Annons

Hammerfall - Built To Last (7)

Band: Hammerfall
Titel: Built To Last
År: 2016
Bolag: Napalm
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Det känns nästan som om det var igår HAMMERFALL red in på sin vita springare och "räddade" riktig heavy metal från fullständig utrotning. Sanningen är dock att det snart passerat två decennier sedan "Glory To The Brave" först landade i mina postlåda och jag blev besatt av Göteborgarna. Helt galet hur tiden flyger iväg.

I mitten och slutet av 90-talet var den traditionella hårdrocken knappast the it-thing, Även om band som till exempel HELLOWEEN (Time Of The Oath, 1996), GAMMA RAY (Land Of The Free, 1995) och VIRGIN STEELE (Invictus, 1998) släppte några av sina bästa album då så var det definitivt HAMMERFALL som återförde "genren" till hårdrocksmagasinens framsidor. I deras kölvatten följde, som väntat, en våg av mer eller mindre talangfulla gäng och snart nog översvämmades vi lyssnare av plattor med nya power metal-förmågor från Portugal, Österrike och Långtbortistan. Min poäng är hur som helst, i huvudsak, att vi har HAMMERFALL att tacka för mycket! Sen har man fått ta det onda med det goda helt enkelt.

"Built To Last" är hur som haver bandets tionde fullängdare och inte mycket har förändrats sedan begynnelsen. Det är förstås fortfarande melodistark heavy metal som gäller. Allsångsrefränger. Check. Pumpa-med-näven-i-luften-riff. Check. En snabb titt på det Andreas Marschall-målade omslaget avslöjar direkt att allt är som det bör i Hammerfall-land. Det som skiljer dagens HAMMERFALL från det vi fick möta 1997 är möjligen att man släppt på undergroundinfluenserna. Då var soundet djupt influerat av band som WARLORD och PICTURE (om man får tro valen av covers), medan dagens HAMMERFALL känns betydligt snällare och mer polerat. Mer "melodifestivalen" är Westfalen, så att säga. Det låter kanske taskigt, men jag försöker absolut inte att racka ner på bandet. "Built To Last" är ändå tveklöst heavy metal rakt igenom. Bara av den sort som gemene man kan ta till sig. Som IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST eller HELLOWEEN var på åttiotalet.

Gillar man HAMMERFALL sedan tidigare, eller något av banden jag nämnt ovan, så är "Built To Last" helt enkelt ett givet köp. Personligen tycker jag att det är det bästa bandet fått ur sig sedan "Renegade" (vid sidan av den mer experimentella "Infected") och framför allt så sjunger Jocke Cans kanske bättre än någonsin tidigare! Gött så!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.