Annons

Pandemonium tar saken i egna händer

Att "stå på egna ben" är något som kan ta sig väldigt många olika uttryck. Ett av dessa står svenska extremmetal-akten PANDEMONIUM för då man sagt tack och hej till sitt bolag Prodisk och fortsatt resan helt på egen hand. Resultatet av denna satsning är bandets tredje studiovax, "Whispers", som är en helt och hållet digital release. Just det, ingen booklet att bläddra i för PANDEMONIUMs fans inte. Detta okonventionella beteende kräver onekligen en förklaring, varför Metalcentral styrde upp en intervju med bandets nytillkomne gitarrist, William "Enki" Ekeberg, som menar att digitalt är tidens melodi och ett steg fler band borde ta.

Med 12 år på nacken börjar PANDEMONIUM etablera sig som en av de svenska akterna att räkna med inom extrem metal. Något produktivitetspris lär de emellertid inte erhålla då man strax innan årsskiftet presenterade sin blott tredje fullängdare i ordningen, "Whispers". Nytt för den här gången är att lundasextetten slopat fysisk utgivning till förmån för en helt digital release. Ett förfarande som kan tyckas märkligt för en notorisk skivsamlare likt undertecknad, men som var ett naturligt steg att ta enligt Ekeberg.
- Som jag ser det så är musikindustrin i förändring och vi kan bara spekulera i vad framtiden har i sin resonanslåda. Själv köper jag inte cd-skivor längre, så för mig är [det digitala] formatet helt naturligt. Ungdomarna idag köper inte skivor längre utan lyssnar från telefon eller mp3-spelare, så det är i denna riktning vi rör oss. Många har dock uttryckt sin önskan att "Whispers" ska pryda deras cd-samling i bokhyllan. Det är möjligt att vi trycker upp skivor framöver för försäljning på spelningar, men ämnet har inte högsta prioritet i nuläget.
- Vi tycker det är viktigare att nå ut till så många som möjligt än att ruva på de eventuella profiter vi kunnat tillgodogöra oss genom ett konventionellt skivsläpp.

En mörk och kall skepnad
Vi lämnar det digitala formatet som trots allt bara är en aspekt, och därtill en tämligen obetydlig sådan, av "Whispers" och jag ger istället Enki chansen att berätta lite mer om skivans innehåll.
- Vi har närmat oss Kaos svarta hav och därav har vår musik påverkats i den riktning den gjort.  Ni som följt bandets utveckling kommer att känna igen det pandemoniska ljudet, men i en mörkare och kallare skepnad. Jag anser själv att detta är vårt starkaste album hittills, soundet är jämt och det finns en tydlig svart tråd att följa genom hela skivan. Som senast initierad i bandet häpnas jag fortfarande av mina medmusikanters skicklighet när jag lyssnar på skivan. Det är en sak att stå i en kakafoni på scen eller i replokalen, men när ett instrument lyfts fram i studion och man hör alla detaljer, är det svårt att inte imponeras. På omslaget och smygandes i konvolutet finner vi Caroline Maasing ståtligt poserande, vilket är en ära för bandet. Fröken Maasing är en av, om inte den främsta personen inom Wicca-rörelsen i Sverige och en ytterst talangfull magiker.
Huruvida Wicca-rörelsen spelat någon roll för hur skivan mottagits av media och lyssnare skall jag inte spekulera i, men responsen har enligt Ekeberg varit mycket god och han berättar att han nyligen läst en recension där de belönades med full pott. Medias åsikter tycks emellertid vara sekundära för gitarristen som istället håller bandets lyssnare i fokus.
- Väldigt många har hört av sig för att tacka att de fått skivan gratis och uttryckt att det var ett ytterst gott initiativ att släppa gratis på nätet. Många vill därtill även se att vi trycker upp skivan så de kan stödja bandet genom att köpa den. Jag brukar föreslå att de istället skickar länken med vår skiva till alla de tror skulle uppskatta vår musik.

Esoterism och magi
Inför releasen av "Whispers" har PANDEMONIUM valt att löpa hela extremmetal-linan ut och plockat fram sminklådan, höghatten, ringbrynjan et cetera. En utveckling som, enligt Ekeberg, har sin bakgrund i bandets intresse för esoterism och magi. 
- Som vandrare på den krokiga vägen och utforskare av psykets yttersta gränser har jag haft ett flertal intressanta upplevelser och drömmar. Dessa korta revor i verkligheten kan man använda sig av för att se utanför sin igenimmade glasbubbla som vi kallar för våra liv. Detta är ypperliga tillfällen att hämta inspiration till kreativa arbeten. Många konstnärer, musiker och andra kreativa människor arbetar på detta sätt, oavsett om de är medvetna om det eller ej.
- I en av dessa revor fann vi det som kom att bli grunden för det nya albumet. Delar av texter och musik är direkt kanaliserade från våra vänner på andra sidan. Detta samarbete kom att gro och med inspiration från voodoons besättelseritualer arbetade vi fram våra karaktärer som vi mantlar i vårt arbete. I mötet mellan våra arketyper och det som man i svaga ögonblick kan misstolka för sig själv, där växer nu något nytt. Det är detta vår utstyrsel representerar och används till.

Att skapa musik - ett måste
Med tanke på att det trots allt är kutym att ge sig ut på vägarna i samband med ett nytt albumsläpp hör jag mig lite försynt för varför någon turné ännu inte annonserats. Enki avslöjar då att man i talande stund kikar på lite spelställen runt om i Europa och givetvis även på hemmaplan. Det finns emellertid ett problem som sätter käppar i hjulet.
- Eftersom vi inte har något skivbolag som backar oss så får vi stå för allt arbete själva, och någon större turné är tyvärr inte möjlig i nuläget.
Hur påverkar avsaknaden av ett skivbolag ert musicerande i övrigt?
- Det påverkar oss, mig veterligen, inte alls. Musiken skapas inte efter rådande trender vilket gör att skivbolag ger oss fria händer att göra vad vi vill. Den kreativa kraften flödar genom våra kroppar och ut i våra instrument oavsett om ett skivbolag vill ha 90% av våra förtjänster eller ej. Jag skapar och spelar inte musik för att tjäna pengar på det eller för att jag tycker det är roligt, det är ett måste. Allting annat är bara en bonus. Om något skivbolag är intresserade av att trycka upp våra skivor eller har något annat förslag av intresse, är det inte omöjligt att vi skulle höja våra ögonbryn och klia oss fundersamt i skäggen. Som sagt, musikindustrin befinner sig i en liminalfas där vad som helst kan hända. Vi har tagit ett steg in i det okända, låt oss hoppas att det är ur Platons skuggvärld vi rör oss.

Ett och ett halvt år utan TV
Det är onekligen mycket med och kring Enki och PANDEMONIUM som gemene man hade klassat som obskyrt. Något som även fick undertecknad att rycka till var emellertid inte kopplat till magi, voodoo eller pandasmink, utan det faktum att mitt intervjuobjekt slutat att titta på TV!
-Det stämmer, ett och ett halvt år utan TV-tittande nu. Utöver idioti anser jag televisionens utbredning vara vår tids största pandemier. Troligtvis går de två hand i hand. Jag tycker det är konstigt att folk går hem från sina meningslösa jobb och sätter sig framför sin TV och gör ingenting i sex timmar. Läste för ett tag sedan att hjärnan är mer aktiv om du sitter på en stol och stirrar in i väggen än om du tittar på TV. Detta beror på att hjärnan vet att den inte behöver aktivera fler centra av hjärnan än de som brukas för att uppfatta programmets innehåll. Hjärnaktiviteten minskar alltså när du sätter på TV:n. På stolen kan ju vad som helst hända! Prova själv. Vidare visar en studie att en frekvent och passiv TV-konsumtion ökar riskerna för Alzheimers och minnesdemens med upp till 30 procent. För att inte tala om allt fantastiskt man missar om man istället för att leta efter det, tittar på TV.
Vad har övriga bandmedlemmar för obskyra (o)vanor?
- För att upprätthålla de sociala strukturerna i bandet väljer jag att vara anonym åt mina bandkamrater när jag fortsätter besvara denna fråga. Vi har bland annat en tågfantast som kör gamla ånglok om jag har förstått saken rätt. En av killarna har fått veta att han snart ska bli pappa, vilket borde räknas till en obskyr ovana. En annan viss person i bandet har som ovana att kanalisera kaoskraften tämligen väl och ytterst olägligt. Trilla av scenen, utlösa larm som vaktbolagen kräver dyra pengar för och ha sönder dyra marshallförstärkare, bara för att nämna några få incidenter. Halvblottade och snövita skinkor tillhör vardagen i repan då en av killarna har antingen för stora byxor eller för stor bak. Men den mest störande ovanan innehas nog ändå av vår trummis, som allt för ofta slänger upp dörren till vår replokal, utropar obscena könsord, tittar konstigt på mig och skakar på huvudet, när jag kommit tidigt och passar på att meditera i lokalen.

Vill etablera sitt namn
Det har blivit dags att runda av intervjun och jag passar därmed på att fråga vad bandet har för planer för framtiden.
- Utöver att vinna matkuponger värda tusen kronor på Lotty-maskinen på Ica Kvantum i Hässleholm och leva lyckliga i alla våra dagar, ser vi fram emot att nå ut till så många som möjligt med vårt nya album och hoppas därmed på att etablera vårt namn i branschen. Att komma över Atlanten på en turné hade varit ytterst tillfredställande. Vi har börjat att arbeta med nytt material, men vårt huvudfokus ligger på "Whispers" just nu. Jag håller på med att få igång ett samarbete med Thomas Karlsson, grundare av det esoteriska sällskapet Dragon Rouge, och den största samtida svenska författaren inom västerländsk esoterism och magi. Senast vi talades vid tyckte han det lät som ett kul projekt. Hopperligen kommer han att författa någon text till nästa skiva.
Några avslutande visdomsord?
- Istället för några fattiga ord vill jag ge dig som läser detta en enorm källa till visdom. Jag nämnde tidigare några upplevelser och drömmar som legat till grund för mitt kreativa utlopp. Detta är bland annat genom så kallade "lucida" drömmar, klardrömmar eller medvetna drömmar. Tänk dig att ditt medvetande vaknar när du sover och du befinner dig i din egen drömvärld där du kan ändra allting efter eget behag. Din kropp sover, men ditt medvetande, ditt "jag" är vaket. Du kan göra vad du vill, det finns inga gränser eller tabun. Du befinner dig dessutom i ditt undermedvetna och kan t.ex. lösa upp gamla psykologiska blockeringar eller lära känna dig själv och dina okända och mörka sidor bättre. Möjligheterna är endast begränsade av din fantasi. Ett av tricken är att känna igen tecken på att man drömmer i drömmen. Drömmer du nu? Kolla genom att läsa en bit text två gånger. Står det samma sak? Om inte så drömmer du nu. För mer information, tekniker och övningar kan jag rekommendera Stephen LaBerges bok, "Exploring the world of lucid dreaming".

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.