Annons

Satansbrödet

"Annas mat" av Anna Bergenström är den överlägset mest använda kokboken i mitt hem. Enbart brödrecepten gör den ovärderlig. Igår bakade jag limpan Råsunda Special och kom fram till att ett bröd innehåller 666 gram vetemjöl (1,11 liter; 1 dl mjöl väger ca 60 gram). Numerologisk lycka och glädje!

Detta bröd kan härmed utses till ett perfekt black metal-bröd och därför vill jag sprida receptet i lätt modifierad version.

 

Ingredienser till ett stort bröd (men dubbla gärna satsen):

12,5 g jäst (1/4 paket)

2 tsk salt

2 msk honung

6 dl ljummet vatten

120 g (2 dl) grahamsmjöl

666 g (11,1 dl) vetemjöl

 

Blanda ut jäst, salt och honung med degvätskan. Rör i grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Degen blir ganska lös. Låt jäsa i 2 timmar.

Häll i lite mer mjöl, knåda ordentligt, rulla ut till en stor rulle (två rullar med dubbel sats). Flytta över på bakplåten, jäs i 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter för bra skorpa, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda tills brödet sammanlagt varit inne i 40-50 minuter. Stänk gärna vatten på för extra krisp.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.