Annons

Atrocity - Atlantis (6)

Det första som slår mig är ljudet. "Atlantis" låter stort, tydligt, fläskigt och svindyrt. Ljudväggen är så mäktig att man lätt glömmer bort att det är en bitvis ganska dryg skiva - jag vet inte vilken i ordningen sedan starten 1985 - man lyssnar på.

När ATROCITY låter som DIMMU BORGIR och THERION i rockigare arrangemang i rökare som "Reich of phenomena", "Morbid mind", "Clash of the titans" och "Apocalypse" är det bara att luta sig tillbaka i fåtöljen och låta sig svepas med av den kraftfulla ljudmattan. Rykande svartmetall med svulstiga stråkar och operakörer är sannerligen inte det mest smakfulla i musikväg, men väl så kul att lyssna på när det görs utan återhållsamhet.

Däremot är det inte lika kul när det hörs att ATROCITY innerst inne är ett gäng heavy metal-dyrkande tyskar med en förkärlek för burdust Bierstube-skrålande och MANOWAR-refränger. Och TIAMAT-flörtande singeln "Cold black days", som säkert är en hit i hemlandet i skrivande stund, är mest tjatig.

Och vad ska man tycka om att "Atlantis" är en konceptskiva om, ja, gissa vad? Å ena sidan tycker jag det är lite fånigt med texter om gåtfulla gudar och sjunkna städer, men å andra sidan är det en fascinerande myt och multimediapresentationen som medföljer innehåller en hel del intressanta fakta. Tyska hårdrockare som läser Platon (som nämns allt som oftast) finns det dessutom alldeles för få av, så man ska nog bara vara glad åt frontmannen Alexander Krulls pretentioner.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.