Annons

Candlemass - Västerås (Mälarrocken)

För första gången på en scen i mälarträskets huvudstad Västerås avslutade Candlemass, ett av landets få riktigt legendariska band, en helkväll i hårdrockens tecken. Kvällen i övrigt hade bjudit på death metal, hårdrock, goth och dödsthrash. Något för alla med andra ord.
Själv hade jag dock valt att anlända till tältet senare under kvällen för att först beskåda Amon Amarth knäcka benen på publiken. Åtminstone inledningsvis. För efter halva spelningen så börjar jag undra om de faktiskt bytt låt än. Mindre midtempo-tugg och mer variation om jag får be! Hemmamatch var det för Carnal Forge som tyvärr hade oturen att bli inklämda mellan tidigare nämnda band och kvällens huvudattraktion. Detta i kombination med ett försenat spelschema gjorde att Salasönerna inte fick hålla på särskilt länge. Synd eftersom bandet är ett av Sveriges bästa i sin genre.

Men nu till kvällens höjdpunkt. Candlemass. Med fyra lysande kors på scenen dundrar "Black Dwarf" ut över Mälarens blanka vatten. Messiah gör sitt yttersta för att väcka den nu ganska trötta (och delvis onyktra) publiken. Han lyckas väl sådär i sitt uppsåt men bandets utlevelse på scen är det hur som helst inget fel på. Det syns att de har kul när det spelar. Vi får oss serverade en hel del nya låtar från det senaste självbetitlade albumet blandat med klassiska stycken från de första tre skivorna. Allting framfört med tyngd och självförtroende. Finalen med "Well of Souls" och "Dark Are the veils of Death" får håret att resa sig i nacken av välbehag. Jag hade helst sett att bandet fått hålla på lite längre än den dryga timme som nu erbjöds och att vi då fått fler låtar från de äldre albumen spelade. Då hade kvällen varit perfekt. Nu fick vi bara ett tvärsnitt av Candlemass presenterat för oss. Men det är väl i sammanhanget ett lyxproblem. Jag har på Metalcentrals forum önskat att få tillbaka min hårdrock. Ikväll fick jag det. Tack!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.