Annons

Traffic Jam - ett demoband som hårdsatsar

TRAFFIC JAM består av fyra Skånepågar som lirar progressiv hårdrock. Jag tog kontakt med Anders Rosell som spelar trummor och keyboards i bandet för att få lite frågor besvarade. Efter att ha avhandlat våra gemensamma förehavanden i bandet VAGH, där Anders piskar skinn, så glider samtalet in på den demo som TRAFFIC JAM nyligen släppte. Under det inledande tugget dök även Jens Holmgren upp. Desto bättre! Det var nog i slutändan mest han som svarade på mina frågor.

Först tänkte jag att jag skulle få historien om bandet.
Anders börjar berätta.
- Jens, på gitarr, och jag började spela tillsammans någon gång under sommaren 2003 och bildade sedan TRAFFIC JAM, som även består av Fredrik Persson, sång, och Henrik Hansson, bas.
- Då vi alla kommer från olika musikalisk bakgrund hämtar vi influenser från många olika håll. FREAK KITCHEN, PANTERA, TOTO, METALLICA, DREAM THEATER, FOO FIGHTERS, OPETH, MEGADETH, BON JOVI, DAVE MATHEWS BAND, fortsätter Jens.

När jag hör dem rada upp sina influenser så konstaterar jag att DREAM THEATER är de som lyser igenom mest på skivan.
- Ja, och det beror med största sannolikhet på att DREAM THEATER är ett av de få progressiva band som verkligen lyckats med balansgången att blanda tekniskt utförande och samtidigt ha ett starkt melodiskt värde. Det är bland annat dessa element som vi själva försöker inkludera i vår egen musik. Även om tekniskt driven musik kan vara intressant att lyssna på är det svårt att uppskatta i annat än väldigt små doser om musiken inte innehåller mer.
Det kan undertecknad skriva under på. Ibland saknar man verkligen något bland alla udda taktbyten och ekvilibristiska soloinsatser.
- I vårt fall är det melodi, harmoni och dynamik, fortsätter sedan Jens. Anders fyller på med: - Vår musik vill innehålla många delar. Vi vill ha en bra tyngd, ett gött sväng samt text och melodi som ska väcka lite känslor hos lyssnaren. Kommersiella inslag i vår musik är kanske inte en ovanlig företeelse i framtiden. Det beror ju till stor del vilken producent och bolag som nappar på TRAFFIC JAM.

Innan jag hinner ställa nästa fråga så säger Anders att de tycker att det är lite tråkigt när recensenter alltid ska jämföra alla artisters musik.
- Musik och stilar har genom hela musikhistorien liknat varandra samt influerats av deras harmonik och uppbyggnad. Olika artisters musik borde bedömas efter hur väl framfört det är och vilken kvalité musiken håller. TRAFFIC JAM står för hur alla våra influenser krockar i ett för att sedan bli till de låtar vi skriver. Eftersom våra influenser i bandet är ganska olika så färgar det klart musiken också. DREAM THEATER, STING, TOTO, FREAK KITCHEN, BON JOVI, METALLICA, DAVE MATTHEWS BAND är bara några att nämna som folk har sagt att vi låter som.
Som recensent invänder jag här lite lamt att det nog inte är helt ointressant för konsumenten att så bra som möjligt få en uppfattning om hur musiken låter. Det kan man göra på olika sätt. Ett är ju att jämföra, detta förhatliga ord.

Nåja, jag kör i alla fall vidare på det progressiva spåret och frågar om de är oroliga för att intresset för den genren kulminerat. Grabbarna verkar dock vara överens om att man inte tror det är någon risk för det.
- Det lustiga med genren är att den aldrig dör eller för den sakens skull blomstrar. Ta band som DREAM THEATER, PAIN OF SALVATION och OPETH som exempel. Helt olika band men har ändå byggt upp en fanskara p.g.a. att de har det där lilla extra. Jag tror att det är just denna faktor som gör att proggen lever vidare trots att den kommersiella musiken går åt ett helt annat håll, förklarar Jens. Anders berättar också att band som A.C.T och ANDROMEDA vilka repar i samma korridor som TRAFFIC JAM skördar stora framgångar runt om i världen. A.C.T. och ANDROMEDA har ju fått släppa tre skivor var så varför inte TRAFFIC JAM?

Hårdrocken totalt sett då? Är man inte orolig för att den redan kulminerat för denna gång?
- Nej faktiskt inte. IRON MAIDEN visas live i SVT, METALLICA visas på bio, PINK FLOYD återförenas (tillfälligt?) och MEGADETH vädrar morgonluft. Och Sverige verkar ha kommit in i andra andningen och band som till exempel IN FLAMES och SOILWORK och nämns med vördnad runt om i världen.

När jag frågar lite om inspelningen av demon så berättar Jens att den spelades in i två omgångar på två olika ställen.
- Instrumenten spelades in i Single Studios i Malmö med vår basist Henrik vid rodret. Henrik som även spelat in VAGH i samma studio är van inspelningstekniker och en duktig sådan. Henrik har nyligen avslutat studier vid School of Audio Engineering i Stockholm. Fredrik spelade sedan in all sång i Anders hemstudio. Vi kompletterade några gitarrspår på samma ställe och man kan knappt tro att högtalarlådan stod inne i Anders badrum. Skivan mixades och mastrades sedan av Anders Hallbäck på Beach House Music i Malmö.
Anders Hallbäck är en erfaren studiotekniker och musiker som har jobbat med en del blandade artister, allt från Fame Factory till Stephen Simmonds.

   Det brukar alltid hända en del kufiska grejor när man spelar in. Jag antar att denna inspelning inte var något undantag?
- Oj oj oj... Mycket blod, svett och tårar blev det, pustar Jens.
- Bland annat trummade Anders på som i trance och först när det stänkte blod över trummorna insåg han att timmarna satt sina spår. Det blodiga virvelskinnet hänger på väggen i replokalen för att påminna oss om att man måste offra sig för att få det man vill.
Jens berättar också att de är glada att de filmade under inspelningen då det var en omtumlande och rolig resa som man genom att göra en "making of"-video, hoppas kunna dela med fansen någon gång.
- Henrik lägger av en riktigt go kommentar på den videon, det är när han ska spela in en del av basen till någon av låtarna: "Det är ju bättre om man kan låtarna innan man ska spela in dom."

Jag slås då av att hela projektet andas professionalism. Demon är begåvad med en bra produktion och en snygg trycksak. Jag undrar om det är en medveten strategi eller om det mest var en dröm om att det skulle se "riktigt ut". Båda är eniga om att eftersom skivbolagen förmodligen bombarderas av demoplattor så vill man försöka att skilja sig från mängden genom att ha en välproducerad skiva samt en hemsida och närvaro på olika sidor på Internet.
- Då vi arbetat så hårt med musiken hade det känts väldigt fel att inte lägga krut även på omslag och tryck. Vi pratade lite med andra musiker som producerar och distribuerar sin egen musik och de höll med om att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk. Hemsidan som vi också anser håller hög klass är designad av Danielsson Design som är god vän till bandet.

Det är nästan ofrånkomligt att förr eller senare komma in på fildelningsdebatten.
Jens säger att det kan verka konstigt att de flesta band med ambitionen att "lyckas" propagerar för fildelning men TRAFFIC JAM anser att det är lättare för nya okända band att finna lyssnare och fans på detta vis.
- Om du inte är ett signat välkänt band som spelar radiomusik finns det inte många fler sätt att promota dig själv och din musik.
Jag frågar då hur man jobbar med att promota skivan, förutom hemsidan då förstås.
- Vi har bland annat lagt ut vår musik på www.demoradio.se och har där mottagit idel positiva recensioner. Vi försöker även utnyttja alla eventuella kontakter för att se till att demon hamnar i rätt händer.

Jag undrar om demon finns till försäljning och får veta att skivan går att köpa via hemsidan www.trafficjamonline.net.
- Skivan har inte gått ut till några skivbolag eller arrangörer än så länge eftersom vi försöker sammanställa lite adresser och kontakter om vart och till vem man eventuellt ska skicka vår skiva. Vi är ute efter en fullängdinspelning med uppemot tio låtar. Förslag på kontakter och bolag kan gärna tipsas till oss via våra mailadresser, ber grabbarna. Man bör även kolla upp oss på www.demoradio.se och lägga en röst säger Anders.

   Ett kanonsätt att promota sig är ju att lira mycket live. Vad händer egentligen på den fronten vad det gäller TRAFFIC JAM?
- Trots att Anders är oerhört musikalisk kan han av förklarliga skäl inte spela trummor och keyboard samtidigt och därför håller vi nu auditions med nya musiker för att kunna spela live så snart som möjligt. För övrigt vistas musikerna i TRAFFIC JAM ute i andra musiksammanhang och konserter vilket innebär alltifrån studiojobb till coverband och underhållning, förklarar Jens.

Det slår mig att trots att sättningen i bandet är väldigt traditionell så kanske man har någon spännande instrumental bakgrund. Efter en liten snabbenkät så verkar det stå klart att det kunde ha blivit ett band med flera trummisar. Så här svarade nämligen gänget på frågan om deras första instrument.
Jens " Melodika (lead)
Anders " faktiskt piano o leksakstrummor som jag fick i julklapp.
Henrik " leksakstrummor här också (har alltid velat bli trummis).
Fredrik - Alla verkar vilja ha blivit trummisar. det var mini-drumkit här med.

Det har blivit dags att tacka för pratstunden och jag önskar bandet lycka till i jakten på ett skivkontrakt.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.