Annons

Mortiis

- Inspirationen för den här skivan är väl i stort sett samma som för
The Smell Of Rain, det var en del jag inte fått ur systemet.
Många kanske tycker att det är egocentrerat, men jag tycker att mår man skit skall man skriva om det. Det är lite argare den här gången, jag ville egentligen köra något i stil med Nine Inch Nails på förra skivan också, men jag hade inte alls den vokala förmågan eller kunskapen om hur en gitarrist borde spela. [...Rain] blev lite mer av en popplatta.

The Grudge är till skillnad mot förra skivan, vilken var mycket mer synthbaserad, skriven runt gitarriff, och här har Mortiis även tagit in ett riktigt band, där Smell Of Rain var inspelad med sessionmusiker.
För att göra ytterligare en koppling till Nine Inch Nails finns det likheter med deras debut Pretty Hate Machine, vilken var helt och hållet skriven och spelad av frontmannen Trent Reznor. Uppföljaren The Downward Spiral var en mycket hårdare skiva där han tog in andra musiker, livegitarrer och trummor. Mortiis kan till en viss del känna igen sig i det scenariot.

- Det som hände mig var att när vi började turnera och spela
Smell Of Rain-låtarna live blev det hårdare, vi började lägga till riff, då gitarren på skivan är ganska sporadisk. Jag började även sjunga mycket hårdare, då kände jag att nästa skiva kommer att bli mycket hårdare.

Det är ju en klar skillnad mellan det gamla materialet på utgåvor som Fodt Til A Herske, The Stargate, och Crypt Of The Wizard och de senaste två skivorna. Mortiis förklarar den stora omvändningen i riktning med att han helt enkelt blev trött med det han höll på med. Likt så många andra killar som växte upp på 80-talet närde han en pojkdröm om att bli rockstjärna. Visserligen hade han en kort tid i Emperor, ett av de stilbildande banden inom black metal, men efter det lade han de funderingarna på is. Nu säger han själv att det nog hela tiden han gjorde sin mer alternativa musik låg bak i det undermedvetna att han ville hålla på i ett riktigt band med gitarrer, att vara frontfigur.

- Till slut medgav jag för mig själv att det var ju det här jag ville.
Jag har hållit på med det här ambienta pisset i sex år nu.
Jag tyckte att det var kul att hålla på med det men det var inte så givande. Vi gjorde en turné på Stargate, och när jag kom hem tänkte jag "okej, vi gjorde en femveckors turné för folk som stod rakt upp och ner för att det inte finns något i vår musik som får dem att röra på sig".
Det var ingen respons, det är applåder efter varje låt. Man kände sig som en teaterpjäs, det blev tråkigt.

Så skulle du kunna tänka dig att gå ännu längre tillbaka i tiden och göra en black metal-platta igen?
- Nej, jag tycker inte den musiken ger mig så mycket, den är så oflexibel och tråkig.

Men har du fortfarande någon kontakt med grabbarna i Emperor?
- Jo, Trym har ju en tatueringsstudio här i stan dit min tjej snart skall och gadda sig. Vi repar ju på stamma ställe också. Thomas (Samoth) snackar jag ofta med på telefon, vi brukar hänga ihop nästan varje dag för han var nästan granne, men nu har han flyttat till en stad tre mil bort. 

Mortiis säger själv att om han inte hade musiken att falla tillbaka på skulle han troligtvis inte hålla på med något trevligt, då han inte fullföljt någon egentlig utbildning. Kanske hade han langat droger. Men, det här med masken; Lösnäsan och öronen och det? Inför den kommande skivan har han lagt ut bilder på sitt riktiga ansikte på sin hemsida.
Är inte det att ta bort en del av hemligheten bakom Mortiis, att man inte vet vem personen bakom masken är?
- Egentligen inte! Det har inte varit det på väldigt länge, och har egentligen aldrig varit det heller. Om du tänker efter; På nittiotalet så gav jag ut Vondplattor, det har aldrig varit någon Kissgrej.
Mortiismasken har aldrig varit för att dölja någon identitet, det har bara varit som en visuell tentakel för att representera det här projektet. Anledningen till att jag satte ut de där bilderna var egentligen för att bevisa i viss grad... hela tiden påminna folk om att det faktiskt är musiken som räknas. Jag tänker inte vara den fega idioten som tänker sälja sina plattor baserat på en karaktär.

Vad händer härnäst?
- Tja, kolla in www.mortiis.com för nyheter, tjata på ZTV att de skall spela vår video. Vi skall förresten spela in en ny video snart, till
Decadent And Desperate.

Åhå?!
- Jorå! Det var den jag ville ha som singel nummer ett, men jag förlorade fighten mot skivbolaget.

Aha? För det känner jag också var lite konstigt; På promoutskicket där de listar "Radio Choices" står det The Grudge och Gibber...
- Jo, Gibber tycker jag är lite fräckt att de har...

The Grudge påminner ju en hel del om förra skivan, medan Gibber låter väldigt mycket Ministrys "Jesus Built My Hot-Rod"!
- Jag vet, det är en tribute. The Grudge var den första låten jag skrev till den här plattan, det är därför den påminner så mycket om den förra, på ett kommersiellt sätt så förstår jag varför den blev singel.
Det var en del tvkanaler som sade att om inte den låten blev singel skulle de inte spela något alls.

Då tycker jag ju själv att öppningsspåret skulle vara ett bättre val.
- Broken Skin? Jo, jag vet, fast den är så jävla bisarr, den har så konstig låtstruktur. Men det var helt klart en låt vi tidigt ville göra video på.

Okej, det var första delen av intervjun.
Jag brukar ta hjälp av fansen, låta dem ställa frågor så det blir lite intressant för dem att läsa. Här kommer ett urval (i kursiv text).
Först kommer en fråga från en tjej i England, jag tror du känner henne; Sarah Jezebel Deva (som sjöng på bland annat The Stargate).

Har du fått några mer katter?
- Nej, vi har bara en katt nu.

Jag skulle nämligen påminna dig om gången när din katt kissade ner henne?!
- Ja, fast den katten rymde. Sarah satt och kollade på Marilyn Manson på tv, så kommer katten upp och pissar henne i örat!

Kommentar om Quorthons [Bathory] död?
- Synd, inte alls väntat. Det känns märkligt att Bathorykillen är död.
Jag var ett stort fan av honom till slutet av 80-talet, sedan ramlade jag ur den biten. Men det är ju alltid sorgligt när någon sådan människa dör.
Jag tror det var många som blev chockade, det är för djävligt...

Vilka känslor vill du att din musik skall ge lyssnarna?
- Jag är inte ute efter det över huvud taget.
Det enda jag hoppas på är att folk skall gilla musiken och kanske förstå texterna och fatta kopplingen mellan musik och text.

En följdfråga är då om du inte funderat på att din image med mask, smink och hela det köret kanske hindrar dig från större framgångar, och kanske tona ner den delen?
- Det är jag mycket klar över och tror att det till en viss grad är rätt.
Jag tror att om jag någonsin skulle vilja slå till en större grad är inte masken till en fördel. Men det är sådant jag måste ta efterhand.
Samtidigt tror jag inte The Grudge är världens mest kommersiella platta, den är gradvis ganska svårlyssnad. Men till slut måste folk inse att Mortiis handlar om musiken, det visuella är en bonus, jag gör vad jag vill med den delen. Jag vill inte att folk skall fastna i masken, jag vill variera allt. 

Hittills har Mortiis varit mycket trevlig att prata med, men när jag för upp en fråga om kopplingen mellan den musik han spelar idag jämfört med den gamla stilen, och främst då hans utseende, vilket sägs vara baserat på nordisk mytologi, blixtrar det till i telefonen.
- Vem säger att Mortiis skulle vara baserad på nordisk mytologi?
Det måste vara någon som är ruskigt outbildad som påstår det.
Det finns ingen som helst liknelse inom varken nordisk eller världslig mytologi! Det är 100% påhittat, sådant där blir jag så irriterad på.
De ställer frågan baserat på en missuppfattning. 

Jag tror de menar vad det finns för koppling mellan ditt utseende och den musik du spelar nu, jämfört med tidigare...
- Jag vet inte, det har inte varit något som varit viktigt för mig, förut kanske det var det. Hela den här medeltida primitiva grejen jag höll på med. Då kanske det var mer logiskt, en länk mellan musiken och utseendet. Jag känner nu att oavsett hur mycket jag än håller på och experimenterar med utseendet kan jag inte bara kasta iväg den här imagen. Jag tror inte det är smart, och det känns inte bra heller.
Jag gillar det här med att morpha mig genom olika grader, se vilka broar man kan gå över, kanske även gå tillbaka. Tidigare kände jag att det fanns vissa saker jag inte kunde göra med Mortiis, det var bland annat därför Vond [Sidoprojekt som var mycket mörkare i tonen än Mortiis, mer ångestladdat och svartfärgat.] kom till. Men nu känns det som Vond har blivit ett med Mortiis, hade Vond funnits nu idag hade det nog låtit väldigt mycket som Mortiis.

Det börjar bli dags att tacka för mig nu, men jag kan inte låta bli att ställa lite mer udda frågor som fans skickat.

Hur luktar egentligen den där häxan [En referens till sången Smell The Witch från förra skivan]?
- Det där?! Jag hade en dröm när jag var liten... Just ja, så var det ja; Jag var på en skolresa till en konstskola där det fanns en häxaktig grej av strå med kläder och äckliga ögon, och du vet hur man är när man är tio år, det var rätt vidrigt. Den där glömde jag aldrig sedan, och jag drömde senare att den satt någonstans i en gammal stuga skitlångt ute i skogen. Jag tror den där stugan i verkligheten tillhörde min mormor, du vet, en sådan gammal stuga från 1800-talet. Det var en viss lukt, en sådan där "gammal" lukt, och av någon anledning började jag associera den där lukten med häxan. Som åren gick så kände jag ibland den där lukten och tänkte "fan, det där var ju lite läskigt...". Sedan kom jag och tänka på det där när jag satt och skrev texter, "ah, childhood memories", typ.
Jag vet, jag har fått mycket kritik för att titeln är så jävla dum, och det är den också. 

Okej, det här är en jävligt konstig fråga som jag själv inte alls förstod tills jag började tänka efter ett bra tag:
Hur många hit-points har du?
- ... hur många hit-points?

Jo jag vet, jag fattade inte heller. Det har nog med Drakar & Demoner att göra, du vet, rollspel.
- Jaha. Hardi har-har.... haha.... Jag har 666 i hit-points!

Hur tror du det typiska Mortiisfanset ser ut?
- Det är svårt att svara på, det kommer väldigt olika folk på mina konserter. Ibland kan det vara världens mest glamourösa gothare, andra gånger en skateboardnörd, ibland kommer någons förälder fram och säger att det var skitbra. Men... unga och alternativa, vi är åtminstone inte något fjortisband i alla fall! 

Så du känner att de som kommer på konserterna är på samma nivå som du och tar dig på allvar?
- De flesta är väl inte 29 som jag, snarare mellan 20-25.
I allmänhet har vi kommit bort från hela fjortisskiten som många metalband har. Jag tror inte Nightwish har så många fans över 25.

Ähhh... Jag är 29?!
- Gillar du Nightwish? Vad är det med dig,(skratt)! 

Hum, lyckades Mortiis verkligen förolämpa både mig, Nightwish och deras fans? Näeh, då får banne mig intervjun vara slut! Nåja, The Grudge kommer glädja alla fans av förra plattan, men förhoppningsvis även kunna dra till sig nytt blod från dem som gillar NIN, Ministry och
Skinny Puppy. Mortiis kommer spela i Göteborg den 11/10, och Malmö dagen efter.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.