Annons

Evergrey - På väg bort från progspöket

Efter att ha presterat ett mastodontprojekt om religiösa sekter på förra skivan "The Inner Circle", turnerat samt släppt en livedokumentation i form av en skiva och DVD kallad "A Night to Remeber" så är nu EVERGREY tillbaka med en helt ny skiva. Denna gång är det ett betydligt enklare EVERGREY vi möter även om det inte på något sätt är lättsammare.

"Monday Morning Apocalypse" är titeln på gruppens sjätte fullängdare som släpptes i dagarna. En betydligt aggressivare och mer gitarrorienterad platta än sin föregångare. EVERGREYs keyboardist Rikard Zander tror att detta till mångt och mycket kan förklaras genom den betydligt kortare tidsperiod som spenderades i studion Division One. Förra gången ägnade man över fem månader i studion men den nya plattan tog betydligt kortare tid att spela in.
- Själva inspelningen tog väl en månad kanske. Och det var ganska skönt att det gick så snabbt. Har man för mycket tid så blir det lätt för mycket pulande. Det är ju ändå rock 'n' roll vi spelar.
     Plattan är betydligt aggressivare, har det något med den kortare studiotiden att göra?
- Så kan det nog vara. Det är i och för sig svårt att säga nu eftersom man har varit så involverad under inspelningen. Egentligen så kan man inte säga något förrän om ett år eller så. Då kan man nog känna vad det var som hände. Men jag tror nog att det är som du säger i alla fall i jämförelse med "The Inner Circle".
     Vilka erfarenheter tog ni med er från den skivan till den här?
- Eftersom vi gjorde en liveskiva " "A Night to Remember" - mellan dessa två  så kanske vi tog med oss det faktum att vi är rätt duktiga att spela live. Och den energin ville vi få med i det nya materialet.
- Men det är å andra sidan ingenting vi har tänkt på utan vi har bara gjort den här plattan och så kör man på. Vi hade ju inte så mycket tid på oss den här gången heller eftersom vi hade en producent och ljudtekniker anställda under en viss tid.

Det är första gången som EVERGREY anlitat både en producent och ljudtekniker i Stefan Glaumann och Sanken Sandqvist vilkas meritlista talar för sig själv. Eller vad sägs om namn som IMPERIET, THÅSTRÖM, RAMMSTEIN och CLAWFINGER bara för att nämna några. Rickard menar att denna duo hjälpte till att lyfta låtmaterialet på ett sätt som de själva aldrig hade kunnat göra.
- Vi ville försöka ta bandet ett steg till. Det fanns en nyfikenhet att se var det kunde leda att plocka in en producent. Vi hade ju alla låtar klara. Så det Glaumann gjorde till en början var att titta på arrangemangen. Han ändrade plats på verser och bryggor och tog bort saker. Lyssnar man på det färdiga resultatet jämfört med våra demos så är inte skillnaden så jäkla stor. Men vi gav dem ganska fria tyglar och lät dem göra rätt mycket som de ville till en viss gräns naturligtvis. Vi hade ju alltid totalveto i slutändan.
- Vi hade ju att göra med otroligt duktiga killar så det fanns mycket respekt mellan oss. Så det uppstod aldrig några problem eller spänningar. Det var en rolig skiva att spela in. Vi drog ju en rövare efter att Sankens namn hade dykt upp i en diskussion så vi slog en signal till honom. Och han hade tid trots att det var rätt snålt tilltaget i planeringen och så fick vi ju Stefan Glaumann på köpet eftersom de jobbar så pass nära varandra. Men inspelningen i sig ägde rum i vår egen studio Division One.

Progspöket
EVERGREY och kritikerkåren brukar inte vara överens. Bandet brukar dessutom dela metalpubliken i två delar. Den ena menar att det är på tok för mesigt och progressivt och den andra delen hävdar motsatsen. Ofta förekommer skällsord som "Evergay" och liknande när man pratar om EVERGREY. Rickard ser detta som en bekräftelse på att bandet ändå berör den som lyssnar på något sätt. Och det är ju både på ont och gott. Dessutom så sitter stämpeln som progband kvar vilket sångaren Tom Englund mest verkade tro att det berodde på att bandet var ett gäng oerhört begåvade musiker när Metalcentral senast pratade med EVERGREY. Slåss ni fortfarande mot progspöket?
- Ja det beror väl på vad man menar med spöke, skrattar Rikard. Men det brukar ju dyka upp i olika sammanhang. Det har ju förekommit lite gnäll nu när vi strippat ner musiken på progressiva element. Men å andra sidan har vi aldrig sett oss själva som ett progressivt band. Folk får väl tycka vad de vill.
- Men visst är det tråkigt ibland för man vill ju att så många som möjligt ska gilla det. Fast det är ju också schysst att inte hamna i mitten också där det är varken eller. Ta bara en sån sak som Soundcheck i Close-Up Magazine (där skribenterna sätter betyg och en rangordning tas fram bland recenserade skivor, förf. anm.) där jag tror att folk som läser blir mer intresserade av banden som ligger överst och underst än de som ligger i mitten. De i mitten kommer ingen ihåg.   

I fiendeland
Under våren och sommaren beger sig EVERGREY åter ut på vägarna. I Sverige kommer vi att kunna se gruppen på två festivaler var av en " Close-Up Festival - går av stapeln redan nu i april. Den andra är Arvikafestivalen. På pappret ser EVERGREY inte riktigt ut att passa in på någon av dessa två arrangemang helt och hållet. Den ena koncentrerar sig på betydligt mer brutala tongångar och den andra på mer alternativ musik som industri och synth. Men det ser inte Rikard Zander som något problem. Tvärtom.
- Jag vet faktiskt inte riktigt hur vi hamnade på Arvikafestivalen. Vad jag förstår så har den varit något av en synthfestival. Men det spelar ju ingen roll. Det är bara att åka dit och köra så får vi se. Och Close-Up Festival"jag vet inte"vi var ju ute på en USA-turné med HATE ETERNAL och ARCH ENEMY och då trodde vi ju att det skulle sluta med att folk skulle kasta grejer på oss med det funkade ju bra. Så vi får se. Vet man med sig att publiken inte riktigt vet vilka vi är så ger man ju lite extra för att övertyga folk.
    Och det lär väl bli en del turnerande under resten av året antar jag?
- Ja vi gör ju lite strögig under våren och i maj så blir det en tur till USA tillsammans med IN FLAMES. Dessutom har vi rätt mycket bokat under sommaren. Sen vet vi inte riktigt men vi hoppas väl på ytterligare en sväng till Staterna.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.