Annons

Steel Attack - nya medlemmar, nytt skivbolag & ny platta

Det är fredag kväll när STEEL ATTACKs gitarrist John Allan ringer upp mig. Senare på kvällen ska bandet ha releaseparty på Rockland i Sala. Meningen var att intervjun skulle ske efter soundcheck, men eftersom allt är försenat pga strul med ett trumset som inte kommit på plats tar sig John tid att ringa innan det är dags att soundchecka. Jag börjar med att försöka reda ut huruvida Sala fortfarande räknas som hemmaplan för STEEL ATTACK.

- Jo, det får man väl säga. Jag och Johan (Jalonen, gitarr) bor ju här och vi har vår replokal här. Ronny (Hemlin, sång), Tony (Elfving, trummor) och Anden (Andersson, bas) bor ju dock i Gävle.

Jag fortsätter med att fråga om bandets musikaliska influenser:
- Oj, det är allt möjligt, menar John. Det är allt från klassisk hårdrock typ DEEP PURPLE till nyare band som SYMPHONY X. Vi lyssnar framför allt på melodisk musik.

Hur vill du beskriva bandets musikaliska utveckling från debuten "Where Mankind Fails" (1999) till nya plattan "Diabolic Symphony"?
- Det är ett stort steg. De första skivorna lät mycket HELLOWEEN, typiskt tyskt. Nu har vi fått in helt andra influenser.
Jo, det håller undertecknad med om. I mina öron har STEEL ATTACK gått från power metal till ett hårdare, tyngre och mer heavy metal-orienterat sound.

Gruppen bildades 1995 under namnet MAYER'S EVE som sedan blev STEEL ATTACK, 1997. Faktum är att det inte finns någon originalmedlem kvar i bandet. John gick med i gruppen 1998, har spelat på alla skivor och är den som stått för kontinuiteten i bandet.
STEEL ATTACK har annars gjort sig (ö)kända för alla medlemsbyten. Hur tycker då John att detta har påverkat bandet?
- Det har faktiskt varit positivt och bidragit till att förändra vårt sound. Vi har aldrig varit bättre än idag. Det har skett en självsanering inom bandet. Anledningarna till alla avhopp har varit tidsbrist, att man velat satsa på andra band, osv. Alla utom en har slutat självmant.

Hur ser då låtskrivarprocessen ut? Hur går det till när STEEL ATTACK skapar sin musik?
- Det är olika. Ibland kommer någon med en färdig idé till en låt. Ibland har vi lösa delar som vi sedan försöker pussla ihop till en hel låt. Det finns ingen huvudlåtskrivare i bandet.

Efter att ha pratat om bandets musik känns det naturligt att övergå till ett snack angående texterna. John ropar då till sig sångaren Ronny som är den som står för texterna numera.
- På "Enslaved" (2004) som var den första skivan som jag var med på handlade texterna om religion och all den skit den för med sig. Nu på nya "Diabolic Symphony" är det mer blandat. Någon låt handlar om mardrömmar, en låt handlar om en person som blir hemsökt av en död. Det finns inget speciellt tema. Det är skönt att slippa vara styrd. Det har dock slunkit med någon låt om religion även på nya skivan.

Varför denna fascination för religion?
- När jag skrev texterna till "Enslaved" var det mycket galenskap kopplat till religion.
9/11 hade varit, det var hedersmord hit och dit, osv. Det var mycket egna tankar kring det där.

Du har ju en bror som är "ganska" känd (Håkan Hemlin, NORDMAN). Är det något som påverkat din egen musikaliska karriär?
- Nää, har jag det"?, svarar Ronny svävande och spelar VÄLDIGT ovetande. Nej, fortsätter han sedan, vi har ju hela tiden kört på varsitt håll. Vi har aldrig gjort något tillsammans. Vi har dock pratat lite löst om det på senare tid.

När jag ändå har Ronny på tråden tar han över intervjun.

Ni har gjort en video till nya skivans titelspår. Hur kom det sig att ni valde just den låten?
- Det var enklast så. Det handlade inte så mycket om att just den är bäst. Det är ju svårt att säga. Vi körde stenhårt på "Diabolic Symphony" helt enkelt. Den blev titelspår, vi lade den först på skivan och sedan blev det en video.

Det är inte bara medlemmar som byts när det gäller STEEL ATTACK. Bandet har släppt fem skivor på tre olika bolag. De två första skivorna släpptes på AFM Records, de två följande på Arise Records och nya "Diabolic Symphony" ges ut av Massacre Records. Ronny, som ju inte var med på den tiden, berättar att han inte riktigt vet varför det inte blev någon fortsättning på AFM. Beträffande Arise, så gick kontraktet helt enkelt ut och bandet ville sedan helst hamna på ett lite större bolag. Till slut blev man kontrakterade av Massacre, vilket Ronny säger sig vara nöjd med.

Är någon eller några av medlemmarna involverade i andra band/projekt?
- Inget speciellt just nu. Jag och Tony har ju visserligen LACK OF FAITH, men det är inget allvarligt. STEEL ATTACK tar det mesta av tiden. Anden har väl lite strögrejer. Det är lätt för basister att få jobb, haha.

Vad har ni för mål/drömmar med STEEL ATTACK?
- Det är väl att bli en rock star, hehe. Nej, men det är väl att lira och tjäna så mycket som möjligt.

Vilken är höjdpunkten under STEEL ATTACKs karriär?
- Jag hoppas det blir "Diabolic Symphony". Det känns lite som" nu jävlar! Annars var det väl Europaturnén med EXCITER. Det var en höjdare!

Ja, apropå turné, har ni några livespelningar på gång?
- Vi ska spela på Minneapolis Mayhem i USA och Euromet i England i sommar. Sedan har vi några spelningar i Sverige också, men det har jag inte i huvudet. Kolla hemsidan! Vi har också en turné med THE STORYTELLER på gång.

OK, då undrar jag bara om du har några avslutande ord till Metalcentrals läsare?
- Svårt! Vad brukar dom säga"? Köp nya skivan! Om ni inte vill köpa grisen i säcken kan ni surfa in på vår hemsida (www.steelattack.se) och lyssna på ljudklipp.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.