Annons

Azure - fantasy men ändå inte

Vi är många som behöver en spark i baken ibland. Musikjournalister som inte får iväg texter i tid, skivbolagsfolk som är sega med att boka intervjuer och musiker som hellre ligger på sofflocket än riffar i replokalen. Robban Kanto, sångare och gitarrist i Motala/Umeå-baserade AZURE, tillhör enligt egen uppgift den senare kategorin.

" Allt handlar mest om att jag är så lat. Hur kul är det att stå och harva i replokalen egentligen?

I Robbans fall är det kanske inte så konstigt. En hel del motgångar har gjort att AZUREs karriär har varit minst sagt knackig. 1998 släpptes debutminin "A Vicious Age Lasting" (Pentheselia) och året därpå kom fullängdaren "Moonlight Legend" på tyska Solistitium, som strax därpå gick i graven. Något nytt skivkontrakt uppenbarade sig inte, så AZURE " som även består av trummisen och keyboardisten Mattias Holmgren " lades på is tills vidare.

" Jag rörde inte en gitarr på två år. Dessutom är det nittio mil mellan Motala, där jag jobbar på TPL Records, och Umeå, där Mattias bor. Då träffas man inte särskilt ofta. Men i april 2004 ringde Mattias och sa åt mig att skriva några låtar och sedan komma upp till Umeå. Det var den spark i baken jag behövde.

Resultat: "King of Dark " Bearer of Stars", en rejält varierad uppvisning i melodisk death/black, men tänkbara referenser i NAGLFAR och DISSECTION. (Någon tysk tidning lär dock ha liknat musiken vid AC/DC, enligt Robban. Hur detta har gått till är ett av livets stora mysterier.) Skivan skulle ha släppts av Karmageddon redan i mars förra året, men efter diverse kontraktsbrott och andra dumheter tvingades AZURE jaga rätt på en annan hemvist. Till sluta nappade Pulverised i Singapore.

" Att få ett skivkontrakt är hur lätt som helst, förutsatt att du betalar inspelningen själv. Och eftersom det är så billigt att spela in på egen hand släpps det en massa grejer som borde stannat på demonivå, menar Robban.

Krigaren på skivomslaget ger klara associationer till fantasy, rollspel och power metal, något som AZURE inte ville bli förknippade med.

" När AZURE startade 1995 var power metal inte alls stort, fast det blev det kort därefter. Då var tanken att inte skriva om samma saker som alla andra, tyvärr blev det ju så ändå även om vi var före. Jag sysslade aldrig med rollspel när jag var yngre, det var larvigt då och nu har jag inte tid. Däremot läser jag mycket fantasy. Textmässigt är "King of Stars " Bearer of Dark" en fortsättning på "Moonlight Legend", berättelsen handlar om två bröder som kommer från ingenstans men är ämnade för stordåd. På förra skivan fick en av bröderna oanade krafter och blev härskare över hela världen på slutet, fast han var inget vidare bra. På nya skivan handlar det om att en profetia blivit fel; det var den andra brodern som skulle bli härskare och nu måste bekämpa den andre.

Både att skapa egna fantasivärldar och att läsa om andras ligger alltså Robban varmt om hjärtat.

" Mina favoritfantasyförfattare är David Eddings och Robert Jordan.

Jordan försökte jag läsa på gymnasiet för tio år sedan. Är han klar med den där sinnessjukt långa bokserien ännu?
" Nej, jag tror han har skrivit tjugo eller tjugoen böcker än så länge. Just nu läser jag om dem.

Behöver Robban alltid en spark i baken? Nej, uppenbarligen inte när det gäller fantasy.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.