Annons

Skivor i drivor

På en skivmässa samlas många olika intressen. Här hittar man allt från jazzdiggare som letar stenkakor med Chet Baker till extrema death metalkillar med nitar och läder. På en skivmässa finns tusentals skivor till salu i olika prisklasser och kvalitéer. Själv brukar jag besöka den årligen återkommande mässan som sker i Västerås i samband med höstmarknaden. Det brukar vara en rätt städad tillställning och kostar mig ett par hundra kronor varje år. Ofta passar man på att leta efter skumma utgåvor av vinylskivor med grupper som Slayer och Metallica. Hittar man till exempel en bildskiva med Iron Maiden eller Kiss, ja då är den dagen räddad. Tyvärr så har det blivit allt mindre vinylskivor och allt mer CD på skivmässan i Västerås. Och de flesta av försäljarna har ungefär samma utbud.

Denna skivmässa är inhyst i lokaler som vanligtvis är en nattklubb. Det funkar rätt bra faktiskt då det blir ett myller av små gångar med massor av försäljare överallt. Åtminstone känns det så. I trängseln stöter jag på Anders som står och fingrar på en dubbel vinylutgåva av Iron Maidens Live After Death för 200 kronor. Han ser lite osäker ut. Jag frågar om han ofta brukar gå på skivmässa?

" Tja det blir väl när det är något i stan. Jag brukar inte åka längre sträckor för att köpa skivor. Dessutom tycker jag att det blir lite roligare om man inte går så ofta, säger Anders. Han brukar vanligtvis köpa skivor på CD men just Iron Maiden är roliga att ha på vinyl för omslagens skull. " Dom är så jävla coola, säger han samtidigt som han bestämmer sig för att slå till och lämnar över de två hundralapparna till försäljaren som lägger skivan omsorgsfullt i en påse. Generellt tycker Anders att det är lätt att hitta bra hårdrock till bra priser på sådana här mässor. " Oftast är det kunniga killar som säljer också, säger han. Det är inga problem om man letar efter något obskyrare att fråga. För de mesta har de svar på ens frågor säger Anders samtidigt som han rör sig bort till nästa bord.

Jonas och hans kompis Stefan står och ser djupt koncentrerade ut där de står och bläddrar i raderna av CD-skivor. Deras kläder avslöjar att de lyssnar på någon form av extremare metal. Skinnrockar och grova kängor samt svart långt hår gör inte något mer grävande journalistarbete nödvändigt. Tidig Carcass är det som står högst på önskelistan säger Jonas. " Jag har letat i evigheter efter Symphonies of Sickness på CD, suckar han uppgivet och den lätt överviktige försäljaren som förestår bordet skakar nekande på huvudet när han frågar. Carcass är det dåligt med säger han på någon sorts västgötsk dialekt. Stefan har i alla fall lite tur. Morbid Angels Alters Of Madness i nyutgåva blir dagens fynd enligt honom själv. " Bara 139 spänn, flinar han nöjt.

Vid en snabb inventering av utbudet konstaterar jag snabbt att det är en klar övervikt för rockmusik på skivmässan. Spektret spänner från ren gubbrock till de mer extrema formerna av black metal. Fördelningen mellan vinyl och CD är ganska jämn faktiskt till skillnad från den årligen återkommande skivmässan i Västerås som sker på hösten. Det är glädjande. Däremot upptäcker man ganska snabbt att det är ungefär samma utbud hos de flesta av försäljarna. Men det finns undantag som tur är. Bakom ett av borden tornar en hel vägg upp sig beklädd med bildskivor. Jag ser tidiga Kissutgåvor, Iron Maiden naturligtvis, Metallica och flera andra mer eller mindre kända grupper. Priset ligger mellan 250 till över 600 kronor. Dyrast i mitt tycke är en bildmaxisingel av Indians med Anthrax. 450 spänn!!! Lite magstarkt tycker jag.

Men tillbaka till kommersen. I vimlet hittar jag Joakim som ser väldigt nöjd ut. Han har fyra eller fem olika kassar i handen från olika försäljare och står precis i begrepp att skaffa ytterligare en påse att bära hem.

" Usch det börjar bli lite dyrt nu, stönar han. Att de ska lägga det precis vid lön och allt, säger han med spelat missnöje. Joakim samlar på Kiss i alla de former. Idag har han köpt Destroyer i någon skum japansk pressning och medlemmarnas soloskivor på vinyl. Något som han tidigare bara har haft på CD. " Men de här ska upp på väggen helt klart! Efter lite lirkande så får jag tillslut ur honom hur mycket pengar han gör av med på en sån här skivmässa; - Det blir kanske 1000 " 1500 spänn. Men, urskuldar han sig i nästa andetag, jag brukar faktisk spara pengar varje månad till sådana här arrangemang. Men visst, sambon brukar alltid sucka när man kommer hem med sina inköp.        

I revy passerar alla sorters subkulturer förbi mig. Punkare, svartrockare, hårdrockare och en del män som mest ser ut som medelsvenssons gör i allmänhet. Det är helt klart en majoritet killar här och inte så många tjejer. De flesta av de damer som är här är mest sällskap till sina skivsamlande pojkvänner. Många är suckarna och de långa blickarna i den ringlande ormen som bläddrar bland omslag och askar från uttråkade unga damer. Men det finns undantag. Johanna är här för att leta singlar med sitt favoritband Hellacopters, särskilt de tidiga alstren i det numer sällsynta sjutumsformatet. Jag frågar vad hon tror det beror på att det är så få tjejer som är här idag som är skivsamlare?

" Jag vet faktiskt inte, säger hon och tittar sig omkring, kanske för att det av tradition är så att killar samlar skivor och tjejer idolbilder på snygga rockstjärnor. Hon ser lite uppgiven ut när hon säger det. Men det är allt fler tjejer som börjar få ett liknande intresse, säger hon sen, i alla fall i min bekantskapskrets. Så det finns hopp!

Det börjar bli dags att dra sig mot utgången. Jag har gjort två varv runt lokalen och min investering denna dag blev 150 kronor för en trippelvinyl av Metallicas Garage Inc. Ett inköp som jag länge funderat men dragit på. Kanske för att jag inte gillar deras senare alster. Men samlar man så måste man ju ha allt, kosta vad det kosta vill. Och så verkar de flesta av besökarna också resonera här. Gillar man någonting så finns det egentligen inga gränser för hur många skivbackar man kan bläddra sig igenom, eller hur mycket det får kosta. En äkta diskofil är beredd på att lägga ner mycket tid för att hitta det man söker. Även om det bara är en återutgiven Morbid Angelplatta.

Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.