Annons

Wulfstan - Forefather

Säg vikingametal och de flesta hårdrocksvänner tänker på namn som THYRFING, FALKENBACH eller sentida BATHORY. Men för genren "anglo-saxisk metal" på tal och de flesta lär stå som levande frågetecken. Finns det verkligen något sådant? Om du frågar Wulfstan (fornengelska för "vargsten") och Athelstan ("ädelsten") i engelska duon FOREFATHER är detta den mest korrekta benämningen av deras musik.

- Om man ska vara petig är det anglo-saxisk metal som gäller, eftersom det passar vårt koncept bäst. Men Karmageddon Media, vår nyfunna skivbolagshemvist, marknadsför oss som "pagan metal" och det fungerar för mig. Att kalla vår musik hednisk frammanar de rätta bilderna av vad vi försöker skapa, dessutom existerar väl inte ens genren anglo-saxisk metal. Vad jag vet är det vi och en kille som kallar sig SICKLE, som vi har släppt på vårt egna bolag Angelisc, som håller på med denna tidsperioden.

Eran som FOREFATHERs musik handlar om börjar kring 400 e. Kr., när angler och saxare började bosätta sig på de brittiska öarna och så småningom bildade de sju brittiska kungadömena, fram till 1000-talet när normanderna erövrade landet. Wulfstan menar att det föll sig naturligt att göra metal av denna tidsperiod.

- Historien har alltid inspirerat metalband, oavsett om det är NILE som 
brölar om Egypten eller vi som sjunger om saxarna. Fröet till FOREFATHER såddes när vi satt och lyssnade på BATHORYs vikingaalbum. Vikingarnas historia är bitvis nära sammanflätad med britternas och det fick oss att vilja titta närmare på var vi kommer ifrån. Just denna tid är otroligt viktig för den brittiska nationens utveckling, därför hoppas vi att folk som hör vår musik ska bli intresserade och vilja veta mer om de händelser som format oss.

Vokalisten påpekar också att britterna borde vara mer medvetna om sin historiska bakgrund och menar att för mycket nationell förbrödring inte nödvändigtvis är av godo.

- Vi lever i en tid när folk uppmanas att tänka att det inte är någon 
skillnad mellan dem och att vi alla är en enda stor homogen klump, med EU, NATO, FN och alla sådana projekt, jag litar inte riktigt på dem. Vi ser kulturell och nationell särart som något positivt, men vill man veta var man kommer ifrån får man ta reda på det själv - och det är just vad vi gör med FOREFATHER.

- Vissa gnäller över att vi skulle vara nationalister, men vad är det för 
fel i att vara stolt över sitt land och dess historia? En låt som "Proud To 
Be Proud" är mest en protest mot att man inte får vara patriotisk i dessa tider. Men vi är absolut inget politiskt band, musiken är alltid det som kommer i främsta rummet.

Musikaliskt låter FOREFATHER i mina öron som en melodistark och medryckande mixtur av i första hand DISSECTION och gammal heavy metal från åttiotalet, men även en gnutta ENYA och SISTERS OF MERCY i enstaka spår. Färska "Ours Is The Kingdom" är fjärde släppet sedan starten 1997 och det första på ett större bolag. Senare i år ska bakkatalogen återutges i nymastrade versioner med bonusspår, vilket innebär att en större publik kan få ta del av 1998 års debut "Deep In Time" ("vår snabbaste och råaste platta, den låter mest black metal", beskriver Wulfstan), uppföljaren "The Fighting Man" från 2000 
("väldigt varierad och melodisk, dessutom började vi använda digital 
utrustning") samt "Engla Tocyme" från 2002 ("låtarna är längre och mörkare än tidigare material"). Produktionstakten är skapligt hög, men det är inga problem om man som FOREFATHER är ett renodlat studioband.

- Vi kan inte relatera till livescenen och har inga som helst planer på att spela live vare sig nu eller i framtiden. Men man ska aldrig säga aldrig, det kan hända att vi får ett ryck och plötsligt bestämmer oss för att göra en show.

Man får lätt intrycket av att FOREFATHER är två eremiter som sitter och 
odlar skägg i varsin grotta så långt ut i ödemarken man kan komma när man lyssnar på texterna och kollar på skivkonvolutets bilder på döda träd, kranium och borgruiner, men det är väldigt långt ifrån verkligheten.

- Visst gillar vi att vara ute i naturen, men faktum är att vi bor i Surrey, vilket ligger strax sydväst om London. Vi har tio minuter till närmsta köpcenter och storstaden inpå knuten. Men det finns också en massa skön landsbygd inte alls långt härifrån. När jag inte är ute på skogspromenader eller i studion brukar jag sitta och kolla på motorsport. Formel 1 är min passion - inte riktigt vad du hade väntat dig, va?

Slutligen, Wulfstan: om saxarna hade haft elgitarrer, hade de låtit som 
FOREFATHER då?

- Ha ha! Jag hoppas det, annars har vi inte gjort vårt jobb ordentligt.

Jon Jeppson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.