anette Olzon som bland annat sysselsatt sig som studiomusiker och sångerska i ALISON AVENUE. På många sätt ett rätt djärvt val kan tyckas då Anette själv säger att hon inte haft så stor koll på vare sig NIGHTWISH eller hårdare musik över huvudtaget. Och det nya livet i positionen framför mikrofonen i Finlands största exportvara sedan Nokiatelefonerna har varit en intensiv upplevelse hittills för Anette.
- Det har naturligtvis varit rätt omtumlande. Det har hänt tusen saker och det är ett nytt liv. Och det medför ju mycket mer arbete än man tror att vara sångerska i ett band. 2007 har ju varit väldigt intensivt från början, först att hålla det hela hemligt i över fyra månader och när det väl kom ut så blev det ju en väldig uppståndelse i medierna. Och det är det förövrigt fortfarande. Men jag lär mig och man måste ha lite skinn på näsan också för annars blir man lätt överkörd när alla drar i en.

Ny i branschen
Vad hade du för relation till NIGHTWISH innan du sökte platsen som sångerska?
- Jag hade faktiskt inte någon relation alls till bandet förutom att jag hört talas om det naturligtvis. Det var faktiskt bara några månader innan allting hände som jag på allvar lyssnade på dem för första gången. Men jag tror att det kan ha haft sina fördelar att varken ha särskilt stor erfarenhet från hårdrocksscenen eller att jag visste om hela bandets bakgrund. För då kanske jag inte ens hade sökt jobbet om man insett hur stor Tarja var och så.
    Hur skulle du vilja beskriva NIGHTWISH som band när du kom in efter all den uppståndelse som Tarjas sorti innebar?
- De var nog dels lite vilsna men mest bestämda om hur de vill gå vidare och hur de ville ha det. Och de var nog väldigt bestämda över att få tillbaka den positiva känslan i gruppen som lätt försvinner när det har blivit ett jobb att spela musik. Visst var de lite nervösa över min situation i bandet och hur jag skulle hantera det hela och för sin egen del hur fansen skulle ta emot det hela.
- Men det har gått bra och jag tror framför allt att de har lärt sig en hel del av det här. Idag vet dom att vissa saker som man säger som sångerska inte beror på att man är en diva utan att man säger det för att man måste ta hand om sin röst. Det kanske är svårt att förstå om man spelar ett instrument att man inte kan vara trött eller stressad som sångerska eller göra massor med intervjuer samma dag som en spelning. Det är ju olika världar man lever i. Dessutom så har det ju varit så i början att språket varit ett litet hinder för kommunikationen mellan oss. Men jag försöker lära mig finska och de kan ju en del svenska men eftersom det är lag i Finland på att lära sig svenska i skolan så har de kanske en sorts hatkärlek till att prata svenska. Kanske var det lite mer antisvenska i början men nu när de lärt känna mig så tycker jag nog att de försöker lika mycket som jag. Vi möts på halva vägen.

Ett mörkt spel
De senaste årens turbulens är en bidragande orsak till att nya plattan "Dark Passion Play" på många sätt är något av det tyngsta bandet presterat. Aggressivitet är en av musikens huvudelement utan att för den skull stå ivägen för det storslagna och melodiösa. Det låter utan tvekan som NIGHTWISH även om den sjunde plattan i ordningen. Och Anettes röst passar som hand i handsken till denna argare tonart som genomsyrar skivan. Anette tror att just omständigheterna under en lång tid även innan Tarjas försvinnande självklart har varit en orsak till detta. Själv kom hon in sent i inspelningsprocessen.
- Det var i samband med att jag provsjöng sent hösten 2006 och då fick jag en första uppfattning om var de var  på väg. När jag sen gick in i studion så var ju alla låtarna på plats men jag känner ändå att jag som sångerska åtminstone hade en liten påverkan på slutresultatet genom min tolkning av sången. Även om Toumas hade melodierna i låtarna klara så har han varit lyhörd för mina åsikter om sångmelodin och har det visat sig att det funkat bättre så har vi kört på det istället.
Jag har ju haft tidigare erfarenhet av att jobba på det här sättet efter flera år som studiomusiker. 
    Skivan har ett par väldigt aggressiva låtar. Vad beror det på tror du?
- Det är resultatet av den röra som Toumas och de andra befann sig i efter 2005. Han har alltid skrivit musiken utifrån sig själv och ur han mår. Lyssnar man på alla plattor NIGHTWISH spelat in så kan man höra vilket stadium han befunnit sig i just då. Jag håller med om att det finns musik på den här skivan som är väldigt tung. Men samtidigt finns det låtar som är väldigt glada och lättsammare som till exempel första singeln "Amaranth" som är lite mer trallvänlig och poppig.
    Jag vet att NIGHTWISH har väldigt engagerade fans. Vad har du fått för reaktioner?
- Min bror ser till att hålla mig uppdaterad om vad som till exempel sägs på det officiella forumet och det känns som om de är rätt nöjda. Det är ju alltid svårt att byta sångare och vissa fans kan ha svårt att acceptera det. Tarja var en stor ikon och duktig sångerska och det är självklart så att det finns dom som lyssnade på NIGHTWISH just på grund av sången som kommer att försvinna. Samtidigt tror jag att det kommer att tillkomma lite fans som inte gillade operastilen. Jag har hört att min röst låter mer "normal" och att det skulle vara mer kommersiellt och det är ju något jag har förstått inte är så bra i hårdrocksbranschen, säger Anette och skrattar. 

Planerat liv
Det faktum att Anettes nya liv innebär en helt ny tillvaro verkar inte riktigt ha sjunkit in än. Trots att hon lagt sången på nya plattan "Dark Passion Play", gjort promotion och videoinspelningar med bandet så låter hon lite tagen av stundens allvar. Inte minst efter att häromdagen fått sitt arbetsschema. För de närmaste två åren! Det närmaste året består av ett ständigt turnerande. I oktober gör man en lång tur i USA och Europa. Anette medger att hon aldrig stått inför en större publik än ett par tusen men att fullsatta arenor inte är något hon är speciellt orolig för hur det ska gå.
- Det är faktiskt en intressant upplevelse att se hela sitt liv utstakat dag för dag de kommande två åren. Och ibland blir jag lite överväldigad av turnéschemat som kommer att bli väldigt tufft kan jag säga. Och ändå säger grabbarna i bandet att det kommer att bli mycket ledigt på den här turnén. Och visst finns det perioder med lite längre avbrott men när vi är mitt uppe i det så är det väldigt intensivt.
- Men det gäller bara att planera ordentligt och att man tar hänsyn till varandra så att vi inte tröttnar eller stressar upp oss i onödan. Och det är lite extra press på oss som har familjer att ta hänsyn till. Det är svårt att kombinera karriär och familj med ett så här hårt turnéschema.
    Många band turnerar mer eller mindre sönder sig själva. Vilken är din strategi för att hålla ihop det hela?
- Risken finns att man gör det och jag känner också att faran finns där. Och det har varit en av anledningarna till att jag inte sysslat med musik på heltid förut. Glädjen i det kan försvinna när det bara blir pengar, jobb och jobb av det. Men vi har pratat mycket om det i bandet att vi måste tänka på att det är bara musik i grund och botten. Vi måste förstå att vi själva är viktigare än pengarna. Det är ju ofta andra som vill saker med oss men vi måste vara hårda och säga att det är vad vi vill som är det viktigaste. För mig är musiken något av det mest glädjefyllda som finns och när jag står på scen så är det något av det mest fantastiska som finns, avslutar NIGHTWISH nya sångerska.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.