Annons

Hårdrock, hallelujah!

Ja, jag har tyvärr varit tyst länge, jag vet. Tiden vill inte riktigt räcka till, trots 25 timmar per dygn (jag jobbar in lunchen också). Jag sysslar ju inte bara med musik, man måste ju jobba för att ha råd att lira musik också. Jag jobbar som teknikinformatör och utbildare och har parallellt kört ett uppdrag hos en kund där jag skriver manualer till deras produktionsutrustning och samtidigt kört en teknikinformationsutbildning åt ett större utbildningsföretag. En lätt bisarr upplevelse faktiskt. Jag är van att utbilda, stå framför tavlan och prata, skriva och rita. Köra lite övningar och grupparbeten. Denna utbildning skulle dock ske på distans och via Skype. Fint, tänkte jag, då håller jag lektionen som vanligt och man kör via webbkamera. Näpp. Det hela sker via Skype, där jag delar min skärm med kursdeltagarna som bara ser min skärm och hör vad jag säger. Deras svar och feedback får jag via en chat. Det tog ett tag att vänja sig vid att sitta och prata med min egen skärm utan någon återkoppling, utan att kunna läsa av om folk var intresserade eller uttråkade. Jag fick ju dessutom köra death by PowerPoint! Fatta hur många sidor det går på en hel dags lektioner 9-16!! Nya utmaningar är i och för sig intressanta, men... detta var ganska omvälvande.

Nå, det var inte därför jag var här. Jag måste bara berätta om en av höjdpunkterna med att lira musik. Jag har ju släppt tre plattor med projektet Mountain of Power där jag gör covers av mer eller mindre obskyra sjuttiotalslåtar med en massa gäster på sång, gitarr, trummor etc. Jag själv hanterar solo- och kompgitarr och bas. Nu har vi bestämt oss för att sätta ihop en livesättning och ut och lira i höst. Kärnan i bandet blir jag på gitarr, Martin J Andersen (Blindstone, Meridian) på gitarr och sång samt Peter Hermansson (220 Volt, Talisman, Norum etc) på trummor och sång. Det ser även ut som att vi får med oss Matti Alfonzetti på bas och sång, vilket är skitkul! Tanken är sedan att plocka in lite gäster beroende på var vi spelar och vem som kan. Förra helgen träffdes jag, Martin och Peter för att dels spela in en video till en låt där bara vi tre lirar, en cover av Neil Merryweathers Give It Everything You Got/Kryptonite och även för att känna lite på om det skulle funka att lira ihop. Eftersom det bara var vi tre lirade jag bas. Den där känslan när en person börjar på ett riff till en låt (i detta fall "Crazy" av Jerry Williams, men som gjordes mest känd hos mig av Stray Dog. Bloodrock spelade också in den) och alla andra faller in precis som om vi hade repat låten tio gånger förut. Den känslan är obeskrivlig. Man bara flyter med och förundras över att allt limmar ihop. En liten nick från någon och man går ner i intensitet, softar, en nick till och man brötar på för fullt, som på en given signal. Det är bannemig hårdrock, hallelujah om nåt! 

I denna era av jag-spelar-in-hemma-i-min-studio-och-du-hos-dig känns det otroligt befriande att jamma och lira ihop som ett band. Det var faktiskt länge sedan jag gjorde det på en återkommande basis. I Overdrive och Grand Design repar vi inför gig, men det blir liksom inte repa-jamma-testa-riff på det sättet. Nu har jag, sedan jag flyttade till Nyhamnsläge (norr om Helsingborg) fått det stora nöjet att börja lira, repa och jamma med bandet Hellsmoke, vilket är skitkul. Där kör vi egna låtar. Med Mountain of Power blir det gamla klassiker och borde-ha-varit-klassiker som vi leker med vilket är oerhört kul på ett annat sätt. Att lira dessa låtar med folk som verkligen förstår dem och älskar dem lika mycket som en annan är fantastiskt kul. Att man sedan kan sitta tillsammans med dessa personer och nörda ner sig i låttitlar på en Captain Beyond-platta, vem som sjöng på vilken Robin Trower-platta eller nynna riffen i en gammal Nutz-låt - de flesta skakar bara på huvet, men här snackar vi serious male bonding (och female också ibland)! Dä ä livet dä se!

Hårdrock, hallefuckinglujah!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.