Annons

Saxon - Battering Ram (7)

Band: Saxon 
Titel: Battering Ram
År: 2015
Bolag: UDR Music
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Få band är så pålitliga när det kommer till att leverera slagkraftig heavy metal som SAXON. Sedan 1979 har vokalisten Biff Byford och gitarristen Paul Quinn levererat 21 (!!) studioalbum, varav precis noll (i mina öron) helt missat målet. I mitten av 80-talet släppte bandet förvisso några "mesigare" och mer radioanpassade plattor, men kvaliteten bibehölls till största del även där. Precis som de flesta andra band ur samma generation gick även SAXON kräftgång rent popularitetsmässigt under 90-talet. De lyckades dock skapa några av mina personliga favoritplattor under precis samma period...and the band played on!

Nya "Battering Ram" är alltså bandets tjugoförsta platta och det är bara att konstatera att det fortsätter att gå som på räls för britterna. Efter ett par mer rockbetonade inspelningar visar SAXON nu upp sig från sin tyngsta sida och i min värld är det helt rätt väg att vandra. Inte för att jag har något emot variation, men jag har längtar efter en riktigt heavy metal-smocka från bandet och det är precis vad jag får mig till livs med "Battering Ram". Låna ett öra till titelspåret, "Destroyer" eller "Eye of the Storm" så förstår du precis vad jag menar! Precis som tidigare är arvet från tidigt 80-tal intakt och förstärks av en tyskklingande speed/power metal beläggning. Kombinationen är förstås lika klockren som den verkar i skrift!

Trots de goda vitsorden ovan måste jag tillägga att jag tycker att SAXON aldrig, till skillnad från t.ex. IRON MAIDEN och JUDAS PRIEST, levererat en riktig fullpoängare. De har varit riktigt jäkla nära med exempelvis "Wheels of Steel" och "Strong Arm of the Law" (bägge släppta 1980), men nära skjuter ingen hare. Att ingen skiva i dessa öron heller hamnar under 6/10-betyget är dock riktigt imponerande och något SAXON förtjänar ändlöst med respekt för!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.