Annons

Young Guns - Den hårda rockens framtidIkoniska band som LED ZEPPELIN och BLACK SABBATH har lagt sina instrument på hyllan medan andra som AEROSMITH och KISS är inne på sina sista turnévändor. Hur står det då till med återväxten inom hårdare rock och metall? Finns det nya band som är redo att axla de klassiska giganternas fallna mantlar? Metalcentral tog ett snack med Simon Mitchell från engelska YOUNG GUNS, ett av de band som av många kännare pekas ut som en av de nya arvtagarna.


Det var hemma i High Wycombe i Buckinghamshire, Storbritannien, som YOUNG GUNS startades 2008 av Gustav Wood (sång), Fraser och John Taylor (gitarrer), Simon Mitchell (bas) och Ben Jolliffe (trummor). Simon berättar:
– Vi spelade alla i olika band och jag kände Fraser och John sedan tidigare. Ben, vår första trummis, kände vi till från den lokala skatepunkscenen och Gus lärde känna John. På den vägen startade vi YOUNG GUNS och året därpå släppte vi ep:n ”Mirrors” som producerades av Dan Weller från det progressiva metalbandet SIKTH.

Det dröjde inte länge innan brittisk musikmedia började uppmärksamma de fem killarna och deras hårda, men melodiska rockmusik vilket kulminerade i en nominering i legendariska Kerrang Magazine som årets nykomling. Det ledde till erbjudanden om att öppna för stora band som BON JOVI och GUNS ´N´ ROSES.
– Vi hade turnerat en hel del tidigare, men bara spelat på mindre scener med typ 50 personer i publiken och tyckte att vi hade lyckats! (skratt!). Marknaden behövde kanske ett melodiskt rockband just då bland alla genreband. Vi låg nog helt enkelt rätt i tiden.
Den uppmärksamheten skyndade på inspelningen av debutalbumet ”All Our Kings are Dead” som släpptes 2010 och landade som nummer 43 på den brittiska albumlistan. Det var dock med den andra skivan, ”Bones”, som bandet började göra avtryck i USA. Titelspåret nådde 1:a platsen på amerikanska Billboard Active Rock Chart och fick skivbolaget Wind-Up Records att sajna YOUNG GUNS.

Inför inspelningen av det senaste albumet ”Echoes” bestämde sig trummisen Ben Jolliffe att tacka för sig och ersattes av Chris Kamrada. Skivan släpptes under hösten 2016 och producerades av den oerhört framgångsrike David Bendeth som arbetat med band som PARAMORE, KILLSWITCH ENGAGE och PAPA ROACH.
– David är en intressant karaktär, berättar Simon. Han är väldigt passionerad och gillar att bryta ner musiken i små delar. Vi tog med oss en massa demos till studion och spelade upp dem, men han totalsågade allt! Vi kanske inte hade förväntat oss den reaktionen, men han är engagerad, vet vad han vill ha och driver på en som musiker för att få oss att bli bättre. Efter 5 veckor i studion tillsammans fick han verkligen ut det bästa av oss.

Att engagera en känd och framgångsrik producent som har funnit den musikaliska nyckeln för att brejka band på den amerikanska marknaden; var det en medveten strategi för att nå framgång i USA?
– David ville vi helt enkelt arbeta med. Vi ligger på ett amerikanskt skivbolag och har turnerat så mycket där att vi vill att det hårda slitet ska ge utdelning. Dock är det ett stort land och för att lyckas där så måste man turnera hårt hela tiden och det har vi gjort under 3 hela år. Vi fick en chans tidigt där borta och körde på, så vi fick skjuta lite på vårt fokus på Storbritannien och Europa. Nu är utmaningen att knyta an till våra fans här också.
 
Av Spotifys lyssnaröversikt att döma har YOUNG GUNS sin publik inte bara i USA utan även i Europa och Brasilien.
– Det är trevligt att folk förstår oss och gillar oss, intygar Simon. Faktum är att vi får olika responser från våra fans från olika länder. I Storbritannien är publiken lite reserverad medan det finns mer energi och passion bland våra fans i övriga Europa. Där bryr sig folk inte utan de sjunger med och har kul. Vår ambition är att ge publiken en riktig show, en erfarenhet. De kan lyssna på en cd hemma, men live blir det annorlunda. Det måste vara spännande!

Hård rock eller alternativ metall? Inte ens YOUNG GUNS själva vet hur de ska etikettera sin musik.
– Idag ska allt kategoriseras så det kan säljas. Vi kanske är svåra att definiera, men vi är ett rockband helt enkelt. Vi älskar pop, men vi älskar även rock. Vi skriver den musik vi gillar och våra influenser kommer ifrån många olika källor. Vi vill inte heller låta som andra. Vi har nog aldrig sagt definitivt ”det här är YOUNG GUNS, det här är vårt sound”. Redan från början visste vi att vi ville ha melodier med stora refränger och det har inte ändrats sedan dess. Vi diskuterade aldrig heller om vi skulle sjunga på brittisk engelska eller så. Det handlar om vad Gus känt sig bekväm med, men hans stil är bara så. På senare tid har vi nog glidit över till att låta mer brittiskt. Exempelvis vissa ord vi använder i låtar.

YOUNG GUNS har skivontrakt med ett välkänt amerikanskt skivbolag, spelas på radio och turnerar flitigt i både Europa och USA. Vad behövs då för att ta nästa steg mot det stora kommersiella genombrottet?
– Det är en svår fråga. Vi är ambitiösa, men det finns så oerhört mycket musik tillgänglig. Det handlar inte ens bara om musik längre utan om en massa andra aspekter och man måste göra det bästa av de chanser man får. Vi måste helt enkelt turnera, ta rätt beslut och fortsätta göra det vi gör. Vi gör allt vi kan för att bli framgångsrika, avslutar Simon.

Text: Henrik Halvardsson
 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.