Annons

God Among Insects - liverecension från Karlstad


FOTO: Henrik Hedlund

Band: God Among Insects
Stad: Karlstad (Nöjesfabriken)
Datum: 2/6-06
Betyg: 8/10

Det är ett ganska intressant upplägg på ett arrangemang då ett skivaktuellt gäng som lirar klassisk 80-talsmetal agerar förband åt ett band som spelar icke-tillmötesgående rensdöds i oldschooltappning. Men så var fallet i fredags då allstarbandet GOD AMONG INSECTS tillsammans med BULLET gästade Metal Clübs nystart på Nöjesfarbiken i Karlstad.

BULLET är första bandet att äntra scenen. Bandet är skivaktuella med plattan "Heading for the Top" och innan spelningen hade jag inte hört ett enda spår från detta debutalster. BULLETs AC/DC-doftande hårdrocksmusik har dock den effekten att det inte spelar någon större roll, då man efter första refrängen kan skråla med i den andra utan några större problem. Och visst har det sin givna effekt på publiken, som tappert gör allt de kan för att tillsammans med bandet framföra debutens avslutingsspår "Bang Your Head" med bravur. BULLET är en okomplicerad historia, dock en frisk fläkt i den svenska metalscenen och passar som handen i handsken i vilket festsammanghang som helst.

BULLET kliver av scenen och en stunds paus följer. Sakta men säkert bildas en tätare folkmassa framför scenen och det råder inga som helst tvivel om vilket band publiken är här för att se. Efter en inte allt för lång väntan kliver snubbarna i GOD AMONG INSECTS upp på scenen i det finaste zombiesminket Öl & Vin-bolaget har att erbjuda. Innan bandet ens hinner ta första tonen förstår jag att det GOD AMONG INSECTS jag ikväll ska få se, är en klart uppgraderad version av det band jag såg i Bengtsfors för några år sedan. Tobben Gustafsson (VOMITORY) räknar in första låten och sedan är renset ett faktum. Bandet öppnar med käftsmällen "The First House" som är öppningsspåret på årets utgåva "Zombienomicon" och andra plattan i bandets katalog. Under kvällens gig bjuds det på örhängen från båda plattorna och något som är ganska signifikant för det uppgraderade GOD AMONG INSECTS är herr Caligulas mellansnack, som faktiskt innehåller en del humor. Humor är som bekant något vi inte är vana vid att höra då mannen med C vanligtvis presenterar låtar med sitt andra band DARK FUNERAL. Här ges det dock tips om vad man kan göra då Jehovas vittnen spontanbesöker ens hem när man är som mest bakfull, som prolog till "Chainsawed Christians" från 2004 års debutalseter "World Wide Death". Det snackas även om bakgrunden till textmaterialet i "Uhr Nazuur", som tydligen är skriven på "Zombiska", ett kreativt språk herr Caligula själv snickrat ihop.
Utöver detta så bjuder bandet på ett dödsmetall-gig av rang. Ljudet är bra (förutom under de mangligaste partierna då Lord Ks gurka nästan är nedstämd en hel oktav och därav på gränsen till ohörbar.) och spelmässigt är det rutinerat framfört från några av Sveriges mest rutinerade mangelmusikanter.
Det är även tydligt på scenen att kvällens gig är uppskattat av bandmedlemmarna själva, då luggarna ser ut att ruskas i osedvanligt högt tempo varvat med "jag ser dig"-pekfingrar från herr Philipsson (THE PROJECT HATE MCMXCIX) till de mest trogna av kvällens first-row-bangers. Mycket bra!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.