Annons

Ethereal Dawn - The Moonlight of Gloom (9)

Band: Ethereal Dawn 
Titel: The Moonlight of Gloom 
År: 2015
Bolag: självsläpp
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon

När folkmusik och rock/hårdrock korsbefruktas uppstår en hybrid som tilltalat mig på djupet sedan jag första gången hörde SKYCLAD i mitten av 90-talet. En kärlek som övergick i något av en "besatthet" då jag i början av 2000-talet föll handlöst för band som MOONSORROW, ENSIFERUM och THYRFING. Sedan dess har intresset falnat något tyvärr. Mest på grund av det klassiska problemet med efterapare som överbefolkar genren och spär ut konceptet fullständigt. Många band från det gamla gardet har förstås fortsatt leverera och gammal kärlek rostar som bekant aldrig.

I slutet av förra året väcktes hur som helst intresset av just dagens recensionsobjekt. ETHEREAL DAWN levererade nämligen då 4-spårs EP:n "Burning Embers" och jag blev fullständigt betagen av bandets folkmusik-inspirerade och soundtrack-klingande power metal. Av de fantastiska melodierna, den själfulla sången och framför allt av låtmaterialet som helhet. Inte en vecka har passerat sedan dess utan att åtminstone titelspåret förgyllt min vardag. Magi i musikalisk form!

Bara ett par månader senare är mannen bakom projektet, Marcus Ek (sång/gitarr), tillbaka med en fullängdare och återigen är jag fullständigt bländad! Att samtliga spår från EP:n (9/10 här på Metalcentral) finns med borgar förstås bara det för att jag ska älska även detta släpp. Mest imponerande är dock att samtliga av de sju nya spåren håller precis samma höga standard! Det dräller av nya favoriter! Ek har ett makalöst sinne för melodier och lyckas sammanväva dessa på ett helt fantastiskt sätt. Melodispråket är ganska typiskt "nordiskt", med influenser från framför allt Finland. Det är melankoliskt och mollbetonat med andra ord...och ack så vackert. Många gånger lyckas melodierna lura hjärnan in i vidsträckta filmatiska landskap. Det känns som att man får vandra sida vid sida med ringens brödraskap i Midgård eller som att man får slåss med William "Braveheart" Wallace i 1200-talets Skottland. Underbar känsla, minst sagt.

Gillar du power metal i stil med FALCONER och RHAPSODY, eller folkmetal i stil med ENSIFERUM och WINTERSUN för den delen, så är det bara att kasta sig över ETHEREAL DAWN på direkten! En av årets absolut bästa plattor hittills!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.