Annons

The Grand Masquerade - Svulstig hårdrock och italiensk operaVad får man om man mixar en rejäl dos Def Leppard, tillsätter en skopa AOR, häller på en fägring Max Martin och avslutar med en nypa teatralisk opera? Svaret är The Grand Masquerade: Sveriges senaste tillskott på den melodiösa hårdrocksscenen som förutom grym musik även vill bjuda sin publik på en starkt visuell show.

Killarna i bandet, Freddy Claye (sång och bas), Ivve Danelli (sång och gitarr), John Sebastian (gitarr) och Martin Rhyder (trummor) rörde sig i samma krets av hårdrocksmusiker i Stockholm. Men det var först när Ivve och John började plugga på en musikproduktionslinje och introducerades till Freddy som iden om att starta ett gemensamt band föddes. Dock skulle det dröja till sommaren 2015 innan idén förverkligades och Martin togs in på trummor men ambitionsnivån var högt satt redan från början.

– Vi skrev nya låtar samtidigt som vi lekte runt med demos från tidigare projekt, bland annat öppningsspåret på vår ep ”By my side”, som blev grunden för hur vi ville låta musikaliskt. Vi har spelat i många band tidigare och testat många olika stilar men nu så känns det som om allt har fallit på plats. Vi har alla varit väldigt överens om hur vi vill låta berättar Martin.

Resultatet är en imponerande stark femspårs ep där samtliga låtar känns som radiohits. Musikaliskt rör man sig i gränslandet mellan pampig melodiös hårdrock, AOR och med tydliga popinfluenser från den numera nedlagda Cheiron-studion i Stockholm. Den som förväntar sig att ljudbilden ska låta 1984 kommer dock att bli besviken; istället känns soundet nytt, fräscht och en skön mix av nytt och gammalt. De fem låtarna visar också tydligt att bandet har en stor potential att kunna nå en bredare publik än enbart fans av AOR och melodiös hårdrock.

– Vi valde medvetet att inte ha ett retro sound utan ville skapa något nytt förtydligar Martin. Vår ambition med ep:n var att samtliga låtar skulle kunna bli hits och nå en breddare publik. Det tycker jag att vi lyckats med också. Musikaliskt ligger vi inom AOR/melodic rock genren men vi vill ju också få andra att lyssna på oss. 

Själva namnet, The Grand Masquerade, var en tanke som gitarristen Ivve hade lekt med i ett tidigare projekt. Men efter att det runnit ut i sanden plockades idén upp igen av John som även kom med idén till imagen med maskerna och kläderna som inspirerats från venetiansk opera.

– Det visuella är viktigt för bandet och något som vi vill ska särskilja oss från andra band inom samma genre berättar han. Vi vill bryta igenom det enorma ”brus” som finns och vår image har redan gynnat oss. Vi lämnar ingen oberörd och får många reaktioner efter att folk har sett oss.  En del tycker att: ”Wow, va häftigt! Jag måste lyssna på det här!” Sen finns det dem som säger: ”Fan, va de ser ut! Jag måste kolla hur de låter!” Så vi skapar reaktioner och väcker känslor hos folk. Om de känslorna så är hat eller kärlek spelar egentligen inte någon roll för oss. Det är ju exakt vad som hände med Kiss, som är en av våra verkliga förebilder, och vi skulle älska att bli ett Kiss 2.0. och bjuda på ett helhetspaket med grym musik och häftig image.

– Ja, det måste vara show, det är viktigt för bandet flikar Martin in. Våra konserter ska vara som en stor föreställning där publiken ska känna att man är med på en maskerad på en stor operascen.

Responsen hittills har varit väldigt positiv i Sverige men kanske ännu mer från andra marknader.

– Vi har märkt av ett stort intresse från bland annat spanska, italienska och engelska webmagasin som gett ep:n bra recensioner och radiostationer som spelar låtarna. Detta har gett bandet ytterligare indikationer på att man är på väg i rätt riktning och nästa steg i karriären planeras av killarna.

– Vi får många förfrågningar om vi tänker släppa en skiva och vi känner att vi vill gå den vägen. Med all respekt för individuella låtar, men låtarna får en annan status om de ligger på en skiva, i alla fall i den här genren. Vi skriver låtar ihop och vill få ut mer material så det lär inte dröja alltför länge innan vi släpper något nytt men samtidigt känner vi ingen press när det gäller deadlines betonar Ivve.

– Vi har ju inget skivkontrakt, inflikar Martin, men håller på och scoutar både utomlands och i Sverige. Vi har fått förslag men det ska kännas rätt också. Läget är ju ganska dåligt för de flesta i musikindustrin så man får verkligen välja sina kort rätt. Fler och fler lyssnar på vår musik och vår fanskara växer varje dag så vi känner att vår position gentemot ett skivbolag växer. Vi arbetar också på att knyta kontakter med rätt människor när det gäller management som kan hjälpa oss med att få komma ut och spela och visa upp oss. Det känns också som ett viktigt nästa steg.

Ingen kan ha missat ATG:s tv-reklam från i somras med Vinnie, den lilla hästen med de stora drömmarna, hans band ”The Dreamers” och låten ”Ingen dröm är för stor”. Men vad många kanske missat är att ”The Dreamers” spelades av just ”The Grand Masquerade. 

– Vi såg en annons på Facebook där produktionsbolaget sökte ett 80-talsband till en reklamspot och tänkte att det kunde vara bra PR för oss trots att vi inte hade släppt något material då. Så vi gick på en audition: körde vår grej, spelade två av våra egna låtar, provläste lite repliker och fick jobbet. Men vi spelar inte på reklammusiken och har inte skrivit låten utan det är veteranen Thomas G:son  som står bakom den. Men vi turnerade som ”The Dreamers” i somras och spelade på samtliga sommartrav runt om i Sverige vilket var annorlunda och en cool grej. Det finns en fortsättning på den reklamen som vi inte kan avslöja ännu. Men det blir en cool twist på det hela avslutar Martin och Ivve.

/Henrik Halvardsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.