Annons

Airborn, Airborn, Airborne, Airborne, Airborne eller Airbourne?

Vad är det med nya, främst unga, band och oförmågan att använda internet?? Ja, alltså, att använda internet när det gäller att promota sitt band på allt och allas Facebook-sidor, Twitter, Instagram etc, det funkar utan problem. Men varför kan de inte vara lika aktiva och använda de tillgängliga sökmotorerna för att leta upp ett bandnamn som inte redan används av ett sjuttiotalsband, ett indiskt heavy metalband, ett samtida amerikanskt partyband och ett engelskt alternativt band, förutom de två gamla åttiotalsbanden från Tyskland och Sverige som även släppte plattor och där risken är överhängande att de kanske återförenas?

För min egen del bildade vi gruppen Overdrive 1980. Vi registrerade vårt namn hos patentverket. Då fanns inte Internet. Det var inte förrän 5-6 år senare vi upptäckte att det även fanns ett engelskt band som bildades ungefär samtidigt som oss (och då hade vi redan splittrats). Vi har dock lyckats samexistera utan några krockar, trots att vi båda har återförenats. Men, under MySpace storhetstid (ni vet, sajten där man kunde lägga upp lite info om sitt band, några bilder och 10 låtar, innan de gjorde om allt, komplicerade, förslöade och kukade till hela skiten bortom all igenkännlighet och användarvänlighet), hittade jag ett band från Skottland som också hette Overdrive. Man kan ju tycka att de kunde fan ha använt Yahoo, Google eller i alla fall MySpace egen sökfunktion, för att kolla att inget annat band hette så. Nu visade det sig att de faktiskt måste ha gjort det. De hade nämligen även snott VÅR LOGGA!!! De hade helt sonika klippt loggan från vår första platta och använde den som sin. HUR TÄNKTE NI NU?? Jag mailade dem och försökte hålla tillbaka svordomarna så gott jag kunde. De sade sig dock redan ha bytt namn och skulle lägga ner sidan. Jag tror bestämt de heter Deep Purple nu… Visst, Overdrive låg nere mellan 1985 och 2003, men vi har ju sedan dessa släppt flera plattor plus att jag under hela tiden har hållt namnet aktivt och plattor har släppts till och från under årens lopp. Vid en snabb Googling (jo, jag kan, jag!) såg jag att det finns ett punk/hardcore band från Serbien, ett progmetalband från Italien och döm om min förvåning när jag nu hittar ett coverband som heter Overdrive från USA som bildades 2011, ett horror theme metalband från Michigan som släpper sin debutplatta 2015, samt ett annat brassband från samma kontinent som också bildades på 2000-talet! Har ni inte Internet i USA?? Finns inte tanken där att – ”Hmm… om det finns ett annat band med samma namn och vi ska ut och lira och sälja plattor KANSKE vi kan förväxlas?” Eller, är det förhoppningen? Visst, vi har reggat vårt namn i Sverige så vi kan stoppa försäljningen här om vi skulle vilja. MTV var faktiskt tvungna att få vårt tillstånd för att kalla sin videokanal för MTV Overdrive. De fick de, mot att de visade vår video. Men, vill man inte vara unik? Lär er av band som Tygers of Pan Tang, I Wrestled a Bear Once, Turbonegro och Hellacopters. Det går, bara viljan finns! Man kan ju åtminstone göra stavningen lite unik om inte annat.

Men, det kanske är en del i den rådande trenden i den unga generationen med att ladda ner musik utan att betala för den, klippa och klistra i andras låtar och kalla det sig egen musik, urholkning av upphovsrätten, allt ska vara gratis och lättillgängligt. Det intressanta är dock om det plötsligt blir ett värde i det man själv har åstadkommit, då jävlar ska det hållas hårt i upphovsrätten. Eller hur var det nu med författaren som var för olaglig nedladdning ända tills dennes egen bok blev en succé och då var det plötsligt inte alls ok att ladda ner denna gratis. Man är sig själv närmast.

För att återgå till mitt ursprungliga tema. Jag kan bli lätt förundrad och ibland lite irriterad när jag tror att ett gammalt favoritband har återförenats och släpper ny platta, för att upptäcka att det är ett helt annat band som har kapat namnet. Likaså när ett gammalt band återförenas och släpper en platta, men måste byta namn på grund av att ett nytt band har snott namnet. Det måste kännas snopet för det gamla bandet, eller vad säger ni The Bolton Iron Maiden och Rhapsody Sweden?

Nä, nu ska jag lyssna på Airborne. Ja, alltså inte det tyska bandet som släppte ”Walk On Water” 1995, inte heller det svenska bandet som släppte singeln ”Burn In Hell” 1983, eller det nya australiensiska bandet, för de har ju ett ”u” mitt i namnet, eller för den delen det italienska bandet som släppte ”D-Generation” 2003 eller det tyska som släppte ”I Wish” 1995, för de två har ju inget ”e” på slutet. Nä, jag menar naturligtvis det amerikanska pomp-bandet som släppte sin debut 1979. Jag vill ju inte förvirra er.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.