Annons

Skitåret 2016 är äntligen över

Framstupa sidoläge.
Så har det gångna året känts.
Må vi alla kvickna till och komma till sans under 2017.

Galghumoristen brukar påpeka att man på botten åtminstone har fast mark under fötterna. Om det ändå vore så väl. Större delen av musikåret 2016 har utspelat sig sex fot under den fasta marken (och, för saklighetens skull, som kan behöva lite hjälp på traven i detta faktaresistenta tidevarv: i krematorieugnar). Begravningarna har kommit tätare och tätare, som vägskyltarna när man närmar sig en stad, för att citera Tomas Tranströmer. Ända sedan Lemmy trillade av pinn i mellandagarna 2015 har döden haft numerärt överläge. Slagskotten har haglat över oss: David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Merle Haggard, Freddie Wadling, Olle Ljungström, George Michael, Keith Emerson, Greg Lake. Börjar ni krokna? Här kommer i alla fall några till hårda puckar: Aleah (TREES OF ETERNITY), Tom Searle (ARCHITECTS), Nick Menza (ex-MEGADETH), Rick Parfitt (STATUS QUO), Paul Kantner (JEFFERSON AIRPLANE), Mike Taylor (ex-QUARTZ). Äh, vi blåser av där. Matchen måste vara riggad.

Låt oss i stället göra en åkarbrasa av det faktum att Mike Williams från EYEHATEGOD, efter att ha hängt och dinglat i ett trasigt skyddsnät, fångades upp i sista stund av hårdrockares godhet: en crowdfundingkampanj som samlade in över 70 000 dollar för att täppa till de värsta hålen i sångarens vårdplan. Det är möjligt att Ann Heberlein inte tinas upp av den här hjärtvärmande historien, men det beror nog i så fall på att det inte finns något hjärta att tina upp. Alla vi andra jublar över solidaritetsyttringen.

Jubelrop har också ackompanjerat det gångna årets stora återföreningar: GUNS N' ROSES, RAINBOW, ENTOMBED, THE HELLACOPTERS (och ett nerprutat MERCYFUL FATE i form av fullängdsdebuterande Denner/Shermann). Inom rocksektorn är nostalgi så lönsamt att det borde döpas om till den åttonde AP-fonden. Orangea scenen på Roskilde är musikers orangea kuvert, fast med den torra myndighetsprosan utbytt mot syftesparagrafer om att knulla, supa och, i fallet med RAINBOW: att akta sig för spåtanter.

Högkonjunktur har det också varit för det gamla thrash metal-gardet. Snart sagt varenda åttiotalsrepresentant har klämt ur sig skivor som till övervägande del varit fasta och fina: METALLICA, MEGADETH, TESTAMENT, DEATH ANGEL, ANTHRAX, SODOM, DESTRUCTION, FLOTSAM & JETSAM. "Welcome to where time stands still / No one leaves and no one will", som James Hetfield sjunger i "Welcome home (Sanitarium)" från 1986 blir för varje år alltmer profetisk. KREATOR och OVERKILL då? Lugn, de släppte sina nya plattor den 27 januari respektive den 10 februari.

Vad mer har hänt under det gångna året? GHOST vann en amerikansk Grammis, DARKTHRONE-Fenriz kom ut som kommunpolitiker, Phil Anselmo konfronterades av bland annat Robb Flynn (MACHINE HEAD) för sina rasistiska övertramp och översittarfasoner, den kanadensiska trafikpolisen intensifierade sin nollvision genom att höja straffet för rattonykterhet med NICKELBACK-lyssnande under frihetsberövningen, Brian Johnson petades från AC/DC och ersattes med Axl Rose, Peter Iwers hoppade av IN FLAMES, Floor Jansen i NIGHTWISH trampade i ett getingbo när hon ifrågasatte SLAYERs storhet, AVENGED SEVENFOLD kamikazesläppte en ny skiva med den virale astrofysikern Neil deGrasse Tyson, punken firade fyrtio år och sonen till SEX PISTOLS-managern Malcolm McLaren och kläddesignern Vivienne Westwood, Joe Corré, eldade upp punkmemorabilia till ett värde av fem miljoner pund, i akt och mening att rädda föremålen - och i förlängningen hela punkrörelsen - från ett liv i kapitalistisk fångenskap.

Till sist har jag sparat det kanske viktigaste av allt: alla formidabla skivor som 2016 har gett oss. Utan att bli alltför långrandig kan jag nämna EPICA, SUBROSA, DEATHSPELL OMEGA, CULT OF LUNA, ULCERATE, WITCHCRAFT, ORANSSI PAZUZU, MARE COGNITUM, FORTERESSE, TREES OF ETERNITY, INQUISITION, KATATONIA, BÖLZER, GOJIRA, ALCEST, RUSSIAN CIRCLES, DESTRÖYER 666, CHTHE'ILIST, MITHRAS, EVERGREY och så vidare.

Med det häver vi oss upp ur det framstupa sidoläget, borstar bort kräksmaken ur munnen och arbetar för ett rimligare 2017. Skål!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.