Annons

Christoffer - Therion

Hur uppkom ideèn att göra en liveplatta med Therion?

- Redan 1996, så kom vi på idén och spelade in en spelning i Tyskland. 
Dessvärre var resultatet inte riktigt vad vi hade väntat oss, så vi sköt saken på framtiden. Därefter, så har vi av olika anledningar (bl.a. tillfälliga line-uper som inte har känts rätt att ha på en liveskiva) inte funnit lämpligt tillfälle förrän den senaste turnén. Vi har dessutom ett 15-års jubileum på halsen, vilket även detta gör det till ett bra tillfälle. Men det avgörande var faktiskt att vi beslöt att spela ett mastodont-set på över 2 timmar och spela låtar från alla våra skivor, även de allra tidigaste. Vi hade en re-release av de 3 första skivorna året tidigare och responsen var utomordentlig, så det kändes som om det fanns starka önskemål om att spela några av dessa låtar som vi ju inte spelat på år och dar. Och då vi nu gjorde 
spelningar med material från hela vår karriär, så var det ett tillfälle som vore dumt att missa att spela in. Kan hända kommer vi att fortsätta att spela någon riktigt gammal låt på kommande turnéer, men i och med att vi släpper fler och fler skivor, så blir det allt svårare att få plats med alla låtar som fansen kräver att få höra samtidigt som man har utrymme att spela lite udda låtar.

Anser du att resultatet blev bra med tanke på den enorma atmosfär och 
stora arrangemang som therion ändå står för, lyckades man fånga allt?


- Det som sker när ett band står på scen kan man aldrig till 100% lyckas fånga med mikrofoner och pressa in på en CD. Förutom att man missar synupplevelsen (som ju kan fås via DVD), så missar man trycket av ett bra PA med hög volym, känslan man får av att stå i en publik med hundratals (eller ibland tusentals) andra fans och inte minst den kontakt som uppstår mellan fans och band. Detta kan verka ganska nedslående om man ska ge sig i kast med att spela in en live-skiva, för det man vill är väl egentligen att dokumentera det man göt live så naturtroget som möjligt. Man får helt enkelt jämföra med andra live-skivor i stället och trösta sig om man lyckas bättre än dem med att fånga ett antal procent av live-atmosfären. det är viktigt att fansen som sett spelningar med bandet känner igen sig i vad de hör och det var anledningen att vi valde att ta med inspelningar från radikalt olika storlekar på spelhallar - allt från en klubb med 500 pers till en stor hall med några tusen.

Vad är nästa steg inom historieberättandet? Kommer asatron att tas upp igen?

- Inte som koncept-skiva som vi gjorde sist. Men det är inte uteslutet att någon låt i framtiden kommer att ha nordiskt tema. Det finns fortfarande många intressanta traditioner som har unika esoteriska element som lämpar sig för Therion texter. Vi har dock inte beslutat vilka som ska användas till nästa skiva ännu.

Hur ställer man om sig från att ha gjort en av förra årets bästa 
plattor? Är inte risken att man fastnar och omedvetet försöker göra något liknande?


- Kul att du tycker det!
I Therions fall är det ingen fara. Vi har aldrig brytt oss om det förgånga utan alltid gått vidare. Annars så hade vi säkert prånglat ut halvhjärtade kopior av "Theli" eftersom det var den skiva vi gjort som fått mest samtida beröm och uppmärksamhet. Eller Vovin-kopior eftersom det är den skiva som sålt överlägset bäst hittils. Mardrömmen vore att bli ett band som Motorhead, Saxon, Uriah Heep eller något av de andra banden som konstant fortsätter att prångla ut skivor som rätt få människor blir glada av och åker runt och spelar låtarna från 70 och 80-talet för att någon ska bry sig. De mest sorliga banden är de som typ har en orginalmedlem kvar och som inte gjort en enda bra låt de senaste 2 decennierna. Antar att Uriah Heep är paradexemplet på detta. Hamnar vi någon gång i situationen att vi gör plattor som ingen orkar lyssna på och bara lever på gamla meriter, så kommer jag hellre att lägga ner Therion och syssla med annat än att åka runt och vara ett nostalgiband. I synnerhet på den här nivån. Man kan ju ha viss förståelse för tex Alice Cooper, han fyller i alla fall en mindre ishall och roar folk som var med på den tiden och inte ser något i dagens musikutbud.

En intressant sak angående förra skivan var att den egentligen inte alls var planerad. Vi höll på att jobba på en helt annat typ av material och hade väl en 7-8 låtar färdiga. Så plötsligt vaknade jag upp en dag och fick för mig att vi skulle lägga denna på is och göra en nordiskt influerad skiva i stället. Det var nästan som om hela skivan legat latent i det undermedvetna och ny pockade på uppmärksamhet, för nästan hela skivan skrevs under en 2 månadersperiod, vilket är jäkligt snabbt för att vara Therion. Så den skiva vi kommer att släppa härnäst 
är egentligen den som skulle ha varit uppföljaren till Deggial ursprungligen.

Finns det planer på att göra en seriös opera någon gång?

- Jodå. Jag har faktiskt redan påbörjat en. Det kan nog komma att ta ett par år, men det är heller knappast något ovanligt. Givetvis är den väldigt Wagner inspirerad, men där finns även inspiration från Prokofievs "Brinnande Ängeln" vad gäller librettot och även den moderna kompositörern Nicolaus Lens har bidragit till inspirationen.

Aldrig funderat på att göra en "avantasia" dvs samla eliten av starka musiker och göra en temaplatta på therions vis?

- Tanken har slagit mig, men dels så är det så få metal musiker som läser noter och dels så känns det svårt att komma på rätt spår vad gäller tema och musikstil. Och jag har väldigt svårt att göra saker och ting på beställning, snarare så måste saker och ting komma spontant om det ska bli bra kvalité i slutändan. Så kommer det något krypandes i bakhuvudet så kommer det. Jag har nästan ingen kontroll alls över inspirationskällan som ger upphov till musiken.

Var kommer inspirationen ifrån, textskrivande, musik osv?

- Vad gäller musiken, så brukade jag alltid få ny inspiration av att upptäcka nya band från 70-talet som experimenterade med orkester, kör eller helt enkelt bara var väldigt progressiva och innovativa. Senare så var det nya klassiska kompositörer som jag upptäckte som höll lågan vid liv. Nu vet jag inte riktigt vad det är riktigt längre. Kanske de utmaningar som fortfarande finns kvar och att överbygga de svårigheter man upplevde med senaste inspelningen. Man vill ju hela tiden bli bättre och det motiverar en att göra flera skivor. Förmodligen är det den motivationen som ser till att det finns inspiration som producerar material till dessa skivor.

Vad gäller texterna, så kan det vara en bok man läst eller någon annan 
upplevelse som inbjuder till att ett textkoncept tar form. Nuförtiden 
är det oftast Thomas (Karlsson) som kommer med de flesta förslagen om 
tema, då det är han som skriver texterna numera.

Avsluta hur du vill!

- Gå och se Prokofievs "Brinnade Ängeln" på Kungliga Operan i Stockholm nästa år! Denna opera bjuder på en orgie i blasfemi och vansinne och bör få de flesta hårdrockare med smak för operasång och det mörka i tillvaron att få en helkväll de sent ska glömma!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.