Annons

Sparzanza - mer metal

Är man Karlstadbo och tycker att hårdrock är ball, så vet man vilka SPARZANZA är. De kan närmast kallas veteraner i rockscenen och har underhållit publik i åtskilliga hålor och städer i Sverige, och även övriga Europa har fått smaka på bandets supersvängiga tungrock. Nu har de släppt plattan "Banisher of the Light", en kavalkad av refrängstarka och boogiesvängiga hårdrockslåtar. Kanske blir denna den gyllene biljetten ut ur den internationella anonymiteten?

Johan Carlsson ägnar sig åt fyrsträngat i kvintetten och menar att responsen på nya plattan har varit riktigt bra hittills. 
- Framför allt så har svensk press tagit emot skivan bättre den här gången än på tidigare skivor. Sen har vi  bland annat spelats på Headbanger's Ball och Bandit Radio. På Bandit blev vi uppröstade på "Most Wanted"-listan några gånger. Även finsk radio har blivit till sig i byxorna över skivan och satt oss på hög rotation, så från öst börjar det regna fan-mails. 
Anledningen till den kommersiella framgången är inte alls märklig. "Banisher of the Light" kompenserar de saker som lämnades att önska på de tidigare given med en större variation och en starkare melodikänsla i låtmaterialet, samtidigt som det är den tyngsta plattan i SPARZANZAs katalog. 
- Det är mörkare och mer metal över nya skivan. Det var något som vi sade direkt efter att vi spelat in "Into the Sewers" (2003) att vi ville göra. Det skulle bli tyngre och hårdare helt enkelt. Fredriks (Weileby) sång är kanonbra den här gången och det ska den vara, Rikard (Löfgren) och Fredrik jobbade stenhårt med låtarna i studion.
Producenten Rikard Löfgren jobbade även med SPARZANZA på förra given, men den här gången gav bandet honom mer utrymme i låtskrivarprocessen. 
- Det var helt enkelt en diskussion som Rikard tog upp i början av processen. Vi anlitade honom som producent och tekniker, så han ville ha mer att säga till om den här gången. Förra gången hade vi i bandet mer att säga till om, men nu, om vi var oense om något så fick Rikard sista ordet. Vi litade helt o fullt på att han skulle producera låtarna till något bättre, och så blev det. 
Rikard, som både har schlagerduon SAREK (!) och dödsmetallarna VOMITORY på sitt producentsamvete, hade alltså ett stort finger med i spelet och ändrade mycket i studion när det kom till både musikarrangemang och texter " ett sätt att konsekvent arbeta sig ifrån den stoner-stämpel bandet dragits med sedan dag ett. Stonerrocken, som populariserades av grupper som KYUSS och MONSTER MAGNET när det begav sig, har under ett par års tid stämplats som en tämligen ospännande och generisk genre. 
Har ni växt ifrån stonerrocken?
- Ja, det har vi faktiskt. Den har blivit urvattnad. Idag finns inte många bra band kvar i den genren. I och för sig så tycker jag att vi från och med "Into the Sewers" tog ett långt kliv från stonerrock mot hårdrock, och den stora skillnaden mellan oss och de flesta stonerbanden är våra melodiösa refränger.
Vilka är era influenser då?
- Personligen har jag inte ändrat så mycket på mina influenser, jag har alltid lyssnat på hård musik som metal och death metal, etc. Däremot har de andra i bandet mer och mer börjat lyssna på hårdare musik, och det är nog där den största skillnaden i bandets influenser ligger. Sen har vi i bandet lite olika uppfattningar om vad som är "hårt", vilket jag tror är ganska bra.

På grund av att "Into the Sewers" såldes i siffror långt under bandets förväntningar, så lämnade SPARZANZA slutligen franska Water Dragon Records. "Banisher of the Light" släpptes därför på bandets egen och nystartade etikett, Black Cult Records.
- Till en början ville vi komma ifrån det bolaget och i stället för att härja med att kontakta nya bolag, så tänkte vi att vi lika gärna kunde starta ett eget skivbolag. Kontakter för distribution och promotion har vi skaffat oss tidigare så det var inget problem, bara att tuta och köra!
Men att starta bolag innebär väl ändå en ganska stor belastning?
- Det har ju såklart blivit en hel del planerande, men va fasen - vi är fem i bandet som kan lägga ned tid på bolaget och det förra bolaget bestod endast av två personer. Så vi tänkte att visst ska vi kunna göra det här mycket bättre än dem! 
Även om Fredrik Weileby gör sin klart starkaste insats någonsin på senaste givet, så fick han en viss uppbackning. Inga mindre än Ralf Gyllenhammar (MUSTASCH) och Peter Dolving (THE HAUNTED) besökte studion för att gapa med i "Godsend Man" resp. "Dead Rising". En gemytlig och klart lyckad kombination.
- Vi tyckte att det skulle vara en kul grej. I och med att just de här två killarna är några av Sveriges bästa metalsångare, så var det ingen tvekan om att det var just de som skulle vara med.
Vad är bakgrunden till deras medverkan?
- Peter producerade några låtar med oss för några år sedan, så vi visste att han gillade oss. Ralf har vi lirat med några gånger och frågade honom vid något gig där båda banden spelade. Det blev bra tycker jag, även om vi skulle ha klarat oss bra utan dem. Fredrik är ju en helgrym sångare själv men vi ser det mest som en bra reklamgrej. Kanske lite väl bra i och för sig, då många har uppmärksammat Ralf och Dolving mer än oss!

SPARZANZA har nu släppt sin bästa platta med hästlängder och en turné i hela Skandinavien ligger runt kröken. När plattan släpps i resten av Europa är det även dags att ge sig ut på mer undermåliga vägbyggen.
- Först och främst ska vi till Tyskland, men vi hoppas även kunna åka tillbaka till Frankrike en gång till. Där har det varit ruskigt kul att spela tidigare!
Ni har ju ett gott rykte att vara ett band som verkligen levererar live. Är ni bättre live än på skiva?
- Jag både tror och hoppas att vi är bättre på scenen. Det är trots allt därför man håller på - för att få lira live, träffa roligt folk och dricka mycket bärs!
  
Med en god dos exponering i Sveriges största hårdrocksblaskor och rikligt med speltid i etern så lär det inte dröja tills SPARZANZA får den kommersiella framgång de så länge arbetat hårt för att uppnå. Som den gamla, på tok för ofta inkorrekta klyschan säger:
"You can't keep a good band down."

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.