Annons

Skeleton Birth på turné


 


Bodenthrasharna i SKELETON BIRTH släppte 2014 sitt debutalbum "War Diary" och är i skrivande stund ute på en månadslång turné som förband till RAUBTIER. En turné som förlupit väl med många utsålda spelningar och positiv respons från den månghövdade publiken.

- Det har kommit fram folk innan konserterna och berättat att de lyssnat in sig på oss via Spotify. Det är också kul att personer i publiken har ropat och önskat särskilda låtar från vår platta "War Diary". Det har varit bra spelningar med en hel del headbanging och nävar i luften, säger rutinerade basisten Jan Lindberg (tidigare i bland andra SLOWGATE och MANINNYA BLADE).

Chansen att medverka på rundan fick de bland annat tack vare gemensamma beröringspunkter bandens vokalister emellan.
- Hulkoff (sång/gitarr, RAUBTIER) och Morgan Frööjd (sång/gitarr, SKELETON BIRTH) har blivit mer bekanta med varandra genom deras gemensamma intresse för jakt med pilbåge. Pär spelar ju också ett gitarrsolo i låten "War Will Always Prevail" på plattan.

Vi vanliga Svenssons, som sällan eller aldrig får uppleva livet på turné, har förstås en djupt romantiserad bild av hur ett sådant korståg går till. Groupies, totalkvaddade hotellrum, sprit och droger i absurda mängder är förstås en del av vardagen, eller?
- Det är tämligen lugnt på turnén, så det finns inga skandalhistorier. Det kan bli en eller två öl, men oftast inga alls. Det är faktiskt ganska på frestande både fysiskt och mentalt att ligga ute i en buss efter vägarna. Vi vill prestera på scenen så vi rättar oss efter det.

Lika seriösa och fokuserade som bandet är på scenen är de också när det ska till att författas lyrik. Precis som skivtiteln antyder så bygger "War Diary" på dagboksanteckningar (om dessa är mentala eller skriftliga från början framgår ej) från vokalistens tjänstgöring utomlands i det militära.
- De flesta texterna på "War Diary" är inspirerade av kapten Frööjds upplevelser från FN-tjänstgöringen 2009. Vi har två nya låtar på gång som vi arbetar med. Det är inte säkert att nästa platta kommer att handla om krig, men vi har två nya texter. En handlar om den tragiska miljön kring Tjernobyl efter kärnkraftsolyckan. En annan text handlar om ett av nazisternas ohyggliga brott under andra världskriget. Texterna är viktiga för att vi kan berätta en del med dem. Texterna är en del i ett totalkoncept med musik, texter och framförande.

När man behandlar ett ämne som krig, satt mot en bakgrund av aggressiv musik, finns alltid en risk att man av vissa antingen uppfattas som stridspittar eller till och med rasister. Band som RAUBTIER och SABATON har tidigare anklagats för just detta. SKELETON BIRTH har tack och lov sluppit detta än så länge.
- Vi har inte blivit anklagade för att vara rasister. MEN om vi blir det för att några texter handlar om dumheter som några människor sysslar med i andra länder på vår jord så skulle det vara tråkigt. Men vi måste få skriva om tragiska saker som att flickor blir bortgifta vid sju års ålder i andra länder.

Direkt i inledningen av denna text beskrev jag SKELETON BIRTH som ett thrashband; ett epitet bandet tycks trivas ypperligt med. Bandnamnet tycker jag också osar av gammal rå thrash.
- Du är helt inne på vår linje där! Vi vill också kategorisera oss som thrash. Vi kommer att fortsätta på den banan. Vi är ju inspirerade av hela Bay Area-scenen; gamla Metallica, Exodus, Testament, Slayer. Men även lite Lamb of God, Machine Head och sådana band. Namnet Skeleton Birth kommer från en gammal titel till en text som Erik (Forsgren, trummor) skrev för några år sedan. Den försöker beskriva känslan av post-apokalypsen, när döden föds och tar över jorden och människans tidsålder är slut helt enkelt. Ett namn som beskriver ett mörker och allvar som speglar vår musik och våra texter.

Efter Sverige-turnén väntar troligen en lugn sommar för bandet. Till hösten rullar dock krigsmaskinen vidare och förhoppningen är förstås att framtiden bjuder på fler spelningar och ett växande följe.
- Vi hoppas att den här turnén kan leda till lite festivalgig och att fler människor hittar vår musik. Vi ska spela en festival i Luleå i oktober och hoppas på några bra festivaler 2017. Sommaren 2016 verkar alla festivaler vara klar med sina line-ups verkar det som. Vi kommer att börja jobba med att skriva nästa skiva efter sommaren. Men vi alla i Skeleton Birth sitter ner med våra instrument lite till mans och thrashar fram riff. Sedan träffas vi i repan och bygger ihop och arrangerar låtar.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.