Annons

Så går hårdrocken och serietidningen en ny vår till mötes

Tillbaka till ritbordet.
För att förnya äktenskapslöftet mellan hårdrocken och serietidningen.
Kärleken är evig när de är tillsammans.


Det är alltid frestande att slå på den stora trumman och lansera ett tecken i tiden som något nytt. Ta en skärva av samtiden och spegla hela framtiden i den. Det är ett slags anekdotisk bevisföring som trendspanare använder för att smälla fast nästa fluga på tapeten. Därför kan vi från ett år till ett annat få läsa att hårdrocken är större än någonsin (i praktiken innebär det bara att en journalist har lagt ihop publiksiffror från Sweden Rock med nyheten att arenaspelningar med IRON MAIDEN och METALLICA är slutsålda och se där, jackpott i "tre är en trend"-spelet!).

Att hårdrocken och serietidningen ingår i samma kulturella kretslopp är ingen nyhet, men på sistone är det alltfler band som har lagt ut sin kreativitet på entreprenad till serietecknare. Så vitt skilda band som EARTH CRISIS och CRADLE OF FILTH är i ropet med egna seriealbum. För att inte tala om NIGHTWISH-keyboardisten Tuomas Holopainen som i veckorna släpper ett soundtrack till Don Rosas "Farbror Joakims liv" (i kommande numret av Close-Up berättar han bland annat om sitt specialinredda Disneyrum!).

Som vilken initierad Metalcentral-läsare som helst kan berätta för mig är det här ett fenomen som har kunnat skådas på hårdrockshimlen ända sedan KISS kolliderade med Marveluniversumet på sjuttiotalet. Efter det har det bara rasat på. MEGADETH, ANTHRAX, SLOUGH FEG, Rob Zombie, THE SWORD, WITHIN TEMPTATION, Alice Cooper, COHEED AND CAMBRIA, STONE SOUR, ICED EARTH. Till det kommer så klart det animerade metalbandet DEATHKLOK i tv-serien "Metalocalypse". Och företagsgig av METALLICA och JUDAS PRIEST i staden Springfield.

Att hårdrock och serietidningar driver in skulder från varandra i ett slags subkulturell beskyddarverksamhet har flera orsaker. Till att börja med delar de erfarenheten av att vara spottkoppar för den "bildade" eliten. Länge betraktades de som juvenila intressen som skulle gå över i höjd med målbrottet. Det är också kulturyttringar som har varit starkt könskodade och som har haft sin hemvist i pojkrum bland Cindy Crawford-planscher och akneprodukter. Därför är det inte att undra på att machoidealet har dominerat i såväl hårdrock- som serietidningsvärlden (företrädare för den märkliga genren true metal, som MANOWAR och VIRGIN STEELE, är för övrigt hälften människor, hälften seriefigurer; rita en pratbubbla runt ett Joey DeMaio-citat och det blir genast mycket rimligare). I bådas dna är också samlargenen ovanligt aktiv. "Flest skivor/serietidningar när hen dör vinner!", är en paroll både Mikael Åkerfeldt och Comic Book Guy kan vifta med. De förenas därtill i en fäbless för våld som estetik och tematik liksom för överdrifter. Och handen på hjärtat, kan man se mer metal ut än serieromanförfattaren Alan Moore?

Varför alltfler band pendlar in till serietidningsvärlden är med andra ord en fråga med många svar, men man famlar i blindo om man inte ser den här utvecklingen i ljuset av att marknadsvärdet för musik har devalverats med fildelning och strömningstjänster. Om man som artist ska överleva på skivmarknaden är det mervärden man måste jaga. "En cd med enbart musik? Lever vi i ransoneringstider eller vad är det frågan om?"

Om vi bör välsigna detta förnyade äktenskapslöfte mellan hårdrocken och serietidningen är i slutändan en kvalitetsfråga. Menar banden allvar och ser det som en möjlighet att utvidga uttrycket i allkonstnärlig riktning är det fina fisken. Men faran är att de sneglar för mycket på balansräkningen och ser det som ekonomisk riskspridning snarare än konstnärlig satsning. En lockvara som man likt en marknadsknalle kastar med i paketet: "Vad säger du om jag ovanpå allt det här lägger till, inte en utan två dammsugarmunstycken? Slå till innan jag ångrar mig!"

För att kärleken ska bestå är det viktigt att det investeras känslor i relationen och inte enbart pengar.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.