Annons

Anubis Gate - Purification (6)

Debuterande danskar från Aalborg som skivbolaget kallar "midtempo power metal" med tillnamnen "epic" och "prog". Hur fasen gör man power metal i enbart midtempo?! Missbruk av ett säljbart och alltmer överrepresenterat begrepp, helt klart.

Influenserna sägs vara 80-talsband som Queensrÿche, Crimson Glory, Savatage och Fates Warning, och det stämmer säkert. Fast vad det faktiskt låter som är förstås snarare mer sentida uttolkare av samma förebilder, typ Rough Silk och Tad Morose så som de lät på "Sender of Thoughts" (1995). Det sistnämnda då särskilt i det episka titelspåret med sina vad som en gång kallades "udda" taktvändningar, och så naturligtvis hela det egyptiska temat i fråga om bandnamn, texter och konvolutmotiv. Lite uttjatat val, förresten, men vad finns det å andra sidan kvar att göra i imageväg som är såväl tufft och metalliskt som ännu inte klichéanlupet?

Något bländande förstlingsverk har Anubis Gate heller inte åstadkommit, och de första lyssningarna känns "Purification" ganska måttligt entusiasmerande. Sedan tar den sig däremot så pass att det går att uppskatta det faktum att gruppen inte alldeles saknar egen identitet. I det avseendet är vokalisten Torben Askholm ett trumfkort. Han är ingen virtuos, kanske rentav vad man kan kalla "hellre än bra", men han har ändå en fyllig och personlig röst av modell mellanmörk vilken känns som en frisk fläkt bland vår tids alla high-pitchakrobater av varierande kaliber.

Slutbetyget blir alltså en gillande klapp på axeln. Anubis Gate förtjänar inte, och lär heller inte uppleva att världen faller på knä för deras fötter " men lika orättvist vore det kanske om de skulle gå helt spårlöst förbi.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.