Annons

Gamla hjältar lever

I helgen var jag på den fantastiska Fuzz gitarrmässa i Göteborg. Det har blivit en familjefest, typ Muskelrock, Firefest eller Frontiers Rock. Det är ställen där man många gånger träffar personer som man i princip bara träffar en gång om året, där. Det är även ställen där man träffar personer man inte ens visste man kände. "Vi är vänner på FaceBook". Det är dock lite svårt att känna igen en del personer när de har Dio som profilbild och kallar sig Ass Kicker. Men, skitsamma, det är lika trevligt för det. Det är också där man lär känna vänners vänner och man breddar sin vänskapskrets en aning varje år. Familjefest, indeed.

På Fuzz Guitar Show brukar jag dels ha en eller ett par av mina gitarrer med mig och stå hos killarna i True Temperament (de krokiga gitarrbandet som får gitarren att låta snyggt) och jag brukar ha lite böcker med mig att sälja, plus mitt eget exemplar som alla musiker som är med i den måste signera. Det jag tycker är så kul med detta är att varje gång dyker det alltid upp killar från något obskyrt men smått (i samlarkretsar) legendariskt eller i alla fall väldigt obskyrt band. Förra året var det två killar från Zone Zero, en gång var det några killar från Savagers, en kille från Allan Beddo Band och när jag var i Varberg en gång träffade jag Viktoria från klassiska Ice Age (som nu har återförenats). Detta år kommer en kille fram och ber att få köpa ett ex av boken för att han är med i den. Det visar sig att han sjöng och spelade bas i gruppen Nattsvart. Ja, det säger förmodligen ingenting för de flesta av er, men för en samlare av svensk hårdock som har bandets singel från 1983 på Pang (suveränt bra hårdrock/metal på svenska) och där detta är ett av de band som nästa blivit smått mytiskt. Jag ska inte påstå att det är som att träffa Jimmy Page, men det blir ändå en känsla av att "wow, ni fanns på riktigt!". Det visade sig även att de spelade in fler demos efter singlen, vilket ju får pulsen att gå upp en aning på en gammal demosamlare som en annan. Ett av de många band som inte många brydde sig om när de fanns, knappt ville betala 15:- för en singel med, men som nu eftersöks av samlare världen över och vars prislapp många gånger hamnar på en eller flera tusenlappar. Höjden av ironi med ett drg av "det är aldrig för sent".

Nattsvart: Drakens öga: https://www.youtube.com/watch?v=g3xLbjVap0c

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.