Annons

Pledge - vin eller vatten?

Har ni pledgat (ja, eller vad fan det nu heter på svenska)? Det vill säga, har ni i förväg betalat en artist för att denne ska göra en ny platta? Kanske även köpt till någon liten extra sak, signerat foto, t-shirt, signerat trumskinn, gitarrlektion? Hur tycker ni det har funkat? Personligen har jag fått smaka på både vin och vatten. Här följer några exempel:

Sarcofagus: De klassiska finska doomrockarna körde en pledge där jag betalade för drygt två årsedan för en ny platta med nyinspelning av förats plattan plus en massa bonus. Jag har hittills fått några digitala plåster på såren och en massa ursäkter, men inte en spår av någon platta. Motto: "Håll ut, Det kommer snart"

Toehider: Detta underbara australiensiska progressiva pop/rock/hårdrockband uppfyllde sin pledge till fullo. Plattan kom hem i brevlådan inom utsatt tid, släppt av bandet själva, singerad och fin! Bravo!

Mother's Finest: Köpte platta och t-shirt. Plattan tog över ett år och inte en uppdatering. Jag fick tjata för att få min t-shirt och anledningen att plattan tog sådan jävla tid var för att de höll på att deala med skivbolag! Jag trodde det var därför vi betalade, för att de skulle trycka plattan själva... men icke. Plattan kom till slut, men var tyvärr lite av en besvikelse. T-shirten var speciell för pledgen vilket i och för sig var kul.

Bernie Tormé: Levererade en digital nedladdning så snart plattan var mixad och CDn damp ner i brevlådan INNAN någon annan kunde köpa den. Plus att den hade en massa bonusmaterial och det var en kanonplatta. BRAVO! 

Harem Scarem: Köpte signerad platta och speciell t-shirt. Fick promonedladdning från skivbolaget långt innan pledgen, plattan var endast signerad av två av medlemmarna och t-tröjan var en simpel tröja med skivomslaget. Dessutom kunde man köpa plattan INNAN vi som pledgade fick den. En klar besvikelse. Enda bonusen var några akustiska digitala låtar. Njaee... dock, plattan var bra.

Tillbaka till Bernie Tormé och hans nya platta "Blackheart". Den mannen vet i alla fall hur man kör en pledge! Han uppdaterar hela tiden, svarar på frågor på video, slänger upp klipp från studion och man kan pledga för att vara med på plattan i kören på en låt. Bara någon dag efter att plattan var färdigmixad och mastrad kom nedladdningen som ett skott! Dessutom en förbaskat bra platta! 

Det är naturligtvis svårt att veta innan vad kan förvänta sig, men artisterna får nog bjuda till lite om de ska förvänta sig att man köper grisen i säcken ännu en gång. Ok att man även släpper plattan på ett bolag, men om jag ska vara med och betala kalaset så vill det till att jag får någon typ av bonus också i form av exklusiva låtar, nedladdning/platta INNAN den finns på nätet/i butik, lite kul bakom-kulisserna-videos och uppdateringar.


Jag vet i alla fall vilka jag inte kommer att skicka pengar till i förväg framledes.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.