Annons

Herman Li - Dragonforce

Börjar med att försöka ta reda på lite mer om vem mitt intervjuoffer är. Vet inte hur allvarlig Herman egentligen är när han först inte vill avslöja sin ålder "eftersom tjejerna tror att jag är yngre". Han föddes dock 1976 i Hong Kong, men är uppväxt i Frankrike. Vid 12 års ålder flyttade han till England och när han var 16 började han spela gitarr, vilket får anses som ganska sent för någon med Hermans meriter och kunnande. Innan han bildade Dragonforce spelade Herman i några andra band, dock inga kända. Vid sidan om Dragonforce har Herman ett jobb i databranschen. Där har han dock inte varit på tre veckor eftersom han just nu ägnar all sin tid åt att promota nya skivan. Herman har inga speciella hobbies utöver musiken då han inte anser sig ha tid för något annat, men han berättar att han gillar att spela dataspel. Han har heller inga speciella favoritband utan lyssnar på allt möjligt från rock till dödsmetall.

England är ett klassiskt hårdrocksland. Många av de mest legendariska banden inom hårdrock och heavy metal kommer ju därifrån och även om England inte var ledande under dödsmetallvågen som sköljde över oss under början av 90-talet så kom ju i alla fall några av de mest framträdande banden från just England. Power metal, som Dragonforce spelar, är en relativt stor företeelse i övriga Europa, men i England finns det knappt några band överhuvudtaget och Dragonforce är det enda band som gjort sig ett namn under power metal-flaggan. Hur kommer det sig?
- Det finns knappt några som gör melodisk musik alls, säger Herman. Engelsmännen vill gärna vänta och se innan de hoppar på något tåg. Om Dragonforce får ett stort genombrott kommer vi kanske alltså att överösas med engelska power metal-band. Återstår att se...

Även om det ligger i powermetallens natur att spela fort har just detta blivit Dragonforce kännetecken. På debuten "Valley of the damned" går det inte bara snabbt, det går tokfort. Hur vill då Herman jämföra "Sonic firestorm" med debutskivan? Inte helt oväntat tycker han att nya skivan är bättre (det har vi ju aldrig hört förut...)
- Nya skivan har bättre produktion och sång. Samtidigt är skivan både snabbare och mer melodisk, mer catchy. Vi försöker tänja på gränserna för power metal.
Om texterna vill Herman inte säga så mycket. Han tycker att det är upp till lyssnaren att göra sin egen tolkning. Vidare berättar Herman att det tar ganska lång tid att skriva låtar. Låtarna är relativt långa, ofta ca 7-8 min, och med tanke på i vilket tempo de framförs får det plats ganska mycket i en låt...

Vad har då Herman att säga om de nya medlemmarna, Dave och Adrian?
- Här får jag nog försöka säga något trevligt, säger han och skrattar. Det var svårt att hitta en trummis, men vi är väldigt nöjda med Dave (även i black/death-bandet Bal-Sagoth). Hans bakgrund som black/death-trummis gör att han är ruskigt snabb och det passar bra för vår musik, men han är även inspirerad av band som Dream Theater, vilket också gör honom mångsidig. Adrian var involverad i bandet redan innan han blev fullvärdig medlem så honom räknar jag inte som ny.

Nästa fråga är vilken Dragonforce-låt som Herman gillar bäst. Han säger att han inte har någon direkt favorit, men om han måste välja blir det "Valley of the damned" som också är publikfavoriten live.

Är du nöjd med ert skivbolag, Noise Records?
- Ja, än så länge. Jag är dock lite besviken på att de inte ordnade någon Europa-turné åt oss efter "Valley...".

Som av en händelse råkar min nästa fråga handla om just turnérande.
Herman berättar att Dragonforce nu i slutet av januari drar iväg på en Asienturné 
som förband till Helloween. Det finns även planer för en Europa-turné, men han kan inte bekräfta något. Däremot avslöjar han att det är "så gott som klart" med en festivalspelning i Sverige till sommaren. Sweden Rock igen?
- Nej, det är det inte, svarar Herman. Du får själv gissa vilken!
Finns ju inte alltför många alternativ...

Dragonforce spelade på Sweden Rock Festival förra året. Jag frågar vad Herman tyckte om det?
- Det älskade jag, mycket bra publik!
Jag var tyvärr inte på plats själv, men jag inflikar att jag hade läst att de hade en del ljudproblem.
- Det var inte bara det, fortsätter Herman. Två dagar innan spelningen hoppade vår trummis av. Som tur var fick vi hjälp av ett svenskt fan (Christian Wirtl från Soul Source). Vi hann inte repa något tillsammans, men det gick hyfsat ändå.

När vi ändå är inne på Sverige passar jag på att fråga Herman vad han tycker om den svenska metalscenen:
- Jag tycker att det är den starkaste, tillsammans med Tyskland, med många bra band inom allt från melodiös hårdrock till dödsmetall. Först vill inte Herman nämna något särskilt band, men efter att ha pressat honom lite klämmer han lite överraskande fram Last Tribe, ett relativt okänt band.

Slutligen frågar jag Herman om han vill säga något speciellt till sina svenska fans:
-Jag tycker att såväl våra gamla fans som övriga power metal-fans ska kolla upp vår nya skiva, för vi har något som är unikt. Även ni som lyssnar på thrash och death borde ge oss en chans. Farten och intensiteten i vår musik borde tilltala även er.

Efter några avslutande artighetsfraser säger vi hej då. Min första intervju är avklarad och jag kan pusta ut...

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.