Annons

Västerås: Årets Rockstad - rapport från fronten

Dag 1: fredag 2 maj

Jag anländer strax före klockan åtta på kvällen för att upptäcka att den gästlista jag blivit lovad att bli uppsatt på inte existerar. Men efter lite förklarande så får jag min stämpel i alla fall och kliver in i den stora hallen som utgör entrén till Culturen. Det visar sig att bandet DISRUPTION redan är i full färd att mangla sönder den glesa skaran i publiken. Längst fram står dock två entusiaster som helikopterbangar med sina dreadlocks till DISRUPTION blandning av SLAYER, PANTERA och IN FLAMES influerade metal. Bandet gör sitt absolut bästa med tanken på det klena publikstödet. Det är ett jäkla ös helt enkelt. Tyvärr så missar jag ungefär halva spelningen på grund av min sena ankomst vilket var synd eftersom detta ska visa sig vara första kvällens höjdpunkt Vi får hoppas att bandet snart nog lyckas fästa sin musik på skiva.

Sen var det Köpingsbandet KINGS tur. Nu är det ännu glesare på golvet framför scenen något som sångaren flera gånger påpekar "Ni står i alla fall snyggt" säger han innan bandet levererar en rätt hyfsad blandning av allsångsvänlig 70-talsrock i Hellacoptersskolan med inslag av glamrock. Det är rätt intressant att se observera hur provocerade de unga killarna med LOST HORIZON-tröjor och kepsar blir av sångarens androgyna manér som för tankarna till Ola Salo i THE ARK. De skruvar obekvämt på sig när han utbrister i ett "puss på er" och mumlar något om att "vilket homo han är då".

Sen är det dags för vad som verkar vara kvällens höjdpunkt för många. Det tätnar snabbt framför scenen när det storslagna introt mullrar ut över betonggolvet. Alla samlas snabbt längst fram inklusive de kepsprydda killarna för att se LOST HORIZON äntra scenen i bara överkroppar. Sen bär det av i 120 knyck. Smattrande baskaggar och pilsnabba gitarrer på hög volym sätter fart på hela huset så till den grad att till och med hip hoparna kommer ut från det intill liggande rummet för att se vad som står på.

Jag ska väl erkänna att jag inte är något större fan av den tyska racermetal som bandet spelar men jag måste ändå tillstå att de är den mest professionella akten under kvällen. De älskar tveklöst sin metal gränslöst och det gör deras publik likaså. LOST HORIZON levererar en solid show med kraft och precision och jag tror ingen var besviken efteråt. Men jag längtar ändå efter morgondagens mangelsession. Detta är lite för slätstruket för min smak.

Dag 2: lördag 3 maj

Regnet hänger i luften när jag åter kliver in på Culturen vid 21.30-tiden. Ikväll står jag faktiskt med på gästlistan. Lyckas komma lagom till andra halvan av BAI BANG som levererar sin 80-tals doftande rock inför ett 30-tal i publiken. Än så länge verkar alltså inte publiktillströmningen ha tagit fart ordentligt. Nu missar de kanske inte särskilt mycket eftersom BAI BANG med sin retrolook knappast tilltalar den större delen av den samlade skaran, de som väntar på kvällens två avslutningsband. Åtminstone om man ska tro de stora kängorna och t-tröjorna med motiv hämtade från senare tids dödsmetalscen.

Den andra kvällen så har den hårdare musiken flyttat in i en av de mindre lokalerna där hiphopen höll till kvällen innan. Det visar sig vara ett lyckodrag för atmosfären är betydligt mer tilltalande i det mindre rummet. Lite mer klubbkänsla. Och tänk om man fått se sådana legender som KISS i början av deras karriär när de spelade på småklubbar i väntan på genombrottet. Nu får vi en liten smak av hur det kunde ha varit då ett tributeband som heter KYSS avslutar KISS Expo 2003 som anordnades av KISS Army Sweden under kvällen. Publiken blir mångfaldigt fördubblad när lokalen fylls med rök. Intressant är att se hur ålderskillnaden också ökar drastiskt vilket beror på att alla gamla fans av KISS tagit med sina söner och döttrar för att visa dem hur deras gamla hjältar såg ut. Rätt sött faktiskt. Nå, KYSS är riktigt underhållande för att vara ett coverband. Vi får gamla klassiker som "Shout it out loud", "Detroit rock city" och "God of thunder" levererade med eldsprutande och blodhostande Gene Simmonskopia och mer oväntade nya låtar som "Psycho circus". De får till och med in ett trumsolo Inte illa.

CORPORATION 187 började faktiskt också sin karriär som coverband hemma i Linköping i mitten på 90-talet. Fast då i den betydligt våldsammare skolan som kallas SLAYER. Men nu gör man sin egen grej även om influenserna från genrens gudfäder tydligt hörs. Efter de två inledande låtarna hälsar sångaren Filip Carlsson oss med ett "Fy fan vad jobbigt det där var!" på bred östgötska. Och jag förstår honom. CORPORATION 187 är på ett gott humör och sopar mattan med publiken redan från början. Med sin moderna dödsthrash ger man genrens giganter som THE HAUNTED och kanske också kvällens huvudakt MERCILESS anledning att oroa sig för sina tätpositioner i branschen. De dödligt tajta Linköpingsgossarna kör över publiken med sin vältrimmade tröskverk som de kallar CORPORATION 187. Man blir stolt som gammal Linköpingsbo att se hur väl de representerar östergyllens pärla i musikbranschens hårda elitserie. Efter ett alldeles för kort set så avslutar de med titelspåret "Perfection in pain" och slår därmed spiken i kistan för efterföljande MERCILESS som helt enkelt inte når hela vägen fram efter det östgötska stålbadet som enligt mig var hela helgens höjdpunkt! CORPORATION 187 är det bästa jag sett och hört på mycket länge!

Så avslutningsvis kan man sammanfatta de två kvällarna på Culturen i Västerås. Det var synd att publiken inte var större för det förtjänade arrangörerna i musikföreningen DECIBEL. Detta var ett hedervärt initiativ som jag hoppas återkommer nästa år. Till dess bör de nog fundera på att göra arrangemanget lite mer tydligt i sin inriktning. Antingen renodlar man dagarna till en dag med hård musik och den andra med hip hop eller liknande. Det var dessa två genrer som drog mest folk. De övriga banden hamnade tyvärr lite på sidan om. Bäst var i mitt tycke naturligtvis CORPORATION 187 och dessutom DISRUPTION som övertygade mig om att svensk brutal metal står sig väl i den internationella konkurrensen!

Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.