Annons

Nile - What Should Not Be Unearthed (6)

Band: Nile
Titel: What Should Not Be Unearthed
År: 2015
Bolag: Nuclear Blast Records
Betyg: 6/10

Recensent: Henric Ivarsson

Sedan jag blev helt såld på NILE i och med ”In Their Darkened Shrines” har det kittlat i mjälten varje gång det annonserats att ett nytt verk av egyptologerna är på intågande. Endast en gång har mina förväntningar infriats och det i samband med ”Annihilation Of The Wicked”. När uppföljaren ”Ithyphallic” släpptes var jag nära att brista i gråt av besvikelse. Jag förväntade mig oxfilé med hasselbackspotatis och smörstekt sparris men blev serverad en kopp ljummet kiss. Jag överdriver naturligtvis men kvalitetsskillnaden mellan deras tidigare alster och ”Ithyphallic” var avgrundsdjup i mina öron. Efter den vurpan har NILE åter fått upp ångan men tyvärr aldrig riktigt återhämtat sig.

Den tekniska death metal som presenteras på ”What Should Not Be Unearthed” är vad man kan förvänta sig om man hört mangelplutonen förr. Det är som vanligt ett rens av olympiska dimensioner där rökare som ”Call To Destruction”, ”Evil To Cast Out Evil” och ”Rape Of The Black Earth” sticker ut som skivans höjdpunkter. Framförandet är fläckfritt och snortight och den ljudbild som rattats fram gör musiken rättvisa då alla de intrikata detaljer som genomsyrar NILEs musik träder fram i all sin prakt. Enligt mig besitter Dallas Toller-Wade en av genrens absolut bästa röster, den är kraftfull, välartikulerad och full av känsla. Det samma kan dock inte sägas om Karl Sanders sånginsatser, hans oengagerade mummel påvisar snarare Toller-Wades förträfflighet än tillför musiken något av värde. Vid enstaka tillfällen träffar han rätt och det blir ganska fräckt men det är undantaget som bekräftar regeln.

Trots att det finns en hel del som tilltalar mig med skivan så lämnar den mer att önska. Den experimentlusta som var så framträdande tidigare i karriären är idag så gott som obefintlig och överraskningarna lyser med sin frånvaro. Jag lyckas aldrig bli helt förlorad i musiken då låtarna har en tendens att bli likriktade och många av riffen låter som kopior av varandra. Någon riktig monsterhit finns heller inte med bland skivans tio spår vilket gör att det hela blir en ganska anonym skapelse. ”What Should Not Be Unearthed” kommer med all säkerhet gå samma öde till mötes som sina två föregångare, kompetenta mangelplattor som samlar damm i skivhyllan.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.