Annons

High On Fire - Snakes for the Divine (9)

Band: High On Fire
Titel: Snakes for the Divine
Bolag: Century Media
Betyg: 9/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

"Jaha, är det så här det känns att gå en fight mot Mike Tyson", hinner jag tänka innan "Snakes for the Divine" snurrar ännu ett varv. Efteråt är jag kraftlös, överkörd, utpumpad. Lik förbannat vill jag bara ha mer. Och mer. Och mer.
"Snakes for the Divine" är HIGH ON FIREs femte studioalbum sedan starten i slutet av 90-talet. I stort är det samma koncept som gör sig gällande även denna gång. Det vill säga MOTÖRHEAD-rock där tyngd premieras framför snabbhet. Här har dock den värsta brötigheten fått stryka på foten till förmån för just fart.

Inledningsvis tror jag nästan att det är Mille Petrozza som klivit in bakom micken. Men lika snart inser jag att det är Matt Pike som låter tänja på stämbanden lite extra i ett minst sagt medryckande upptemponummer till titelspår. Det är skivans första snyting. Då återstår ytterligare sju.

"Frost Hammer" är ett karaktäristiskt HIGH ON FIRE-nummer med en touch av MASTODON. Ytterst angenämt. I "Bastard Samurai" invaggas lyssnaren i falsk trygghet, för att därpå fullkomligen matas med krokar, jabbar och raka slag. Än värre blir det i hardcoredängan "Ghost Neck" (passande namn för övrigt), mellanspelet "The Path", samt "Fire, Flood & Plague". Tre låtar som inget hellre vill än att åsamka kännbara kontusioner hos lyssnaren. "How Dark We Pray" är episkt storslagen och rör sig i ett angenämt mellantempoland. "Holy Flames of the Firespitter" är en kraftfull avslutare där Matt Pike brölar som om han vore besatt av The Swamp Thing. Här är jag nere för räkning.

"Snakes for the Divine" är en knappa fyrtiofem minuter lång njutning. Plågsam sådan. För det känns, och ska kännas, att kliva in i HIGH ON FIREs universum. Matt Pikes rifforgier, Jeff Matz tunga men flyhänta basspel, samt Des Kensels svängiga och svulstiga slagverksserier lämnar ingen oberörd. Lägg där till en synnerligen lyckad produktion, signerad Greg Fidelman och knock- outen är ett faktum.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.